<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe creëer en optimaliseer je landingspagina's?

auteur
One4marketing | The inbound company

startup-photos (1).jpg

Landingspagina’s. De naam zegt het al: een pagina waarop wordt geland. Specifieker gezegd: een pagina waar u terecht kan komen door te klikken op links, zoekopdracht en of banners. Maar hoe creëert u nu zo’n landingspagina? Of wanneer uw website al landingspagina’s bezit, hoe optimaliseert u ze?

Wat is een landingspagina precies?

Dit is een pagina waar bezoekers terecht komen nadat zij de uitkomst van een zoekopdracht hebben aangeklikt of door te klikken op links van andere websites. In principe zijn er veel wegen die leiden naar zo’n landingspagina. U kan er terechtkomen door simpelweg een zoekopdracht in te voeren bij zoekmachines zoals Google, Yahoo! en Bing. Het kan ook zijn dat de link naar uw landingspagina op een banner of op verschillende andere webpagina’s te vinden is, op die manier kunnen uw bezoekers via die website doorklikken naar uw website: ze komen terecht op een landingspagina. U wil natuurlijk dat die pagina zo specifiek mogelijk is gericht op deze bezoekers. Hoe krijgt u dit dan voor elkaar? In dit blog ga ik dit uitleggen en geef ik daarbij tips zodat u zelf ook optimale landingspagina’s kunt creëren.

In principe kunnen alle pagina’s op uw website een landingspagina zijn, maar bij de ‘echte’ landingspagina’s wordt er extra geprobeerd om bezoekers hun zoekopdrachten als het ware direct te beantwoorden. Bezoekers die op de landingspagina’s terecht komen, hebben vaak en specifiek doel. Het is handig wanneer u hen direct kan laten vinden wat zij zoeken door dit op de landingspagina te hebben staan. Wanneer bezoekers een zoekterm ingeven in een zoekmachine, en dan nog te vaak moeten doorklikken voor ze vinden wat ze zoeken, is de kans groot dat hun interesse afneemt of ze zelfs de website verlaten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus hoe creëert u nu die optimale landingspagina?

Wat heeft een goede landingspagina nodig?

Duidelijk doel
Bezoekers gaan zoeken op internet met een doel: ze willen bijvoorbeeld iets kopen of misschien twijfelen ze nog, dan willen ze graag wat informatie. Om aan de vraag van de bezoeker te voldoen is het handig als u per landingspagina een duidelijk doel heeft bepaald. Op deze manier vindt de bezoeker direct waar hij of zij naar zoekt, heeft u dus de aandacht en verkleint u de kans dat de bezoeker de website gaat verlaten. Probeer om consistent te blijven, zorg dat de informatie die in de link staat waarop geklikt wordt, overeen komt met de pagina waarop men uitkomt. 

Call to action
Naast doelgericht is het ook belangrijk om actiegericht te zijn op uw landingspagina. Het is heel mooi als u daadwerkelijk bezoekers krijgt, maar er moet dan vervolgens wel iets gebeuren. Dat kan met een call-to-action knop. Door middel van zo’n button kunt u de bezoekers zich bijvoorbeeld laten inschrijven voor een nieuwsbrief of een nieuw product. Dit is de plek waar u uw bezoekers gaat omzetten in leads. Het is van belang dat het opvalt, een goede felle kleur is ideaal voor een call to action knop want dat trekt de aandacht. Wat de kleur precies is, maakt niet heel veel uit, als het maar in contrast is met de rest van de pagina zodat het goed opvalt. Daarnaast is de grootte ook iets om over na te denken, de button moet groot genoeg zijn om op te vallen, denk daar dus goed over na. Bovendien is het misschien een idee om hem overeen te laten komen met de huisstijl van uw organisatie. Wat betreft de tekst die erop staat is het handig om het kort en bondig te houden, als het maar duidelijk is voor de bezoeker wat de bedoeling ervan is. Zie hieronder een voorbeeld van hoe zo'n button eruit kan zien.
calltoaction
 


Houd het simpel
Het meest essentiële van een goede landingspagina is dat het duidelijk en overzichtelijk is, zodat de bezoeker snel vindt wat hij zoekt en dat er een handeling kan worden verricht. Wanneer een bezoeker op uw website komt, moet het duidelijk zijn wat hij daar kan doen, hij zou daar niet nog over na hoeven te moeten denken. Het is lastig om dat te bereiken wanneer de pagina erg druk is, met veel tekst en afbeeldingen kriskras door elkaar heen. Het werkt beter wanneer u het simpel en overzichtelijk houdt, ik zou bijna zeggen; des te minder tekst, des te beter. Probeer echt alleen díé informatie te geven waarvan u denkt dat het relevant is voor de doelgroep.
 
Straal vertrouwen uit
Het is van belang dat een website vertrouwen uitstraalt. Dit kan u bereiken door uw website een professionele uitstraling te laten hebben, met een professioneel design en de juiste afbeeldingen. Het is in principe een soort visitekaartje van uw bedrijf.
 
Belangrijkste informatie bovenaan de pagina
Een visitekaartje is klein, simpel en overzichtelijk. Als u wil dat uw landingspagina dat ook wordt, is het handig om de belangrijkste informatie bovenaan de pagina te zetten. Mensen houden er niet van om telkens weer naar beneden te moeten scrollen, ze willen graag in één oogopslag zien wat ze zoeken. De eerste seconden van een website bezoek zijn cruciaal, daarin bepaalt de bezoeker of hij de pagina weg klikt of nog even blijft. Extra reden om te zorgen dat alle essentiële informatie vrij bovenaan de pagina te vinden is.
 

De hierboven vijf genoemde punten zijn in grote lijnen de belangrijkste tips om een goede landingspagina te creëren, of wanneer uw website al landingspagina’s heeft, ze te optimaliseren. Wanneer u deze punten volgt, kunt u een pagina creëren die is aangepast aan de specifieke behoeften van uw potentiële klanten.
Wanneer u nog meer tips weet of graag u ervaring wil delen, laat dit achter in een reactie!

 

Inbound Marketing, wordt gevonden

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..