<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Review: Make My Persona tool van HubSpot

auteur
One4marketing | The inbound company

make-my-persona-hubspot

Op de blog van One4Marketing hebben we al veel aandacht besteed aan Buyer Persona’s. Zo schreef mijn collega een blog over de 6 ingrediënten van het ultieme Buyer Persona recept en vertelde collega Daphne over 8 veelgemaakte fouten die worden gemaakt bij het opstellen van een Buyer Persona.

Inmiddels zou je dus moeten weten wat een Buyer Persona is en hoe je een Buyer Persona opstelt. Toch kan ik me voorstellen dat het soms nog wel eens lastig is als je daar geen hulp bij krijgt. We zien bij veel van onze klanten dat ze wel een idee hebben, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.

Sinds kort heeft HubSpot de handige Make My Persona tool. Met behulp van deze app kun je in een paar stappen je eigen Buyer Persona creëren. De hoogste tijd om die eens te testen!

 

Over Make My Persona

De tool bestaat uit 17 stappen die je moet doorlopen om jouw eigen Buyer Persona te creëren. In totaal was ik ongeveer vijftien minuten bezig met het maken van mijn Buyer Persona, puur omdat ik goed was voorbereid. De Make My Persona tool vraagt ook enige voorbereiding, omdat je niet zomaar over kant en klare informatie beschikt over jouw potentiële klant.

hubspot1

Stap 1. Geef je persona een naam. Je Buyer Persona maak je menselijk door hem of haar een naam te geven. De tool geeft twee voorbeelden aan (Marketing Mary en Human Resources Harry) waardoor direct duidelijk is dat de naam van een Buyer Persona vaak te maken heeft met de functie van de desbetreffende persona. Handig!

Stap 2. Geef je persona een gezicht. Om je Buyer Persona nog menselijker te maken, geef je hem een gezicht. Je kunt in de Make My Persona tool uit vijf verschillende afbeeldingen kiezen. Wat mij betreft weinig mogelijkheden, ik vind het jammer dat je niet zelf een afbeelding kunt uploaden.

Wat ik mis, is het invullen van de overige informatie voor de Buyer Persona. Wat is zijn leeftijd? Wat is zijn gezinssituatie? Of wat zijn zijn hobby’s?

Stap 3. Wat is de rol van de Buyer Persona? Bij stap drie vertel je de rol of het beroep van de Buyer Persona. De tool vermeldt bij deze stap dat het niet erg is als je niet alle informatie van je Buyer Persona hebt. Je ontvangt namelijk na afloop een Word-document die je gewoon kunt bewerken. Wat mij betreft had deze informatie aan het begin van de tool mogen staan.

Stap 4 t/m 9 spreken voor zich. Wat is de grootte van de organisatie waarin de Buyer Persona zich bevindt? In welke industrie werkt de Buyer Persona? e.d.

Stap 10 t/m 12 laten wat mij betreft de meest essentiële onderdelen van een Buyer Persona profiel zien:

  • Wat zijn de verantwoordelijkheden van de Buyer Persona?
  • Wat zijn de doelen van de Buyer Persona?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen van de Buyer Persona?

Hierdoor heb je duidelijk wat de pijnpunten van jouw Buyer Persona zijn en hoe jij ze kunt helpen met het efficiënt bereiken van hun doelen.

Stap 13 t/m 17 gaan over de manier van communiceren van jouw Buyer Persona. Bijvoorbeeld over hoe de Persona toegang krijgt tot nieuwe werkgerelateerde informatie, welke blogs of publicaties de Persona leest en of hij actief is op social media en zo ja, welke platformen. Goed dat er in de app ruimschoots aandacht wordt besteed hieraan.

makemypersona-stap-3

Stap 18 + 19. In de laatste twee stappen verschaf je jouw gegevens en ga je akkoord met de voorwaarden. Slim, want zo genereert HubSpot weer nieuwe leads door hun Buyer Persona tool.

Na akkoord te zijn gegaan met de voorwaarden, krijg je te horen dat je Buyer Persona is gecreëerd en dat je deze binnen 15 minuten in de mail krijgt waarna je deze ook nog kunt aanpassen. Ook heb je de mogelijkheid om via Twitter te delen dat je zojuist een Buyer Persona hebt gecreëerd. Ook weer een hele slimme zet van HubSpot om zo gemakkelijk social media-aandacht te genereren.

Uiteindelijk kreeg ik mijn Buyer Persona na 30 minuten in mijn mailbox. Voor mij geen groot probleem, maar ik kan me voorstellen dat dit voor sommige marketeers te langzaam is. Helemaal als je ziet hoe snel alles tegenwoordig gaat op internet. Als ik een e-book download, heb ik deze binnen enkele seconden in mijn mailbox. Bovendien wordt mij beloofd dat ik het document binnen 15 minuten ontvang, dus ben ik teleurgesteld als dat niet zo is.

Sterke kanten:

  • Onder elke stap staat een beknopte, duidelijke uitleg.
  • Nadat je de naam van de persona hebt ingevuld, komt deze terug in elke vraag. Slimme, gepersonaliseerde content van HubSpot!
  • Meest essentiële punten voor het opstellen van een Buyer Persona zijn de in de tool verwerkt.

Zwakke kanten:

  • Beperkte keuze aan afbeeldingen voor de Buyer Persona.
  • Weinig ruimte voor overige persoonlijke informatie van de Buyer Persona.
  • Duurt relatief lang voordat je de Buyer Persona in je mailbox ontvangt.
  • Echt een basistool, je zult achteraf zelf nog meer informatie moeten toevoegen.

 

Wil je de Make My Persona tool zelf uitproberen? Dat kan! Klik hier om GRATIS jouw Buyer Persona te creëren. En wil je meer weten over Buyer Persona's? Download dan ons GRATIS e-book!

Ebook Buyer Personas, Buyer Personas

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..