<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

3 praktische social media tips voor een gelukkige klant

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

Social Media gelukkige klant

Je hebt weleens van die dagen waarop uw zwaktes uit hun winterslaap lijken te ontwaken. Nou, dit was mijn moment van zwakte. De wereld zou morgen vergaan, de dag oogde grauw en donker, en de stapels werk op mijn bureau belemmerde mijn zicht op de kerstboom. En die Belgische chocolaatjes in de kast zagen er zeer appetijtelijk uit…

‘Nee.’ Zei mijn wilskracht. Demonstratief klapte ik de kast dicht. Dat had ik toch weer goed gedaan! Toen bekroop me op de een of andere manier een gevoel van onrust. Ik pakte mijn tasje en reed richting de stad, om vervolgens een klein fortuin aan kleding te spenderen…

Mijn figuur is er in ieder geval niet dikker op geworden, mijn bankrekening daarentegen is flink afgeslankt...

Nee, consumenten zijn niet logisch…

Ik weet niet precies wat er in het menselijk brein omgaat dat maakt dat we ons wel of niet overgeven aan een bepaalde consumptie, maar logisch is het in ieder geval niet. Op social media is dit niet anders. En gelukkig maar, want brands zouden geen bestaan kennen als wij enkel logisch zouden denken. Brands hebben immers meer te maken met een gevoelswaarde dan dat het een rationele afweging is. Want wat maakt nu precies dat we het ene merk prefereren boven de ander? Er kan in ieder geval gesteld worden dat het lang niet altijd enkel met de kwaliteit te maken heeft, maar met de feeling er om heen. En daar kunt u als bedrijf slim op inhaken! 3 social media tips voor een gelukkige klant!

1. Geef uw brand emotionele waarde

De kracht van een brand zit ‘m het sentiment dat iemand erbij heeft. Een klein voorbeeldje: waarom kopen we ieder jaar chocoladeletters? Het is gewoon een stuk chocolade, dus wat voor waarde voegt het toe dat deze de vorm heeft van een letter? Nou, de sentimentele waarde. Vroeger als kind kregen wij diezelfde chocoladeletters in ons schoentje van de enige echte Sinterklaas. Die letter betekende toen zoveel meer dan simpelweg een stuk chocolade. We mogen onze kindertijden dan wel ontgroeid zijn maar dat gevoel is op de een of andere manier blijven hangen. Emotionele binding, daar zit de kracht van branding. Een paar tips:

 • Voor het geval uw brand al een lang bestaan kent: deel nostalgische foto’s van ‘de goede oude tijd’
 • Deel waardevolle content waar de prospect daadwerkelijk iets aan heeft of die de prospect aan het lachen maakt. Videomateriaal is hiervoor heel geschikt. 
 • Storytelling is een techniek die zijn kracht inmiddels dubbel en dwars bewezen heeft. Stroytellers zijn eigenlijk de sprookjesvertellers van de zakenwereld.
 

2. Gebruik zowel intrinsieke als extrinsieke beloningen

Het zit in de menselijke aard om geliked te worden, en precies daar zit het grote geheim achter het succes van Facebook. Zonder de ‘like’ button zou Facebook al lang failliet zijn geweest. Waarom? Omdat mensen altijd op zoek zijn naar bevestiging. Op het moment dat we iets posten en dat wordt ‘geliked’ geeft dat ons een goed gevoel (de keuze voor een dislike knop zou dan ook een zeer onverstandige keuze zijn geweest van Facebook...) Deze sociale bevestiging is een intrinsieke beloning en maakt ons blij.

Daar tegenover zijn er ook nog extrinsieke beloningen, zoals kortingen, aanbiedingen ect. Deze zijn effectief, maar kunnen nog veel effectiever zijn wanneer deze worden gecombineerd met intrinsieke beloningen. Intrinsieke beloningen maken dat een klant zich hecht aan uw brand, en dat deze u het succes gunt. Wanneer u daar een korting bovenop gooit, is de kans groot dat de klant overstag gaat. Promoot kortingen, coupons en tijdelijke aanbiedingen via Facebook of Twitter en begeleid deze extrinsieke beloningen met intrinsieke beloningen:

 • Like Facebook berichten waarop uw brand wordt genoemd en geef een reactie
 • Een simpel bedankje kan nooit kwaad
 • Ook wanneer klanten feedback geven met een negatieve toon, blijf altijd positief en bedank hen voor de input.
 • Moedig klanten aan om iets op uw pagina te posten, door bijvoorbeeld een stelling te plaatsen of door de mening van de klant te vragen. Het zorgt voor meer engagement op de sociale media met als gevolg een positievere attitude ten opzichte van uw merk.
 • Stuur tijdens feestdagen en vakanties een warm bericht naar uw doelgroep.
 

3. Maak het de klant zo gemakkelijk mogelijk

Als u denkt dat de klant wel van een uitdaging houdt, heeft u het mis. Klanten zijn lui als het gaat om het vinden van een aanbieder. Dat klinkt misschien tegenstrijdig: leven we immers niet in een tijd waarin de klant zélf op zoek gaat naar informatie? Ja, dat klopt. Dat neemt echter niet weg dat dit proces snel en gemakkelijk moet gaan. Kortom: de klant wil u zelf vinden, maar wel zo snel en gemakkelijk mogelijk. Eigenlijk moet u uzelf als bedrijf kant-en-klaar voorschotelen aan de prospect. Enkele tips:

 • Zorg dat uw brand makkelijk wordt gevonden met een excellente SEO strategie
 • Maak uw content ‘sharing friendly’ door middel van social sharing buttons.
 • Houd de drempels laag: maak gebruik van kort maar krachtige Call-To-Actions en zorg dat de klant niet teveel stappen hoeft te doorlopen om toegang te krijgen tot uw content, aanbiedingen of acties. Elke stap kan net een stap teveel zijn…
 

Hoe maakt u uw klant gelukkig?

Met dank aan Social Media Today 

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd