<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Information overload: Hoe laat u uw blog opvallen?

door: One4marketing

Information overload: Hoe laat u uw blog opvallen?

Information overload: Hoe laat u uw blog opvallen?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

 

blog information overload

Informatie is tegenwoordig overal. Ook nu ik deze blog aan het schrijven ben merk ik dat er overal informatie op me wordt afgevuurd, waar ik veelal niet eens om heb gevraagd. Op het internet zijn er bijvoorbeeld de bekende banners en advertenties die in uw gezicht worden geduwd. Op straat zijn overal advertenties en zodra u op Google komt zijn er duizenden pagina's die mogelijk het antwoord op uw vraag bevatten. Deze hoeveelheid informatie kan ervoor zorgen dat mensen onverschillig raken voor de informatie die ze lezen. Zij worden informatiemoe en zien door de bomen het bos niet meer. Hoe zorgt u er nu in die jungle van informatie voor dat u met uw blog opvalt?

Het eerste antwoord hierop is uiteraard dat u uw content afstemt op uw doelgroep (de zogenoemde buyer personas). Zorg dat de informatie die je verstrekt echt antwoord geeft op vragen van uw potentiële klanten. Zeker met het nieuwe "Hummingbird" algoritme van Google is dit heel belangrijk, want dit is gebaseerd op complexe vraagstellingen. Lezers willen niet meer zoeken naar een antwoord. Het liefst hebben we dat we de eerste link die we aanklikken meteen het antwoord vinden op de vraag die we stelden. We willen zo goed mogelijk geholpen worden.  Zorg er dus voor dat u weet welke vragen leven onder uw doelgroep en geef informatie die deze vragen direct beantwoordt.

Ook moet de tekst van uw blog aansluiten bij de kennis van de lezer. Dus niet alleen de vragen die spelen onder de doelgroep, maar ook hun interesses zijn van belang. Het geldt dat zij over hun interesses vaak al veel weten, dus iets nieuws toevoegen is essentieel. Idealiter is deze nieuwe toevoeging iets wat strijdig is met de bestaande kennis van uw lezers. Dit veroorzaakt cognitieve dissonantie, wat bekend staat als een onprettig gevoel wanneer men kennis neemt van feiten die strijdig zijn met hun huidige overtuigingen. Dit is wanneer lezers nieuwsgierig worden, want blijkbaar is hun huidige kennis niet compleet, en dit willen zij graag oplossen om dat gevoel weg te nemen. De informatie die u geeft gaat dus tegen de verwachting van de lezer in en dit maakt uw tekst interessanter.

Het is daarnaast van belang dat u weet hoe lezers informatie verwerken. In de eerste paar seconden scannen lezers of zij wel of niet een artikel volledig willen gaan lezen. Hiertoe zullen zij eerst naar de titel en een eventueel plaatje kijken, daarna naar de subtitels (als deze aanwezig zijn) en de inleiding en uiteindelijk als dit goedgekeurd is zullen ze doorlezen. Een aantrekkelijke titel is dus van groot belang. Het lezers publiek heeft zoals gezegd veel om uit te kiezen en hierdoor een kortere concentratie, dus als de titel niet aanspreekt dan krijgt u ook geen lezers.  Hier zijn een aantal opties voor titels die over het algemeen goed werken: 

  • Allereerst het gebruik van cijfers; "7 tips om...", "14 dingen die marketeers doen", "8 manieren ... ". Dit luidt een lijstje in en dat betekent voor de lezer makkelijk te  verwerken informatie. In deze tijd met veel te veel informatie is makkelijk verwerkbare informatie te verkiezen boven lappen tekst.
  • Vragen doen het ook goed. Vooral de "hoe..." vraag werkt goed, omdat dit uitleg geeft over toegepaste kwesties. Het geeft eigenlijk vaak instructies aan je lezer en tips waar die persoon echt wat aan heeft. 
  • Het gebruik van Power Words. Dit zijn woorden als gratis, indrukwekkend, snel, gemak, ontdek en geheimen. Gratis, snel en gemak zijn allemaal dingen die we graag willen, want dat betekent dat we niet veel hoeven op te offeren om iets te krijgen/ leren. Dewoorden indrukwekkend, ontdek en geheimen speelt meer in op onze nieuwsgierigheid.

Wat ook vooral niet mag ontbreken aan een blog is een plaatje/foto/illustratie die de aandacht trekt. Zoals eerder gezegd is dit naast de titel het eerste waar potentiële lezers naar kijken. Dit kan een foto zijn die aansluit op uw onderwerp, maar ook een cartoon of een infographic. Zolang het maar de aandacht trekt en aansluit op het onderwerp van de blog. Visuele informatie als ondersteuning is ook makkelijker te verwerken dan alleen een lap tekst. Als het plaatje ook nog een soort raadsel of metafoor bevat, dan activeert dit je lezer om na te denken en geeft het een soort euforisch gevoel als zij het "opgelost" hebben. Dit gevoel houden zij vast bij het lezen van de rest van de tekst.

Het laatste wat ik nog wil zeggen spreekt eigenlijk voor zich, maar ik zet hem er toch bij: wees eerlijk en durf uw mening te uiten. Oprechtheid komt veel geloofwaardiger over bij de lezer en maakt ook de tekst boeiender om te lezen. Wees niet bang om anders te zijn, dit is juist verfrissend voor de lezer. Wees ook vooral niet angstig voor kritiek, dit leidt vaak tot heel interessante gesprekken en moet je eigenlijk meer zien als tips en lessen voor een volgende keer dan als iets negatiefs.

Als allerlaatste:

Try to leave out the part that readers tend to skip. - Elmore Leonard

Er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden om uw blog op te laten vallen. Hoe zorgt u dat u opvalt in de jungle aan beschikbare informatie? Laat uw tips achter in een reactie.

 

 

Inbound Marketing, wordt gevonden

 

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..