<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

5 fouten die je moet voorkomen tijdens het bloggen

auteur
One4marketing | The inbound company

blogblogblogBloggen wordt tegenwoordig steeds vaker als een vaste waarde gerekend binnen de marketing activiteiten van bedrijven. Echter heeft lang niet iedere werknemer ervaring met bloggen, en een aantal leerpunten zijn daarom handig. Van eerder gemaakte fouten kun je het beste leren, dus vandaar hier een aantal fouten die je moet zien te voorkomen, waarbij ik uitleg wat dan wél de juiste manier is om bepaalde dingen aan te pakken.

 

 

 

#1 Teveel ‘reclame’, te weinig inhoud

Zakelijk bloggen is een middel waarmee je bezoekers en potentiële klanten naar je website toe kunt halen. Het is de bedoeling dat je in plaats van te pushen, gaat doen aan pull marketing: je trekt de bezoekers naar jou toe. Deze bezoekers komen echter niet vanzelf, daarvoor moet je interessante, opmerkelijke content produceren en deze vervolgens promoten via sociale media. Als het goed is, vinden de juiste mensen (=jouw doelgroep) jouw content interessant en komen zij via Google en sociale media en je blog bij jou terecht. Om interessante blogs te schrijven, is het dus niet de bedoeling dat je niet druk je producten of diensten gaat promoten, maar dat je jouw kennis deelt. Verwerk de kennis die je hebt in een blog, kennis waarvan je denkt dat jouw doelgroep het interessant zal vinden of nodig zal hebben. Je helpt hiermee je lezerspubliek doordat je een kennisprobleem voor ze oplost.

 

#2 Schrijven voor ‘jan en alleman’

Zoals ik in het vorige punt duidelijk maakte, is het belangrijk om de doelgroep waarvoor je schrijft in je achterhoofd te houden, en niet voor een te groot publiek te schrijven. Wees dus niet te algemeen, maar probeer echt jouw doelgroep persoonlijk aan te spreken. Een handig middel dat je hierbij kan helpen, is een buyer persona. Dit is een soort prototype van de ideale klant, die je zelf kunt opstellen zodat je gemakkelijker content kunt richten aan de juiste persoon. Hierbij gebruik je dan ook passend taalgebruik en voordelen.

Houd tijdens het schrijven dus altijd in gedachten dat jouw blogs niet voor iedereen bedoeld zijn, maar alleen voor de oprecht geïnteresseerden en potentiële klanten. Wanneer je je hier op richt, zullen de juiste mensen zich ook wat persoonlijker aangesproken voelen, wat leidt tot nog meer waardering voor jouw blog en bedrijf.

#3 Overladen met keywords

seoHeb je het over  bloggen, dan heb je het bijna automatisch ook over zoekmachine optimalisatie: door het gebruiken van bepaalde relevante keywords in je blog, kun je jouw blog optimaliseren waardoor deze hoger in de zoekmachines terecht komt. Dit is dus een handige manier om wat meer in beeld te kunnen komen bij de zoekers op Google. Veel mensen denken daarom dat ze in hun blog het beste zoveel mogelijk van deze zoekwoorden kunnen verwerken, om zo een extra geoptimaliseerde blog te krijgen. Zo werkt het echter niet. Google controleert dit, en beschouwt het bevatten van teveel zoekwoorden als manipulatie. Probeer daarom dus zorgvuldig een aantal relevante zoekwoorden uit te zoeken, en deze in passende context te verwerken. Kies daarbij ook voor langere zoektermen, omdat je hier makkelijker voor kunt scoren.

#4 Kopiëren van anderen

Net zoals plagiaat plegen tijdens je studie verboden was, is ook het kopiëren van content not done. De mensen waarvan je het kopieert zullen dit zeker niet waarderen wanneer ze erachter komen dat jij hun teksten kopieert. En we weten tegenwoordig allemaal hoe snel social media negatieve reacties kan verspreiden .. Kortom, dat wil je dus zien te voorkomen. Een manier om toch inspiratie op te doen bij anderen voor je eigen blog, is content curatie. Hierbij gebruik je her en der bepaalde delen en ideeën uit content van anderen, en verwerk je dit samen met je eigen kennis of ervaringen in een nieuw blog. Over sommige onderwerpen is namelijk al ontzettend veel geschreven, en het heeft weinig zin om weer een nagenoeg gelijke blog te schrijven. Wil je toch iets bloggen over dat onderwerp, dan is het verstandig om het bijvoorbeeld een vanuit een andere invalshoek te beschrijven. Noem hierbij wel je bronnen.

 

#5 Ontbreken van visuele content

2660204217_cb892e21acDe aantrekkelijkheid van een blog is zeer belangrijk, zeker met de alsmaar groeiende informatie overload waar we mee te maken hebben. Mensen komen dagelijks enorm veel informatie tegen, en scannen daarom op bepaalde punten wat ze wel en niet gaan lezen. Het is daarom essentieel dat jouw blog er aantrekkelijk uitziet, zodat het opvalt tussen de grote hoeveelheid informatie.

Naast dat het trekken van de aandacht belangrijk is, is ook de leesbaarheid van blogs iets om rekening mee te houden. Niemand houdt ervan om een lange lap tekst te lezen, zonder ook maar een afbeelding. Probeer daarom dus her en der een foto te plaatsen, of een andere visuele vorm van content. Deze afwisseling maakt het lezen van de blog leuker, makkelijker en interessanter. En als je het écht goed wil doen, dan zorg je voor afbeeldingen die ‘meer zeggen dan duizend woorden’. Oftewel, een afbeelding die datgene illustreert wat jij wil zeggen.

Dat waren de vijf fouten die je moet zien te voorkomen tijdens het schrijven van jouw blog. Heb je nog meer aanvullingen, tips of ideeën? Deel deze gerust in een reactie!

Bloggen voor gevorderden

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

design

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..