<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Kennen we de 10-4-1 regel nog?

auteur
One4marketing | The inbound company

Ruim een jaar geleden schreef ik als een van mijn eerste blogs een stuk over de 10-4-1 regel voor het zakelijk gebruik van social media. Deze regel houdt in het kort in dat je op social media zoals Twitter of Facebook in verhouding 10 links deelt van andere partijen, 4 links naar je eigen blogs en dan 1 link naar een landingspagina van jouw website. Zo zou je een goede verhouding moeten krijgen tussen het delen van je eigen content en het delen van andere content. Hierdoor kom je over als een thoughtleader in plaats van als egocentrisch bedrijf.

Tot mijn verbazing valt het me de laatste tijd op dat steeds minder bedrijven zich hier iets van aan lijken te trekken. Op Facebook word je zowat doodgegooid met posts van bedrijven die puur hun eigen content willen laten zien. Het lijkt een soort geschreeuw geworden waarbij het ene bedrijf het andere probeert te overstemmen. Wat ik me dan afvraag: werkt dat nou echt?

information_overload

Volgens mij worden mensen juist informatie-moe en daardoor minder gevoelig voor dit soort aandacht vragen. Information overload is een serieus probleem waarbij mensen letterlijk overspoeld worden met informatie. Ik heb zelf al heel bewust de AdBlocker aan staan in mijn browser, omdat ik gek werd van alle advertenties die op popte bij het openen van een website. Hoe meer mensen worden blootgesteld aan dit soort aandachttrekkerij, hoe ongevoeliger ze ervoor worden.

Dat geldt hetzelfde voor bedrijven die alleen hun eigen content delen. Het is al beter dan al die advertenties, doordat je de keuze hebt om die artikelen wel of niet te lezen, maar toch is het niet prettig als je gehele tijdlijn op die manier volgespamd wordt. Op een gegeven moment word je er dan ongevoelig voor of, misschien nog erger, wekt het alleen nog maar negatieve gevoelens en irritaties op. Hoe moet het dan wel?

In de blog over NPO3fm’s Serious Request noemde ik al dat “helpen” voor mij het sleutelwoord van 2015 is. Je moet dus in gedachte houden dat je er bent om jouw lezers, leads, en klanten te helpen met hun probleem. Soms kan voor jouw doelgroep de juiste informatie geven al helpen om (een deel van) het probleem op te lossen. En de juiste informatie kan een goede blog van jezelf zijn, maar er zijn ook prachtige blogs/webinars/e-books van anderen die misschien wel precies de juiste informatie bevatten. Hier help je je doelgroep dan misschien wel verder mee dan wanneer je alleen je eigen informatie zou delen.

helpen

 

Ik denk dus dat we de 10-4-1 regel weer in zouden moeten voeren, maar dan wel met een kleine kanttekening. Zorg dat die content die je deelt van anderen jouw eigen content complementeert en aanvult. Houd altijd je doelgroep in gedachten wanneer je content deelt, of dit nu je eigen content is (die als het goed is al specifiek voor jouw doelgroep geschreven is) of van anderen. Wat je deelt moet ook passen bij het verhaal en de boodschap die jouw bedrijf uit wil dragen. Zorg dat het allemaal binnen het overkoepelende thema past, zodat ook je storytelling online geheel klopt met hoe je je wilt profileren.

Help jouw klanten bij het oplossen van hun probleem door ze de juiste informatie te geven. Dit zal positieve gedachten bij hen oproepen over jouw bedrijf, doordat je hen echt onzelfzuchtig geholpen hebt. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je hen echt helpt en niet alleen denkt aan wat het bedrijf ermee kan winnen. Als jij echt authentiek laat blijken dat je er bent om je lezers, leads en klanten te helpen, dan volgt die waardering vanzelf.

Maak jij ook al gebruik van de 10-4-1 regel? 

 

Social Media Marketing Scan Gratis

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Facebook Explore Feed: kans of bedreiging?

Het was even een paniekmoment voor marketeers en influencers, toen Facebook naar buiten kwam met..

social-media

Social media in de inbound marketing funnel (2): 'convert' naar lead

De tijd van 'zomaar wat doen' op social media, lijkt voor veel MKB'ers voorbij. Vooral wanneer een..

social-media

One4Marketing pakt social media aan met 5 pijlers

“Social media is zó geweldig! Het is gratis en ik kan delen wat ik wil! Postje hier, postje daar...