<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De gevaren van Big Data voor lead scoring: springt u in het diepe?

auteur
One4marketing | The inbound company

big data duikt u in het diepeHet feit dat hij expert is in spanning opbouwen, maakt Dan Brown een van mijn favoriete schrijvers. In zijn laatste boek "Inferno" houdt hij de aandacht vast door een constant gebrek aan informatie. De puzzelstukjes die hij gaandeweg introduceert vallen langzaam in elkaar, terwijl de constante plotwendingen me toch steeds de mogelijkheid ontnemen te voorspellen hoe het verhaal verder zal gaan of überhaupt zal eindigen. Het gebrek aan informatie frustreert, maar intrigeert tegelijk.

 

Data met de grote D

"De kracht van data" is voor de meeste professionals al geen onbekende blogtitel meer. De informatiestroom is groot, maar de behoefte aan waardevolle informatie nog groter! U gaat data namelijk pas echt waarderen als u er iets mee kunt. Het kost tijd om de speld met waardevolle informatie in de hooiberg van gegevens te vinden. Spring dus niet zomaar in het diepe, maar beware! Want de gevaren van Big Data liggen op de loer. 

 

Integreer informatie uit verschillende kanalen...

... en specialiseer in de interesses van uw lezers. Een van de belangrijkste bloglessen die ik deze week heb geleerd is “You have to understand that nothing appeals to everybody”: een uitspraak van Gene Simmons. Maar op wie moet u zich dan concentreren? Welke onderwerpen of schrijfstijl vormt the perfect match met uw lezers?

Daar komt u achter met de analyse van Big Data, gegevens die u niet kunt missen bij lead scoring. Voor het verzamelen van gegevens raadpleegt u zoveel mogelijk verschillende kanalen. De mogelijkheden reiken…

  • Van de pagina’s die uw potentiële leads bezoeken tot de e-books die zij downloaden;
  • Van twitter dat inzicht geeft in de interesses van de lead, tot LinkedIn, waar u meer informatie vindt over de beroepsfunctie en het bedrijf waar de betreffende persoon voor werkt.
  • Van de e-mails die de ondergetekende ontvangt tot de producten of diensten die hij of zij eerder consumeerde.
  • Van de feedback die uw ideale klant u geeft  tot de informatie die uw rolmodel over u deelt.

Maar let op: de klus is nog niet geklaard. U kunt er niet blind vanuit gaan dat al uw website bezoekers de correcte informatie invullen. Schijnbare waardevolle informatie zorgt ervoor dat marketing hun leads op het verkeerde moment doorspeelt aan sales. En daarmee lopen uw verkoopcijfers een flinke deuk op.   

Beoordeel de validiteit van de informatie die uw database opslurpt dus regelmatig en spiegel deze informatie aan uw vastgestelde buyer personas. Niet alle informatie is namelijk onbeperkt houdbaar of chronisch waarheidsgetrouw. Ook uw buyer personas gaan met de tijd mee.

 

Leg informatie geregeld aan de leugendetector

Even een online formuliertje invullen maar geen zin in spam? Dan passen we de waarheid toch gewoon een beetje aan? Veel surfers gooien hun persoonlijke gegevens niet graag op straat, ook al ontdekken ze daar in het privacybeleid geen reden toe. Ook geven bezoekers regelmatig sociaalwenselijke, politiek correcte antwoorden, ook al benadrukt u nog zo hard de anonimiteit van hun gegevens.

Zoals ik al zei, gaan mensen met de tijd mee. Ze maken carrière, bewegen zich binnen een bedrijf en door promoties of baanwisselingen raakt uw database al snel verouderd.

Ook glipt er geregeld informatie door uw vingers, wanneer u onvoorwaardelijk vertrouwt op uw database. Reacties in blog posts en de informatie die mensen op social media delen vertellen vaak een veel waardevoller verhaal dan het feit dat ze een bepaalde webpagina hebben bezocht. Deze informatie merken veel tools helaas niet op. Leer daarom de dynamische kant van data kennen en beperk u niet tot het statische. Sociale data veranderen namelijk met de snelheid van het licht.

 

Optellen en de lead score berekenen

De data die door de keuring komen telt u op om vervolgens om te concluderen in welk stadium van het aankoopproces de betreffende persoon zich bevindt. Linea recta naar sales of heeft de lead nog wat tijd nodig? Het antwoord ligt in dynamische data. Door de analyse van deze data hebben marketing en sales een voorsprong in hun benadering van leads.

 

Heeft u aanvullende tips of opmerken over het gebruik van data bij lead scoring? Vertel het ons in een reactie.

 Marketing & Sales Alignment, Samenwerking Marketing Sales, Marketing, Inbound Marketing, HubSpot, Sales

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..