<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

TV & Radio commercials: Outbound Marketing op een Inbound manier

door: Driek Geurtsen

TV & Radio commercials: Outbound Marketing op een Inbound manier

TV & Radio commercials: Outbound Marketing op een Inbound manier

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

Hoe kun je Inbound Marketing zo goed mogelijk combineren met Outbound Marketing? Dat zoek ik uit in zeven blogs. In dit blog, het vijfde in de reeks, ga ik uitzoeken of en zo ja hoe je inbound marketing het best kan combineren met tv & radio commercials. En dat wordt misschien nog best een klus, want als er iets verstorend en irritant is dan zijn dat toch wel radio en tv commercials. En daarnaast; is het überhaupt nog wel effectief? Heeft niet bijna iedereen tegenwoordig zo’n tv waarop je kan doorspoelen? Of een Netflix & Spotify account waardoor je tv en radio helemaal niet meer nodig hebt?

Hieronder zet ik even op een rijtje hoe deze blogserie er ook al weer uitzag:

Misschien leuk om alvast te melden dat het blog over evenementen niet door mijzelf geschreven zal gaan worden. Edwin Vlems heeft aangeboden om hier een gastblog over te schrijven voor ons, en dat is natuurlijk een heel leuk aanbod van hem!



De paradox van dit blog

Radio_News_Sep_1928_CoverLaten we snel beginnen. TV- en radiocommercials, zo als ik net al kort in de inleiding even zei, zijn irritant en verstorend. Je zou kunnen zeggen dat ze precies het tegenovergestelde zijn van waar inbound marketing voor staat. Veel geld betalen, je boodschap de huiskamer in schreeuwen en vervolgens slecht kunnen meten wat het effect nou echt is geweest in nieuwe omzet. Een veel gehoorde quote is “We have to stop interrupting what people like, and be what people like.” Kudo’s voor Craig Davis, bron en meer leuke marketingquotes hier.

Even de tegenstellingen op een rij:

  • In plaats van mensen naar je toe trekken door kwalitatief goede content, ben je aan het zenden.
  • In plaats van aantrekken, ben je aan het verstoren.
  • In plaats van de aandacht verdienen, ben je het aan het kopen.

We kunnen dus kort zijn: TV- en radiocommercials zijn sowieso geen onderdeel van inbound marketing. Maar dat hoeft niet direct te betekenen dat je ze niet kan gebruiken voor korte termijn acties die uiteindelijk je langere termijn inbound marketingdoelstellingen ondersteunen.

Het kan zijn dat TV en radio gewoon echt niet passen bij jouw organisatie en met name niet bij je doelgroep. Onthoudt daarom dat dit blog niet geschreven is om je aan te moedigen om flink aan de slag te gaan met traditionele outbound marketingtactieken. Het doel is om slechts wat suggesties te geven waarop je deze traditionele middelen een stukje meer inbound kunt maken (dat geldt trouwens ook voor de andere blogs uit deze reeks).



Geïntegreerd, niet geïsoleerd

Het feit dat je een outbound tactiek gebruikt, wil niet zeggen dat je het niet kan verbinden aan je inbound doelstellingen. De volgende doelstellingen sluiten TV- of radiocommercials zeker niet uit:
  • het genereren en nurturen van leads
  • het verkrijgen en delighten van klanten

Wanneer je erover denkt om een TV- of radiocommercial in te gaan zetten, is het belangrijk dat je eerst nadenkt over hoe deze commercial zich verhoudt met de rest van je marketingstrategie. Je commercial moet niet een op zichzelf staande actie zijn. Het iets toevoegen aan je grotere inbound marketing doelstellingen, zoals het aantrekken van nieuwe bezoekers en het laten doorgroeien van hen tot leads en klanten.



