<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

5 inbound sales tips voor verkopers, die meer willen met social media

auteur
Driek Geurtsen | Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.

Vijf tips voor social selling

Zoals al eerder gezegd is het gedrag van jouw klanten veranderd. Daarmee ook de verkoopinspanningen. Tegenwoordig draait het er om, dat klanten jou leren kennen en je uiteindelijk vertrouwen.

Inbound sales reikt je de juiste manier aan die potentiële kopers van jou verwachten. Social media spelen hierbij een belangrijke rol. Zij bestaan uit een aantal middelen, die - mits op de juiste manier ingezet - ervoor zorgen dat jouw bedrijf wordt gevonden. Maar ook helpt bij het genereren van waardevolle leads en sluiten van meer new business.

In dit blog gaat het over inzetten van vijf van de meest effectieve social media middelen binnen het verkoopproces. Zelf profiteren we bij One4Marketing van de voordelen van deze middelen en zien graag dat jij er ook het succes mee ervaart.

1. Maak connecties via Twitter

Twitter maakt het erg gemakkelijk om belangrijke contacten te vinden bij de potentiële klanten.

Benoem 20 tot 30 potentiële klanten per verkoper. Laat hen dan uitzoeken wie de belangrijke beïnvloeders en beslissers zijn bij die bedrijven. Zorg dat zij die gaan volgen via Twitter. Heel simpel te doen, toch?

Laat je verkopers in de gaten houden waar zij over praten. Maak in ieder geval iemand verantwoordelijk voor de monitoring, zodat verkopers weten wat er speelt rondom hun leads.

(Natuurlijk is het nog beter wanneer zij het zelf doen!) Je zult merken dat op Twitter ook persoonlijke zaken worden gedeeld, laat jouw verkopers dan reageren om zo een connectie te leggen. Van welk voetbalteam zijn ze fan, wat zijn hun hobby’s, verzenden ze vakantiefoto’s? Het is echt niet moeilijk om iets te vinden waardoor je een connectie kan leggen. Zelf merkte ik dat toen ik in een bos een foto verstuurde via Twitter van mijn kinderen bij een mooie rood met witte paddenstoel. Ik kreeg er van een leverancier een compliment over. “Leuk dat je een vrije middag aan je kinderen besteedt”. Gek, het deed me goed. Ook al zou er misschien wel een commerciële gedachte achter zitten.

Op het moment dat je zelf volgt, moet je zorgen dat ze jou volgen. Je kunt dan gebruik maken van Twitter Messenger voor één op één gesprekken. Daarbij mag je gerust proberen relevante content te delen om jouw contact van persoonlijk niveau naar professioneel te tillen. Het is belangrijk om als verkoper steeds in het achterhoofd te hebben dat jouw potentiële klant jou wil leren kennen en uiteindelijk moet vertrouwen. Dit voordat hij zaken met je doet. Jouw contact via Twitter zal je daarbij ondersteunen.

2. Waardevolle informatie delen op alle netwerken

Je hebt natuurlijk al veel contacten op social media. Maar deel je al waardevolle informatie met hen?

Waarom doe je dat wel in een fysiek gesprek en online via social media niet? Wanneer je dat nog niet doet, wat heeft het dan voor nut dat je al die contacten hebt. Het is op een verjaardag echt niet opvallend wanneer je kunt vertellen dat je 500+ contacten via LinkedIn hebt. Wat zegt dat dan? Doe je nog niets met al jou contacten, dan is dat iets wat je direct kunt veranderen. Zorg ervoor dat jouw marketing en sales een constante stroom aan blogs levert. Blogs met echt waardevolle informatie, waar klanten en leads op zitten te wachten. En daar heb je het! Waar ze online naar op zoek zijn, dus ook via social media.

Maak er een gewoonte van dat binnen jouw verkooporganisatie de blog artikelen gedeeld worden met jullie gehele social media netwerk. Zorg ervoor dat in ieder geval een of meerdere verkopers ook bloggen. Ik ken zelf voorbeelden van verkopers, die dit doen. Zij hebben dan al een voorsprong bij de directeur aan tafel, die hun blogartikel heeft gelezen en waarderen. Dus wanneer er een nieuw e-book, whitepaper of infographic is, laat het door iedereen delen. Hoe vaker je echt waardevolle informatie deelt, hoe waarschijnlijker het is dat jullie netwerk het deelt. En verkopers in contact komen met potentiële klanten waar ze zelf nooit aan hadden gedacht. Begin er vandaag mee. Je zorgt niet alleen voor een nieuwe manier van contact zoeken met potentiële klanten, maar ook voor het uiteindelijke vertrouwen dat zo nodig is bij een verkooptraject.

