<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Consistente merkbeleving al je (online) kanalen

door: One4marketing

Consistente merkbeleving al je (online) kanalen

Consistente merkbeleving al je (online) kanalen

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Social Media Marketing Bloopers Small Businesses Should Look to AvoidEen van de belangrijkste doelen die je als bedrijf moet zien te bereiken, is het creëren van consumentvertrouwen. Niet is belangrijker voor een consument dan het bedrijf waar je zaken mee doet of producten van koopt, te kunnen vertrouwen en zich ermee te kunnen identificeren. Zeker wij Nederlanders zijn gebaat bij het hebben van vertrouwen, en zaken als eerlijkheid en transparantie zijn dan ook van grote waarde. Dit heb je zelf in de hand, er zijn genoeg manieren om dit vertrouwen op te wekken. In dit blog ga ik uitleggen hoe consistentie wat betreft de huisstijl van je bedrijf binnen verschillende (social media) kanalen hieraan kan bijdragen. 

 

Huisstijl

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je huisstijl al goed op orde is, denk daarbij aan een mooi logo, en passend kleur- en tekstgebruik. Het is de bedoeling dat dit de corporate identity weergeeft, het straalt het imago en de kernwaarden van jouw bedrijf uit. Dit is je basis, tenzij je een starter bent, zal je dit hoogstwaarschijnlijk allemaal in orde hebben. Misschien nog even leuk om wat algemeens over kleurgebruik te vertellen.
Er zijn behoorlijk wat theorieën die verschillende eigenschappen of waarden koppelen aan bepaalde kleuren. Zo wordt de kleur rood vaak gelinkt aan passie en romantiek, maar ook aan kracht en agressie. Blauw kun je vervolgens koppelen aan zakelijk, fris en schoon. Het is dus aan te raden om wanneer je kleuren moet kiezen voor logo’s of een website, daar eens goed over na te gaan en niet direct je gevoel of voorkeur te volgen.

Colouring pencils

Consistentie & ervaring

Zo, nu over op de orde van de dag: consistentie van onder anderen dit kleurgebruik en vooral de huisstijl van jouw bedrijf op verschillende kanalen. Wat betreft de inhoudelijk communicatieve kant, is het net een beetje anders. Hierbij is het juist de bedoeling om niet overal exact dezelfde boodschap te plaatsen, of in ieder geval niet in dezelfde context of uitvoering. Het is wat de wijze van presentatie van de boodschap betreft juist goed om dit enigszins aan te passen aan het kanaal waarin het terecht komt. Grote kans dat jouw twitter volgers zullen iets andere, meer zakelijke, invalshoek hebben dan je facebookvrienden.

Voor de huisstijl geldt dus een ander verhaal, het is precies andersom. Zo zorgt het logo van je bedrijf voor een herkenbare merkbeleving, waarvan je wil dat jouw klanten die op elk kanaal waar jij aanwezig bent dit ervaren. Dat is waar het allemaal om draait, de ervaring die klanten krijgen wanneer ze op jouw website of welk kanaal dan ook terecht komen, is essentieel. Die ervaring bepaalt namelijk hun mening, gevoel en wat ze van jouw bedrijf onthouden. Uiteraard kan een superstrakke, hippe website ervoor zorgen dat de bezoeker een geweldige ervaring meemaakt. Maar wanneer hij doorzoekt via andere kanalen, zoals Linkedin of Twitter, en hij komt bijvoorbeeld wel jouw bedrijfsnaam tegen, maar dan zonder logo, wordt die ervaring een beetje verstoord. Er klopt dan iets niet. ‘Want, dit was toch dat ene bedrijf met die grappige 'S' in hun naam? Of is dit soms weer iets anders?’ Je merkt het al, er ontstaan onduidelijkheid over hoe het nu precies zit. Wanneer je ervoor zorgt dat ten eerste jouw bedrijfsnaam en logo overal exact hetzelfde weer worden gegeven, heb je al een streepje voor.  Dit wekt een rustig, vertrouwd gevoel op, en zorgt voor de juiste merkbeleving. Een logo is echter niet het enige wat consistentie nodig heeft, voor typografie, beeldgebruik en kleurgebruik geldt hetzelfde.

De beleving ..

Om je even in de beleving te wanen hoe zo’n vertrouwd gevoel ook alweer voelt, neem ik je mee naar ING. Na een hele geschiedenis waar we eerst onder anderen het blauw van de postbank kenden, kennen we nu het oranje van ING. Wanneer je aan het internetbankieren bent, bevind je je in een oranje omgeving. Oranje, de kleur van ING. Ze nemen het wel heel erg letterlijk, maar het heeft blijkbaar wel effect. Dit komt terug in hun tv commercials, op hun social media kanalen en ook wanneer je een ING kantoor instapt, komt het oranje je tegemoet. En dat voelt goed, vertrouwd, want dat hoort bij ING, dat ís ING.
Hier zit een goed georganiseerde strategie achter, die haar doel bereikt.
Dit kan jij met jouw bedrijf ook voor elkaar krijgen, simpelweg door consistent te blijven en jouw merk overal waar je te vinden bent overdragen. Bij sommige social media kanalen is het wel lastig, omdat je gewoon niet veel persoonlijke voorkeuren kunt invoeren. Toch zijn er altijd wel wat mogelijkheden, een naam, afbeelding en vaak ook achtergrond zijn wel aan te passen. Gebruik daarom ook voor bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter, Facebook en alles waar je nog meer actief bent, dezelfde foto. Het handigst is natuurlijk om een afbeelding van het logo van je bedrijf te gebruiken, dit is immers je handelsmerk.
Vergeet ook je emailverkeer niet, als je je aanwent om bijvoorbeeld standaard te beginnen of eindigen met je merk of logo, ervaart de ontvanger vertrouwde gevoel van herkenning. Dit is een van de dingen bijdraagt aan leadnurturing.
Nog een laatste dingetje om te onthouden, aangezien er steeds meer mobiele apparaten verschijnen, is het ook van belang dat jouw waarden daarop goed worden weergeven. Dus pas jouw content aan voor bepaalde apparatuur, zodat jouw klanten mobiel net zo’n vertrouwd gevoel ervaren als wanneer ze achter hun computer zitten.

Dus ga voor die consistentie in je huisstijl, ga voor het creëren van herkenning en een vertrouwd gevoel bij je klanten. Probeer om consequent te blijven op elk kanaal, online, op social media, maar nog steeds ook offline. De kans is groot dat het je hogere conversie oplevert. 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..