<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Online media of sociale media? Waarom niet allebei?

door: One4marketing

Online media of sociale media? Waarom niet allebei?

Online media of sociale media? Waarom niet allebei?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing
traditionalvssocialmediaOndanks dat sociale media nu enorm populair zijn en door zowel consumenten als bedrijven zeer veel gebruikt worden, mogen traditionele digitale media en zelfs offline media nog altijd niet vergeten worden. Dat hangt op zich natuurlijk af van de branche waarin jouw bedrijf zich bevindt, maar over het algemeen zijn we nog niet zover dat we er vanuit mogen gaan dat iedereen overal en altijd beschikking heeft over sociale media. En al zou dat zo zijn, betekent dat alsnog niet dat traditionele media vergeten kunnen worden. We blijven nu eenmaal mensen, met de behoefte aan sociale interactie, ook face-to-face.

 
 
 
Er zijn tegenwoordig veel termen om bepaalde typen media aan te duiden, zo kennen we sociale media, traditionele en nieuwe media, online en offline media. Eigenlijk best onduidelijk, want wie bepaalt wanneer iets traditioneel of nieuw is? Hier maak ik het onderscheid in offline/online media, met bij online media een tweesplitsing in sociale media, en traditionele media. Onder sociale (online) media worden de sociale netwerken zoals LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook verstaan, bij traditionele (online) media kun je denken aan bijvoorbeeld e-mail en websites.
 

Populariteit sociale media

Het aantal gebruikers op sociale media is de afgelopen jaren enorm gestegen, en is nog altijd heel populair. Ditzelfde geldt voor bedrijven. Dat er bij sociale media niet sprake was van een kortdurende trend, is bij bedrijven inmiddels ook steeds meer doorgedrongen. Veel bedrijven beseffen tegenwoordig maar al te goed dat ze zich moeten bevinden op sociale media, omdat de doelgroep zich daar ook bevindt.

Er zijn echter bedrijven die zich daar soms wat teveel op focussen. Ja, sociale media zijn enorm populair en wordt ontzettend veel gebruikt door allerlei verschillende soorten mensen. Maar dat betekent niet dat daadwerkelijk iedereen een account op een sociaal medium heeft, of dat iedereen de voorkeur geeft aan sociale media. Er zijn genoeg mensen die nog altijd niet beschikken over laptops, tablets of smartphones. En ook zijn er genoeg mensen die simpelweg geen behoefte hebben aan sociale media. Nu zal dit per doelgroep ongetwijfeld verschillen, maar het is wel iets waarmee je als bedrijf rekening moet houden. Dat betekent dus ook dat je als bedrijf niet een (actief) account hoeft te hebben op ieder mogelijk platform. Dit is ook de reden dat we bij One4Marketing niet langer actief gebruik maken van het medium Facebook.

Voorkeur

social_media_peopleZoals ik net zei, heeft lang niet iedereen behoefte aan sociale media. Het is niet voor niks zo dat bijvoorbeeld het aantal Facebook- en Twittergebruikers in Nederland het afgelopen jaar niet meer is toegenomen. Sommige mensen hebben er genoeg van, of gewoon geen behoefte aan. Zij geven de voorkeur aan andere media, net als misschien sommige actieve sociale media gebruikers die voorkeur ook kunnen hebben, ondanks hun sociale media gebruik. Daarnaast kan er ook sprake zijn van information overload omdat men teveel accounts volgt op een medium zoals Twitter, waardoor waardevolle informatie verdrinkt in de massa berichten.

Dat sociale media veel gebruikt worden, betekent niet per definitie dat de andere online media minder aandacht zouden moeten krijgen. Media als websites en e-mail zijn nog steeds zeer populair. Email kan toch net wat zakelijker, officiëler en meer betrouwbaar overkomen dan bijvoorbeeld communicatie via Twitter. Overigens is email nog altijd een heel handig middel om bijvoorbeeld een nieuwsbrief mee te kunnen versturen. Wel neemt de effectiviteit van email toe als deze event-driven wordt ingezet (op basis van gedragsdata van de klant), in plaats van campagnedriven. Websites zijn ook nog steeds zeer belangrijk. Een website is nog altijd dé plek waar je als bedrijf makkelijk en overzichtelijk belangrijke informatie omtrent jouw bedrijf en product of dienst kunt vertellen.

De voorkeur voor het type medium zal verschillen per klant en per doelgroep. Maar om zeker te zijn van je zaak, en zeker te kunnen weten dat je je op de juiste kanalen richt, is het handig om gewoon uit te zoeken waar jouw doelgroep zich bevindt. Welke voorkeur hebben jouw klanten? Vraag ze er eens naar en komt te weten welke kanalen voor jouw bedrijf essentieel zijn. Doordat je vervolgens direct op de juiste kanalen kan richten, ga je effectiever te werk en kan je uiteindelijk veel tijd, geld en moeite besparen.

Integratie traditionele en sociale (online) media

Wanneer je gebruik wil blijven maken van zowel traditionele als sociale media, is het ideaal om deze te koppelen aan elkaar waar mogelijk. Dat kan op meerdere manieren, en begint bijvoorbeeld bij het invoegen van (share)buttons in email. Stel dat je een maandelijkse nieuwsbrief naar een vaste klantenkring mailt, dan kun je in die nieuwsbrief verwijzen naar je website of naar berichten of informatie op je sociale media pagina’s. Uiteraard kun je ook altijd buttons invoegen die linken naar je sociale media, zoals bijvoorbeeld je bedrijfspagina op LinkedIn.

Ook andersom kan je de koppeling maken, door in bijvoorbeeld Twitter berichten te verwijzen naar je nieuwsbrief, een blogartikel of actie op Facebook. Door de verschillende media die je gebruikt met elkaar samen te voegen, ontstaat er bijna automatisch ook consistentie in de manier van communiceren en berichtgeving. Dit draagt bij aan het creëren van vertrouwen bij de klant, net zoals een consistente merkbeleving daar ook aan bijdraagt.

Naast de integratie van sociale media en traditionele (online) media, kan sociale media ook goed samen worden gebruikt met traditionele offline media. Zelfs voor bedrijven die volledig online te werk gaan, kan deze integratie nog zeer goed uitpakken. Veel bedrijven organiseren eens in de zoveel tijd een bepaald event of een bijeenkomst, want ja, ook offline events kunnen nog enorm veel opleveren. Hierbij is het belangrijk is om voorafgaand aan het event goed te promoten. Uiteraard is het ook hier afhankelijk van waar je doelgroep zich bevindt, maar sociale media zijn bijvoorbeeld erg handig om een specifiek event te promoten. Via deze weg kan je allerlei informatie meedelen en mensen uitnodigen om langs te komen.

 

Wat vind jij van de integratie van sociale en traditionele online media? Kun je hier nog meer voorbeelden van noemen? Ik praat graag met je verder in de reacties.

 

Socialmediakalender

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..