<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Zo overtuig jij je baas van inbound marketing!

auteur
One4marketing | The inbound company

overtuig je baasIk ben blij dat je deze blog leest. Dat betekent namelijk dat jij overtuigd bent van inbound marketing. Je weet dat cold calling en pop-up banners niet meer werken, je wilt van je website je online visitekaartje maken én de vindbaarheid van je website in Google verbeteren met als doel meer kwalitatieve leads en uiteindelijk tevreden klanten binnenhalen.

Je bent enthousiast om aan de slag te gaan en was nog liever gisteren dan vandaag begonnen met de eerste stap van inbound marketing. Er is alleen één probleem: jouw baas.

Jouw baas zit helemaal niet te wachten op verandering. Je vraagt jezelf af of je baas überhaupt door heeft dat er iets moet veranderen. Social media? Daar heeft je baas nooit iets van begrepen. En de website… die ziet er toch prima uit? En eigenlijk gaat het best goed met het bedrijf, jullie hebben toch helemaal geen marketing nodig?

Tja. Tijd om je baas te overtuigen dat er wél iets moet veranderen.  

Nu ben ik persoonlijk niet zo’n fan van blogs waarin met cijfertjes gestrooid wordt. “Zie nou, een X aantal procent van de consumenten begint zijn online ervaring in een zoekmachine, dus je moet wel vindbaar zijn in Google.”

Cijfertjes zijn leuk en overtuigend, maar het moet wel relevant blijven.

It’s all about the money

Ongetwijfeld zal je baas zeggen “Het kost allemaal al veel te veel. En wat levert het nou eigenlijk op, dat inbound marketing?

Voor de marketingafdeling is het altijd lastig geweest om aan te tonen of en hoeveel geld je in het laatje hebt gebracht. Want hoe weet je of je marketinginspanningen succesvol zijn en of ze hebben bijgedragen aan de verkoop?

Dat kan alleen door je marketinginspanningen meetbaar en inzichtelijk te maken. Met inbound marketing kun je dit gemakkelijk realiseren.

Er zijn tientallen inbound marketingautomatiseringssoftware beschikbaar die je marketinginspanningen door de gehele funnel meten. Zo kun je precies zien welke Tweet heeft bijgedragen aan de meeste clicks, wie jouw contactpagina heeft bekeken en welke landingspagina de meeste kwalitatieve leads heeft geconverteerd.

Bovendien is inbound marketing vele malen goedkoper dan traditionele vormen van marketing. Het is bewezen dat een inbound lead maar liefst 62% goedkoper (daar is ‘ie dan toch, dat cijfertje… :-)) is dan een outbound lead.

Je hoeft niet langer duizenden euro’s te pompen in tijdelijke reclamespotjes, advertenties en dure direct mail campagnes. In plaats van deze vormen van “push marketing”, kun je beter “pull marketing” in zetten; actief zijn op social media en de interactie aangaan met je volgers, waardevolle content creëren die antwoord geeft op de vragen van jouw prospects en deze te optimaliseren voor zoekmachines. Door te investeren in inbound marketing, investeer je in de toekomst.

inbound-marketing-investering

Optimaliseer je marketing

Nu blijkt dat je je marketinginspanningen daadwerkelijk inzichtelijk en meetbaar kunt maken, kun je ook zien waar je een steek hebt laten vallen.  

Stel dat je een e-book schrijft en deze als downloadbare content aanbiedt op een landingspagina. Aan het einde van de maand evalueer je je resultaten. Je ziet:

  • dat het e-book heel weinig is gedownload. Dat kan te maken hebben met de promotie die je hebt gedaan rondom het e-book. Kijk of je voldoende blogs hebt geschreven met calls-to-action naar de landingspagina en welke blogs hebben bijgedragen aan de conversie.
  • dat de conversieratio erg laag is. De landingspagina is vaak bekeken, maar de content is weinig gedownload. Misschien is de CTA die je hebt gemaakt misleidend of is er teveel afleidende content op de landingspagina. Wanneer je deze zaken optimaliseert, zal je dat direct terug zien in de cijfers.
  • dat het e-book erg weinig is gedeeld. Heb je gedacht aan social share buttons in je e-book? Zo maak je het makkelijk voor de lezer om het e-book te delen binnen zijn netwerk.

