<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Yes, Marketing en Sales op een lijn met closed-loop reporting

auteur
Driek Geurtsen | Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.

Marketing en sales werken niet altijd goed samen!

samenwerking marketing en sales

Wist u dat bedrijfseigenaren wanhopig naar oplossingen zoeken om hun marketing- en salesteams op elkaar af te stemmen?

Het zou logisch zijn als beide teams goed samenwerken, maar helaas vliegen ze elkaar nog wel eens in de haren.

Communicatie en samenwerking zijn de sleutelwoorden om de teams weer op een lijn te krijgen. Nog belangrijker is dat kritiek en discussiepunten worden ondersteund door gegevens, iets waar close-loop reporting bij kan helpen.

Door beide teams bij close-loop reporting te betrekken, geeft u ze de kans om een kijkje in elkaars keuken te nemen en te begrijpen hoe
ze van elkaar kunnen profiteren door hetzelfde doel te bereiken.

 

Wat is close-loop reporting precies?

Close-loop reporting draait om informatie over leads en conversie op basis van statistische gegevens. Voor het beste resultaat doet het salesteam verslag bij het marketingteam over wat er precies met de verkregen leads is gebeurd – wanneer ze klant werden, en als dat niet gebeurde, op welk punt ze de verkooptrechter verlieten.

Het voordeel is dat het marketingteam dan begrijpt welke kanalen die leads genereren het best werken en welke het slechtst. Verder zal sales meer waardering hebben voor de rol van marketing binnen het klantacquisitieproces. Uiteindelijk zorgt een close-loop reporting proces er namelijk voor dat marketing van elke lead en klant kan herleiden wat de eerste aanzet was die hen naar u toe leidden. Welke leadnurturing en sales stappen effectief waren En welke euro’s die is zij heeft uitgegeven binnen een campagne efficiënt zijn besteed

 

Vijf basisstappen binnen het close-loop reporting proces

Stap 1

Een bezoeker arriveert op uw website. Er wordt een cookie aangemaakt met informatie over de bezoeker en waar die vandaan komt, bijvoorbeeld e-mail, een link op Facebook, een pay-per-click (PPC)-advertentie, enzovoort.

Stap 2

Een bezoeker surft rond op de website. De cookie die in de vorige stap werd aangemaakt, houdt nu bij wat de bezoeker op de website doet.

Stap 3

De bezoeker converteert naar een lead. Dit kan op allerlei manieren gebeuren, bijvoorbeeld door een e-book te downloaden, voor een webinar te registreren of voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Stap 4

De lead converteert naar een saleslead. Hiervoor gebruikt u het leadnurturingsproces afgestemd op de informatiebehoefte van uw lead. Dat verschilt dus per fase van hun verkoopproces. bijvoorbeeld door een uitgebreid e-book te laten downloaden, of uit te nodigen voor een scan of voor een trial opgevolgd door een budgetcalculator of offertemodule.

Stap 5

Een saleslead wordt een klant. De sales leads worden overgedragen aan sales waarbij sales hen opvolgt denkend vanuit de laatste fasen van het aankoopproces van de potentiele klant. Op dit punt kunnen de marketing- en salesteams de acquisitie van de klant herleiden tot de oorspronkelijke bron, bijvoorbeeld e-mail, Facebook of een PPC-advertentie.

 

Hoe start u met close-loop reporting?

Close-loop reporting draait om statistieken. Het is daarom logisch dat er specifieke tools nodig zijn om die data te verzamelen en te verstrekken.

 

Er bestaan twee soorten tools die u nodig hebt:

  • CRM (Customer Relationship Management Software)-software
  • Marketingsoftware

Zorg dat u over goede CRM-software beschikt, zodat u al uw sales-, marketing- en klantenserviceteams op elkaar kunt afstemmen. Dit is essentieel om ze allemaal op een lijn te houden. De marketingsoftware is eveneens belangrijk, omdat dit al uw marketinggegevens bevat.

 

HubSpot verstrekt diepgaande gegevens

Het eindresultaat is dat de marketingsoftware u helpt om uw marketingcampagnes te optimaliseren, de conversie te verbeteren en nog veel meer. De marketingsoftware van HubSpot is hierbij zeer handig, aangezien het de meest accurate en diepgaande gegevens verstrekt van alle marketingtools die wij kennen.

 

Integreren CRM en marketing tools als HubSpot een must

Welke tools u ook voor CRM en marketing gebruikt, het is belangrijk dat ze met elkaar geïntegreerd zijn, zodat ze met elkaar kunnen 'praten'. Bovendien kan elk team dan de resultaten van de andere teams inzien. Als een salesmedewerker bijvoorbeeld een opdracht binnenhaalt, kan die lead in het CRM als 'binnen' worden gemarkeerd. Vervolgens kan de software worden ingesteld dat er een adviesbericht naar het marketingteam, het klantenserviceteam of wie dan ook wordt verstuurd. Alle teams zien tevens waar de lead oorspronkelijk vandaan kwam, welke webpagina hij of zij bezocht, wanneer de prospect een lead werd en vervolgens een klant.

 

Marketing en sales samenwerking

Een solide basis voor je marketing?

Je marketingstrategie gegoten in een ijzersterk Inbound Gameplan!

Download het e-book
ebook.png

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

marketing-en-sales

Help je klanten op weg door goede customer onboarding

Customer onboarding is het leerproces dat nieuwe gebruikers ondergaan om gewend te raken aan jouw..

Gerelateerd