<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Badderen zonder water: 3 marketinglessen van Ludwick Marishane

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

Marketing lessen

Onlangs zag ik een korte maar inspirerende TED talk van Ludwick Marishane. Ik was zeer onder de indruk. De student uit Limpopo (Zuid-Afrika) heeft namelijk iets voor elkaar gekregen wat veel westerse marketeers niet voor elkaar krijgen: het beter maken van iemands leven. 

Niet iedereen heeft namelijk de luxe om elke ochtend een douche of bad te nemen. Sterker nog: zou jij elke dag 1,5 kilometer lopen in de brandende zon voor één kruik met water, deze in een bad te gooien om vervolgens nog een paar keer de hele rit af te leggen? Mij niet gezien, evenals de 2,5 miljard mensen op deze aardbol die geen fatsoenlijke toegang hebben tot water en sanitair. En dus kwam Ludwick met een simpele maar effectieve variant op droogshampoo: DryBath, 's werelds eerste badvervangende lotion! 

Simpel, yet brilliant? Iedereen had het kunnen verzinnen, en toch is het initiatief van Ludwick een voorbeeld voor ons. Hieronder staan 3 lessen die de 'rijke' marketeers uit het westen van Ludwick kunnen leren.

 1. Ludwick begint met een probleem van iemand anders, niet met een doel van zichzelf
  Alle wegen leiden naar Rome, maar ondanks het feit dat beide reizen dezelfde bestemming hebben bestaat er een significant verschil in de reis er naartoe. Marketeers hier denken namelijk veelal vanuit een persoonlijk doel: ze willen een succesvolle business opzetten, en bedenken vervolgens wat op dat moment 'een gat in de markt' zou kunnen zijn. Ludwick redeneert vanuit een probleem: mensen worden ziek omdat ze zich niet kunnen wassen. Hoe los ik dat op? Het eindproduct is wellicht in beide situaties hetzelfde, maar er is een andere drive. Die drive is allesbepalend voor de branding en het succes van een product, omdat men ziet dat het product uit het hart komt - niet uit de portomonee.
   
 2. Ludwick lost het probleem op met behulp van zijn Nokia 6234
  Nederlanders nuchter en gierig? Ik zie het toch anders. De dramatische kosten die gepaard gaan met het op de markt brengen van een product is allesbehalve sober: het productontwerp, een feilloos webdesign en campagnekosten vormen slechts het topje van de kosten-ijsberg. Om nog maar te zwijgen over kantoorhuurkosten en dure apparatuur. Ludwick daarentegen begon met een startkapitaal van €4,50 per week. Samen met zijn trouwe kleine vriend, de Nokia 6234, verrichtte hij onderzoek op Wikipedia en Google. Het resultaat: een verfrommeld stukje papier met een formule. Tádá! Een productplan was geboren! Ook het 40 pagina's lange business plan en het patent werden netjes genoteerd op de mobiele koelkast van Nokia. Ludwick heeft uit het niets een compleet product uit de grond gestampt. Daar kunnen wij nog eens een voorbeeld aan nemen.
   
 3. Ludwick kent zijn klant
  Waar wij hier hele onderzoeken doen om een beeld te krijgen van de klant - die overigens in veel gevallen niet accuraat is - stemt Ludwick zijn product feilloos af op de potentiële klant. Zonder moeite. Waarom? Ludwick kent zijn klant. Hij weet dat mensen uit arme gemeenschappen 'on demand' kopen. Dat wil zeggen: ze kopen iets op het moment dat ze het nodig hebben, en that's it. Men koopt daar geen pakje sigaretten, maar één sigaret, ook al is het al met al uiteindelijk duurder. Ludwick verkoopt daarom DryBath in kleine innovatieve pakjes voor één wasbeurt. Een product op maat, zullen we maar zeggen.
 
Concluderend kan gesteld worden dat marketing niet draait om geld. Geld is niet de oorzaak van succes en - naar mijn mening - ook niet het eindresultaat van succes. Belangrijker is de oprechtheid om de wereld een stukje beter te maken. De rest volgt vanzelf.
  
  
Inbound Marketing, Ebook

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..