<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe 1 vraag de kwaliteit van je contentmarketing verbetert

auteur
One4marketing | The inbound company

board-1647323_1280.jpg

Je hebt al eerder kunnen lezen over veelgemaakte fouten bij het opzetten van een contentmarketing campagne. Daarin kwam één fout niet naar voren, die vooral bij inbound marketing nogal eens gemaakt wordt: het centraliseren van middelen in plaats van het doel. Vandaag licht ik een vraag toe die jou in het vervolg kan helpen om deze fout te voorkomen: ‘What’s next?’.

Vorige week hoorde ik die ‘what’s next?’ vraag voor het eerst. Het was mijn collega opgevallen dat veel marketeers zich schuldig maken aan het denken vanuit middelen, in plaats van een doel. Dat is meer dan jammer, want hierdoor lopen veel bedrijven leads mis. Het blijft overigens niet bij een tegengestelde denkrichting. Ook de samenhang is soms ver te zoeken. En ja, ik heb me hier zelf meer dan eens schuldig aan gemaakt. “Zet deze call-to-action er maar onder, dat is beter dan niets”, hoorde ik mezelf vorige maand nog zeggen.

Dat dit niet de meest optimale manier is om een campagne voor content marketing uit te denken, zal duidelijk zijn. Maar hoe voorkom je dat nou? Met de ‘what’s next’ vraag dus. Deze vraag – die slechts twee woorden bevat - draait om het nadenken wat de volgende stap is. Daarbij neem je het doel als startpunt. Hoeveel schrijfinspiratie je ook hebt: je begint dus niet met het schrijven van een blog voordat je de contentcampagne hebt uitgedacht. Maar waarmee begin je dan?

Stap 1 – Bepaal wat je hoofddoel is

Zoals bij (bijna) alle marketingactiviteiten het geval is, is ook in dit geval het bepalen van je doel de eerste stap. In veel gevallen zal dat te maken hebben met het verkopen van jouw product/dienst of – in het geval van bijvoorbeeld een stichting - het werven van donateurs. Voorbeelden van andere doelen zijn: kennis delen, linkbuilden of naamsbekendheid creëren. 

Om de ‘What’s next’ vraag wat meer te laten leven, nemen we Alfagroup als voorbeeld. Alfagroup – gevestigd in Veenendaal - is gespecialiseerd in brand- en inbraakbeveiliging en levert daar diverse diensten en service voor. In het geval van Alfagroup is het campagnedoel om het aantal aangeschafte camerabeveiligingsinstallaties te verhogen.

Stap 2 – Bepaal wat jouw klant wilt

De focus lag in de eerste stap op jouw organisatie. Maar je wilt natuurlijk weten hoe en waar je jouw persona kunt bereiken. De volgende vragen helpen om meer inzicht te krijgen in de behoefte van de persona:

  • Wat voor soort informatie wilt de persona lezen of zien?
  • Naar welke woorden zoekt de persona als diegene meer wilt weten over het onderwerp?
  • Op welke kanalen zoekt de persona naar informatie over dit onderwerp?

Voor Alfagroup geldt dat de persona via meerdere vragen (en dus zoekopdrachten) bij het uiteindelijke doel kan komen. Uit de volgende gegevens blijkt duidelijk dat de persona op zoek is naar informatie. De persona zal..

  • Zich afvragen of de huidige camerabeveiliging wel voldoende is;
  • Twijfels hebben over de kwaliteit van het huidige systeem;
  • Op zoek zijn naar een camerabeveiligingssysteem.

Stap 3 – Bepaal welke content deze twee doelen kan verbinden

De middelen die je als marketeer gebruikt, hangen af van verschillende factoren. Denk aan de persoonskenmerken, het kanaal, de stap in de buyer journey en de branche. Het is daarom belangrijk om eerst de contentsoorten uit te denken. Om je op weg te helpen, hebben we een lijst samengesteld met verschillende contentsoorten die je kunt gebruiken voor jouw campagne:

visual_64_soorten_content_2-1.jpg

 

Awareness

Veelvoorkomende soorten content in de Awareness-fase zijn onder andere: blogs, video’s en FAQ’s. De persona van Alfagroup is duidelijk op zoek naar informatie. Om deze reden heeft Alfagroup gekozen om tekst in te zetten in de ‘Awareness’-fase. Is de informatie van jouw bedrijf visueel over te dragen en past dit bij de persona en het doel, dan kun je beter beeld gebruiken die eventueel wordt ondersteund door tekst. Vraag jezelf vervolgs af: “Met welke content ga ik dit opvolgen?”. Wil je die content in één overzicht hebben, dan is de blogkalender wellicht wat voor jou.Download de blogkalender

Consideration

Om meer te weten te komen over jouw persona, biedt je in de Consideration-fase een ‘downloadable’ aan. Ook hier zijn diverse contentsoorten voor te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een whitepaper, handleiding of zelfs widget. Alfagroup heeft voor de ‘Decision’-fase gekozen voor een checklist. De checklist is te downloaden onder zowel een aantal blogs als op de camerabeveiligingspagina. Het kan ook voorkomen dat je meerdere middelen in één fase gebruikt. In het geval van Alfagroup, is dat aan de orde. Zij gebruiken naast de checklist een conclusie die gebaseerd is op de ingevulde gegevens. De vraag die je jezelf nu stelt – je raad het al – is: “What’s next?”

Decision

De laatste fase is een ‘critical point’ als het om kwaliteit gaat. Denk aan het juiste gebruik  van call-to-actions, kwalitatieve inhoud en opvolging. Alfagroup heeft vorm gegeven aan de laatste fase door een e-book over camerabeveiliging aan te bieden. De laatste pagina van het e-book haakt in op voorgaande content en heeft een call-to-action om contact op te nemen met Alfagroup. Webinars en klantcases zijn twee andere voorbeelden van content die je zou kunnen gebruiken in de Decision-fase.

Je hebt de content gepubliceerd, gepromoot en zelfs al een Sales Qualifeid Lead gegenereert. En dan? Dan is het tijd om de lead op te volgen. Daarover lees je meer in deze blog. En onthoudt: vraag jezelf altijd “What’s next” is!

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

design

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..