Gericht op een specifiek publiek

Maak geen commercials met het idee dat hij iedereen moet aanspreken. Richt je in plaats daarvan op de mensen waarvan het het meest aannemelijk is dat zij jouw product zullen aanschaven, richt je op je buyer persona, je ideale klant. Luistert jouw buyer persona naar BNR of naar 538? Kijkt hij naar Boer zoekt vrouw of naar Mythbusters?

Garry_Moore_Tony_the_Tiger_1955Voor TV- en radiocommercials is ook de timing erg belangrijk. Onderzoek wat de beste dagen en tijden zijn waarop jouw doelgroep deze media gebruikt en richt je op evenementen of programma’s die relevant zijn voor jouw doelgroep of sector.

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen; als ik in de auto zit op weg naar een afspraak luister ik eigenlijk alleen Radio 4 of BNR. Ik kijk geen TV, nooit. Dus wil je mij wilt bereiken met een commercial, dan kan je het best op een dinsdag, woensdag of donderdag een commercial doen op BNR of Radio 4. Alhoewel, ik vind de commercials irritant en dan zou je je geld misschien beter kunnen investeren om aan tafel te zitten bij het programma Zaken doen met van BNR. In dit geval vind ik je al een stuk minder irritant en hoor ik toch wie je bent en waar je organisatie voor staat.



Focus op één actie of aanbod

Wil je dan toch echt wel je commercial gaan draaien, bedenk je dan dat het doel van je commercial niet is dat ik je commercial hoor, maar dat ik een bepaalde actie ga ondernemen. Is je doel om lead te genereren? Roep mensen dan op om naar een bepaalde landingspagina te gaan en daar je relevante content te downloaden.

Van de week hoorde ik nog zo’n commercial op BNR, volgens mij was het om een whitepaper te downloaden. Ik dacht nog “Oh, dat klinkt best interessant.” Toevallig herinner ik het me nu, maar ik heb geen idee meer waar het overging, laat staan van welk bedrijf de commercial afkomstig was. Had ik achter mijn computer gezeten, dan was ik misschien naar de landingspagina gegaan en had ik het gedownload. Maar ja, je snapt het probleem natuurlijk al. Als ik naar de radio luister, zit ik in de auto. En dan kan ik niet even snel naar een landingspagina gaan op mijn telefoon en iets downloaden. Maar misschien zijn er ook wel mensen die naar de radio luisteren wanneer ze achter hun computer zitten. Hoewel ik me dat slecht kan voorstellen, want dan luister je toch naar Spotify?



Maak het meetbaar

Een belangrijk onderdeel van inbound marketing is ook het meten en bijsturen van je activiteiten. Het bijsturen van je commercial is vrijwel onmogelijk en het meten is redelijk lastig. Maar er zijn een paar manieren waarop je het toch kunt doen. Roep je op om naar een landingspagina te gaan, dan kan je dat natuurlijk meten. Vertel mensen bijvoorbeeld om naar bedrijfsnaam.nl/bnr te gaan. Een andere manier is om een speciaal telefoonnummer in te richten wanneer je wilt dat mensen dat bellen. Zorg dat het een simpel nummer is, want mensen luisteren toch al met een half oor.




Tot slot wil ik graag iedereen afraden om commercials op te nemen in je inbound marketing campagne, omdat ik geloof dat er veel effectievere methoden zijn om je inbound doelen te halen. Maar mocht je het toch graag willen doen, dan hoop ik dat je deze tips gebruikt.

Misschien is het zo dat je doel is een stuk branding en naamsbekendheid en je bent een consumentenmerk en hebt eigenlijk sowieso niet zoveel met BNR, whitepapers en relevante content, misschien helpt dan dit verhaal van Erik over de Doritos-actie met rapper Fresku. Een mooi voorbeeld van hoe content, context en contacts bij elkaar komen.

Wil je eigenlijk wel meer weten over hoe je een groter effect kan bereiken met inbound marketing dan met commercials en dat ook nog eens tegen lagere kosten? Lees dan ons e-book hierover!

Outbound Marketing op een Inbound manier

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?