<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Ga voor een cross-channel aanpak met inbound marketing!

auteur
One4marketing | The inbound company

cross-channel_marketing_inbound_outbound-1-051587-edited.png

Inbound marketing is leuk, mooi en handig. Maar soms moet je een stapje verder gaan om de gestelde doelen te behalen. Een cross-channel aanpak kan hier een mooie oplossing zijn. Bij cross-channel marketing staat net zoals bij inbound marketing je klant centraal. Wat willen ze horen/lezen/weten? Wat is interessant voor hén? Een cross-channel aanpak sluit mooi aan bij de inbound marketing methodologie.

Verschil tussen multi-channel en cross-channel

Naast cross-channel bestaat er ook nog multi-channel. Verwar deze twee niet. Martijn van Berkum legt dit verschil in zijn blog op Marketingfacts helder uit. Zo is multi-channel marketing een manier om dezelfde boodschap op verschillende kanalen te delen. Het gaat om het verspreiden van één en dezelfde boodschap. Terwijl cross-channel marketing gaat om het aanwezig zijn op verschillende kanalen om daar je klant te geven wat ze verlangen. Bijvoorbeeld: op Twitter deel je de nieuwste nieuwtjes, zo mag je wel 6-7 tweets gemiddeld op een dag delen. Terwijl je op Facebook niet 7 posts zou plaatsen, maar misschien juist een relevante blog. Multi-channel is gericht op de boodschap en cross-channel op de klant.

3 stappen verwijderd van cross-channel marketing

En nu. Hoe breng je eigenlijk zo'n cross-channel aanpak tot stand? Deze stappen heb ik samengesteld op basis van een klein onderzoekje. Hiermee hoop ik je een gemakkelijke manier aan te bieden om sterke cross-channel marketing in te zetten.

1. Het kerndoel bepalen

1IIEPDOFFI-463179-edited.jpg

In  Nicole’s blog over de trends van 2016 wordt dit onderwerp al uitgediept. Daarin signaleert zij een cross-channel aanpak als een trend voor 2016. Eén reden daarvoor is dat alleen online marketing uiteindelijk saai wordt. Dus hoe kunnen we het echt interessant maken? We beginnen bij de kern. Wat wil je bereiken met de cross-channel aanpak? Meer leads, customer engagement, meer websitebezoekers of meer volgers op verschillende kanalen? Bepaal dit voor je bedrijf. Alles begint iedere keer weer bij het waarom doen we dit. Dit is je motivatie om je werk goed uit te voeren en je werkt naar een specifiek doel toe.

Voorbeeld van een kerndoel: One4Marketing wil meer dit jaar een verdubbeling in het aantal websitebezoekers.

2. Positioneer je bedrijf

hands-way-guide-tourist-674246-edited.jpg

Je hebt je doel bepaald, mooi. En nu? Nu kan je ervoor kiezen om meteen als een gek overal aan te trekken en duwen totdat je er beweging in krijgt. Maar we hebben nog iets meer geduld nodig. Het is namelijk goed om je bedrijf te positioneren. Als het goed is heb je het hele verhaal met buyer persona’s, buyer journey, etc. gehad. Op basis van dit alles, i.c.m. je kerndoelen, ga je jezelf namelijk positioneren. Albert Mensinga raakt naar mijn mening precies de juiste punten van positionering in zijn artikel:

“Een positionering geeft een merkbelofte weer. Wat heb je te bieden (wat zijn jouw proposities)? Wat maakt jou bijzonder? Dat kan een definitie zijn die past bij jouw merk, cultuur, branche en doelgroepen.”

‘Wat maakt jou bijzonder?’ Daar ligt een enorme kracht. Je bent namelijk als bedrijf bijzonder als anderen dat ook zien en ervaren. Als jouw buyer persona dat ziet. In die positionering moeten dus aspecten staan die ervoor zorgen dat jouw doelgroep je bedrijf bijzonder vindt. Positioneer je bedrijf op zo’n manier dat mensen denken: “Hé, wat leuk, dit is interessant voor mij, laat ik dit volgen.”

Voorbeeld: One4Marketing wil kennisleider zijn op het gebied van inbound marketing voor B2B-bedrijven.

3. Bepaal de channels

SPXGYT0LOF-877603-edited.jpg

Vanuit je positionering kan je bepalen welke kanalen bij jou passen. Misschien is het al snel duidelijk. Maar misschien weet je niet zo goed wat nou eigenlijk allemaal kanalen zijn, alleen internet toch? Het reikt echter veel verder dan internet. Door Jasper Runneboom wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 soorten kanalen:

       1. Traditionele marketingkanalen: radio, tv, kranten, flyers, posters, billboards,…
       2. Online marketingkanalen: social media, kennisplatformen, website, e-mail,…

Goed, dit is wat er is. Hoe ga je het nu mixen? Tegenwoordig is online je thuisfront, dit kan je website zijn. Of misschien zelfs je social media kanaal. Dit is de plaats waar interactie plaatsvindt en je direct contact hebt met je buyer persona. Ondertussen ken je je buyer persona wel en weet je waar ze zitten. Misschien leest hij/zij iedere ochtend de krant bij een kopje koffie, of checkt ieder uur zijn/haar Facebook. Dit zijn de kanalen die je moet hebben. Daarnaast moet je ook bepalen waarvoor je buyer persona op dat kanaal zit. Misschien weet je dat niet meteen en doe je het een paar keer verkeerd. Je acties zullen vanzelf laten zien wat succesvol is en wat niet.

Voorbeeld: bij One4Marketing organiseren we jaarlijks een event, Next Marketing, dit is in zekere zin ook een vorm van een kanaal. Inmiddels steeds meer gezien als traditioneel kanaal.

4. Creëer gepersonaliseerde workflows

bird-s-eye-view-cars-crossing-crossroad-276558-edited.jpg

Het is niet het meest voordehandliggend; een workflow maken bij een cross-channel aanpak. Het is een handige tool die je zeker moet inzetten bij de cross-channel aanpak. Waarom? Je hebt de mogelijkheid om de hele workflow te personaliseren afhankelijk van het kanaal. Bij marketing automatisering kan je precies zien waar iemand vandaan komt, nu is dat bij een traditioneel kanaal lastiger. Maar voor de online kanalen is dit een mooie gelegenheid. Je past de hele route die ze gaan aan aan het kanaal waar ze vandaan komen. Hiermee zorg je ervoor dat je doelgerichter informatie aanbiedt. Iemand die via een e-mail op je website zit, wil waarschijnlijk iets anders dan iemand die via Twitter is binnengekomen.

Voorbeeld: iemand komt via Facebook op je website en download iets. Vervolg is dat je een nieuwe blog of een e-book aanbiedt die interessante feiten over Facebook laat zien.

Succes ermee

Nu is dit één manier om cross-channel marketing in te zetten, maar er zullen vast vele goede wegen zijn die naar deze vorm van marketing leiden. Een belangrijk punt is dat je de tijd neemt om je route uit te stippelen. We mogen niet ontkennen dat offline media ook belangrijk zijn, ik vind een poster nog steeds super doeltreffend. Voor One4Marketing heb ik zelf vorige week nog een flyer ontworpen en laten drukken. Dus ja, zelfs wij, als inbound marketeers en HubSpot vertegenwoordigers gaan soms nog op de outbound manier te werk.

Als je meer wilt weten over outbound marketing i.c.m. inbound marketing raad ik je aan om het volgende e-book eens te bekijken, het is een gratis download:

Outbound Marketing op een Inbound manier

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..