 

Door al je marketinguitingen uitgebreid te checken en te analyseren, weet je waar het fout gaat. Zo weet je direct hoe je je middelen kunt optimaliseren en een hogere ROI kunt bereiken.

Je baas hoeft niet langer budget te investeren in marketinginspanningen waarvan altijd onduidelijk zal blijven of het iets oplevert.

Vindbaar zijn in zoekmachines

Onze website vindbaar maken? Wat een onzin!“ Daar is je baas weer die het belang van een goede, vindbare website verkeerd inschat.

Nu is het perfecte moment waarop je jouw baas gaat vertellen dat zoveel procent van jouw doelgroep online actief is. Niet nodig. Want iedereen weet dat internet anno 2015 onmisbaar is. Wanneer een prospect op zoek is naar informatie over een specifiek product of meer wil weten over een bepaald onderwerp, is de kans groot dat hij via een zoekmachine op zoek gaat.

Als jouw bedrijf nu nét een interessant blogartikel heeft geschreven over dat onderwerp, of de desbetreffende vraag op jullie FAQ-pagina behandelt, zou het natuurlijk geweldig zijn als deze potentiële klant op jouw website terecht komt.

Met inbound marketing creëer je relevante en waardevolle content die je direct optimaliseert voor zoekmachines.

Zoekmachineoptimalisatie, dat kost toch geld?

Ja, als je aan SEA (Search Engine Advertising) doet. Een bekend voorbeeld hiervan is een Google Adwords campagne. Je selecteert diverse keywords waarop je gevonden wilt worden en betaalt een bedrag om bovenaan de zoekmachine te staan of je betaalt een X bedrag per click.

Bij inbound marketing werk je niet met deze betaalde zoekresultaten, maar probeer je juist het organische zoekverkeer zo te sturen dat ze naar jouw website komen (SEO oftewel Search Engine Optimization). Zonder daar bakken met geld voor te betalen.

Het enige wat je doet is het creëren van opmerkelijke content en aandacht te besteden aan een juiste titel, een meta description, het gebruik van keywords en tussenkopjes.

inbound-marketing-toekomst

De toekomst

Het gaat nu toch goed? We hebben genoeg klanten en ik hoor dat iedereen druk is. Marketing is dan toch niet nodig?

Een bewering die we CEO’s vaak horen maken. Oké, misschien gaat het nu goed, maar dat is geen garantie dat het over een jaar nog steeds goed gaat. Als je er dan achter komt dat er toch wel heel weinig nieuwe klanten bijkomen en je marketing in wilt zetten, is het eigenlijk al te laat.

Inbound marketing zorgt ervoor dat je continu een stroom van nieuwe leads en klanten hebt, doordat je constant nieuwe content creëert. In tegenstelling tot een tv-commercial of een banner die je op een externe website plaatst, is inbound marketingcontent continue content. Deze content blijft altijd online staan, waardoor jouw content op elk gewenst moment geraadpleegd kan worden.

Je baas houdt van kort en krachtig en heeft misschien helemaal geen zin om een blog van 1100 woorden te lezen. Daarom een opsomming van de belangrijkste argumenten:

Met inbound marketing….

  • kun je je marketinginspanningen meten en analyseren…
  • je marketinginspanningen optimaliseren…
  • en zo een hogere ROI behalen.

Met inbound marketing…

  • bespaar je geld…
  • doordat je niet langer investeert in dure, tijdelijke marketing, maar waardevolle en duurzame content...
  • die beter wordt gevonden in zoekmachines.

 

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog genoeg argumenten hebt verzameld om je baas te overtuigen van inbound marketing. Heb je daarbij een klein beetje hulp nodig? Schakel dan onze hulp in! Wij helpen je graag!

Meer weten over inbound marketing of wil je je baas meer leren over inbound marketing? Download dan ons gratis e-book "Handboek inbound marketing" 

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..