3. Promoot informatie van Linkedin ‘Publish a Post’

LinkedIn geeft je via 'Publish a Post' de mogelijkheid om relevante informatie te delen aan een groter publiek dan jouw contacten en leden binnen de groepen waar je op bent geabonneerd.

Share an update of post via LinkedIn!

Natuurlijk belt er niet direct een klant die wil kopen. Met de juiste boodschap, inspirerende informatie of een scherpe aanbieding, zorgt het wel voor dat geïnteresseerde bezoekers van jouw website bezoeken. Wanneer de aanbieding of de relevante informatie wordt gedownload en je een doordachte leadnurturing campagne klaar hebt staan, zal dat leiden tot afspraken wat betreft jouw producten en diensten.

 

4. Wees persoonlijk actief in LinkedIn-groepen

Ben je ook geabonneerd op veel LinkedIn groepen en neem je er nooit eens een kijkje? Ik ken het. Dat werkt natuurlijk niet. Schrijf je uit bij onbelangrijke groepen en neem deel aan gesprekken. Deel de kennis die je hebt wanneer je ziet dat iemand om een antwoord vraagt. Verkoop niet maar wees behulpzaam. Daarnaast kun je ook jouw blogs delen. Doe dat wel op een gepaste wijze. Zet ze niet in als een commerciële advertentie, maar als een antwoord op vragen waar iedereen binnen de groep wat aan heeft. Komen er opmerkingen op jouw blogs, beantwoordt die dan snel.

5. Monitor wat er op social media wordt gezegd

Naast bijvoorbeeld Hootsuite zijn de nieuwere CRM en Marketing automation oplossingen, uitgerust met social media monitoring. Door voor jouw relevante zoekwoorden in te vullen zie je in deze software wanneer er iemand over ‘jouw zoekwoord’ praat.

Stel je voor je verkoopt ERP-software en je wilt de zoekwoorden ERP software, ERP, Navison monitoren. Wanneer er dan een vraag via Twitter met een van die woorden wordt gesteld, wordt jij daar van op de hoogte gebracht. Nu heb je de mogelijkheid om betrokken te raken bij dit gesprek. Deel dan jouw kennis, zodat de vraag wordt beantwoord. Of misschien kun je een e-Book delen. Dit zijn echt efficiënte manieren om nieuw leads te ontdekken. Zij stellen de vraag niet voor niets en hebben uiteindelijk behoefte aan een oplossing die bij hen past.

Wanneer je van plan bent werk te maken van bovenstaande tips, begin dan bij het stellen van realistisch verwachtingen voor jouw zelf en voor je salesteam. Elke verandering heeft zo zijn tijd nodig. Je gaat een bepaalde manier van werken veranderen, die er door de jaren heen altijd is geweest. Neem dus de tijd, maar houdt wel vast aan de verwachtingen die je voor jezelf hebt gesteld. Houd de ontwikkelingen van jouw team in de gaten. Vier de successen. En het belangrijkste, geef niet op! Social media gaat niet meer weg. Het veranderende gedrag van kopers met hun online zoektocht ook niet. Neem daarom vandaag nog de beslissing, zodat in de komende maand jouw salesteam zich comfortabel voelt bij deze nieuwe manier van werken.

Ga direct aan de slag! Download ons gratis e-book Twitter voor Gevorderden:

LinkedIn voor B2B bedrijven

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Facebook Explore Feed: kans of bedreiging?

Het was even een paniekmoment voor marketeers en influencers, toen Facebook naar buiten kwam met..

social-media

Social media in de inbound marketing funnel (2): 'convert' naar lead

De tijd van 'zomaar wat doen' op social media, lijkt voor veel MKB'ers voorbij. Vooral wanneer een..

social-media

One4Marketing pakt social media aan met 5 pijlers

“Social media is zó geweldig! Het is gratis en ik kan delen wat ik wil! Postje hier, postje daar...

Gerelateerd