<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe migreer ik mijn website van X naar HubSpot CMS?

door: One4marketing

Hoe migreer ik mijn website van X naar HubSpot CMS?

Hoe migreer ik mijn website van X naar HubSpot CMS?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Een website migratie naar HubSpot 

Je bent toe aan een nieuwe website. De designs zijn gedateerd, de techniek werkt niet meer naar behoren of je wilt overstappen naar een ander systeem. Heb je al eens nagedacht aan een website migratie naar HubSpot? HubSpot is de alles-in-één-tool die ondernemers laat groeien en die van hun website een geoliede leadmachine willen maken. Hoe pak je zo’n website migratie aan en waar moet je rekening mee houden? Wij vertellen het hier.

Laat ons je helpen met de migratie van je website!

Plan een meeting

Wat is een website migratie? 

Migreren betekent letterlijk verplaatsen of verhuizen. In Afrika vindt ieder jaar de grote migratie plaats in de Serengeti: wildebeesten (gnoes), zebra’s en gazellen die de oversteek maken naar een ander (vruchtbaarder) deel van het continent. Voor je website geldt dat net zo goed: je stapt over naar een ander CMS, nieuwe hosting of andere domeinnaam omdat je kiest voor verbetering. Bij een website migratie verhuis je je website van locatie A naar B. 

Tijdens de grote migratie en de Serengeti overleven alleen de sterksten. En dat geldt ook voor de prestaties van je website en de zoekmachine-posities die je in het verleden hebt behaald. Pak je dat niet goed aan, dan verdwijnen je ooit opgebouwde zoekmachine autoriteit en posities als sneeuw voor de zon.

Je website migreren: Waar moet je rekening mee houden? 

Als je verhuist naar een groter huis, zorg je dat bij alle instanties je adres wordt aangepast en dat je vrienden en familie op de hoogte stelt van het nieuwe adres. Je wilt dat post aankomt en bezoekers voor de juiste deur staan. 

Zo werkt het ook in de zoekmachines: geef jij niet je nieuwe ‘online’ adres door, dan krijgen bezoekers een foutmelding en kunnen zoekmachines jouw nieuwe website niet opnemen in hun index. Gevolg? Een onvindbare site en bezoekers die wegblijven. Daarom is het belangrijk om, voordat je je website gaat migreren naar HubSpot, de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen. 

Voor livegang

Stap 1: Een uitdraai maken van je huidige SEO-posities 

Je zou niet de eerste zijn die SEO-prestaties van je website volledig om zeep helpt bij een website migratie. Maar voordat je weet op welke termen je verkeer binnenhaalt, moet je weten op welke termen je (in de top 10) staat. Er zijn verschillende SEO-tools die dit makkelijk voor je in kaart brengen. Dit is de nulmeting van je site en je wilt er zeker van zijn dat je ook ná livegang wordt gevonden op deze pagina’s. Behoud van deze pagina’s of redirecten naar verbeterde versies is essentieel.

Stap 2: je URL's mappen 

Gaan alleen de URL’s of misschien wel het hele domein op de schop? Dan is het belangrijk dat je, voordat je website daadwerkelijk wordt gemigreerd, de URL’s mapt. Dit is niets meer dan een uitdraai maken van de URL’s van je oude website en te bepalen naar welke nieuwe pagina die moeten leiden. Voorbeeld:

Op domeinniveau:  www.jouw-site.nl wordt www.jouwsite.nl

Op url-niveau: www.jouwsite.nl/artikelen wordt www.jouwsite.nl/blogs

Na livegang

Stap 3: 301 redirects activeren 

Zodra je alle url’s hebt gemapt, ga je ze instellen als 301-redirects. Bij ons hoef jij dat niet te doen, maar regelen wij dat voor je. Dit is een code van de pagina die aangeeft dat de oude versie naar een andere locatie is verhuisd. Navigeer je naar jouw-site.nl, dan word je daarna automatisch doorgestuurd naar jouwsite.nl met zo’n redirect. Zodra de redirects zijn ingesteld, is je oude site niet meer zichtbaar voor bezoekers.

Stap 4: Je 301 redirects controleren 

Belangrijk is om alle redirects te controleren! Het is een flinke bulk aan url’s waar er zomaar een doorheen kan glippen. Controleer dus je url’s of ze echt naar de nieuwe pagina linken, zodat je zeker weet dat je toekomstige bezoekers niet laat doodlopen.

Stap 5: Een site audit uitvoeren 

Nadat je website live is, wil je er zeker van zijn dat je met deze site het verschil maakt. Je wilt met een schone lei beginnen, een site zonder technische mankementen. Daarom is een site audit uitvoeren een slimme zet. Hierin check je technische zaken zoals de snelheid, of ‘ie geschikt is voor verschillende apparaten en of je sitemap en robots.txt goed zijn ingesteld. Gaat het tollen in je hoofd bij het lezen van deze punten? Geen probleem: we’ve got you!

Stap 6: Een verhuisverzoek indienen bij Google Search Console 

Ook de zoekmachines willen niet bij de verkeerde deur aankloppen als je met je site bent verhuisd. Google Search Console, een gratis tool van Google, helpt je met het verbeteren van je organische vindbaarheid. Het is belangrijk dat dit programma het juiste advies over jouw site geeft, vandaar dat je een verhuisverzoek hier aangeeft.

Stap 7: Links aanpassen op en andere externe sites 

Als je redirects hebt ingesteld, is er niet direct een man overboord als je nog niet overal je links hebt aangepast: de bezoeker wordt alsnog naar de goede pagina geleid. Maar zorg dat je alle kanalen waar je op actief bent naloopt en aanpast naar de juiste links.

Stap 8: Je zoekwoorden opties checken

Tot slot wil je je zoekwoordposities checken: heeft de migratie gezorgd voor een dip in posities en misschien wel bezoekers? Dan is er niet direct reden tot paniek als jij of je webbouwer alle bovenstaande punten hebben gevolgd. Vaak zie je in het begin bij een domeinwijziging even een dip: de zoekmachines moeten jouw pagina’s opnieuw opnemen en dat neemt wat tijd in beslag. Ook zoeken bezoekers misschien op je oude naam en leggen ze niet meteen de link met je nieuwe bedrijfsnaam of url. 

Check je posities en vergelijk die met de nulmeting die je voor livegang hebt gedaan. Op welke zoektermen zie je gelijk impact? Vergelijk de oude en de nieuwe pagina met elkaar en dan komt alles op termijn goed. Vanuit hier kun je verder werken aan je organische vindbaarheid, zodat je met je geoliede leadmachine de zoekmachines domineert.

Zelf HubSpot migreren 

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij een website migratie, is het tijd voor het praktische deel: (zelf) je HubSpot site migreren.

Vanuit Wordpress naar HubSpot migreren 

WordPress is een prima CMS voor bloggers en kleine shops. Maar naarmate je professionaliseert met je organisatie, is dit content management systeem over het algemeen minder geschikt. "Migrate without the Migraines" is het credo van HubSpot. En ze voegen de daad bij het woord met de gratis WordPress-plugin Duplicator. Aan de hand van de volgende stappen verloopt je migratieproces met HubSpot soepel en migreer jij je CMS sneller dan je ‘dekatkrabtdekrullenvandekrat’ 10 keer foutloos achter elkaar op dreunt. 

  1. Een backup maken van je website files
  2. Een database voor je nieuwe domein maken 
  3. Back-up files uploaden naar de nieuwe omgeving 

Deze stappen mét uitleg vind je terug op de website van HubSpot

Heb jij andere softwaretools om te migreren zoals een CRM systeem? Of wil je een nieuwe website laten bouwen in HubSpot, maar niet bezig zijn met de technische kant? Laat ons je helpen zodat jij weer kan focussen op hetgeen waar je goed in bent: ondernemen. 

Je HubSpot website laten groeien met de GDD-methode 

Geen slepend proces met maandenlange voorbereidingen, uitlopende budgetten en planningen bij de bouw van je website. Bij One4marketing hanteren we de GDD- (‘Growth Driven Design’) methode bij de bouw van nieuwe websites. Aan de hand van slechts 4 stappen staat de eerste versie van je site binnen 6 weken en wordt er geoptimaliseerd vanuit bezoekersdata en gedrag op de website. Dit zijn de stappen:

1. Strategie: Bepaal de doelen van je website. Stel je doelgroepen vast en hun klantreis. 
2. Eisen en wensen: Vanuit de strategie doe je dataonderzoek en stel je eisen en wensen vast. 
3. Design: Je maakt het webdesign op basis van de belangrijkste eisen en wensen.
4. Launchpad website: Je bouwt een website, het fundament van de uiteindelijke website die het direct beter doet. 
5. Meten & verbeteren: Nieuwe prioriteiten bepalen en website uitbreiden op basis van getest succes. Ten gunste van gemak bezoeker. 

Meer weten hoe je dat aanpakt en ook een vliegende start maken met de GDD-methode? Download gratis ons e-book.

Alsjeblieft, het e-book

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

growth-driven-design

Hoe vind ik een HubSpot partner die bij mij past?

Jij bent klaar om te groeien met je organisatie. Om van je website een lean, mean, leadmachine te..

hubspot

Hoe werkt de GDPR binnen HubSpot?

E-mailadressen van potentiële klanten die rondzwerven in een spreadsheet op de harde schijf, de..

hubspot

HubSpot vs. WordPress: voor welk CMS kies je?

Het volgende million dollar idea zit in je hoofd en je wilt je doelgroep ermee helpen. Dan heb je..