<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De 3 gouden regels voor succes met Email Marketing

door: Driek Geurtsen

De 3 gouden regels voor succes met Email Marketing

De 3 gouden regels voor succes met Email Marketing

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

Het zal u niet verbazen dat e-mail een van de belangrijkste instrumenten is binnen de marketing van een bedrijf – of misschien juist wel? Want worden emails van bedrijven niet steeds vaker ongeopend weggegooid? Dat betekent dat veel bedrijven iets niet helemaal goed doen. In dit artikel leest u hoe u lezers echt bij uw e-mails betrekt.

Emailmarketing die klanten willen, geen spam dus 

De drie belangrijkste elementen van een succesvolle emailcampagne zijn:

  1. Het slim segmenteren van emaillijsten.
  2. Het creëren van aantrekkelijke emailcontent.
  3. Uw emailmarketing analyseren op wat werkt en wat niet.

 

Emaillijsten onderhouden en segmenteren

Het aantal inschrijvingen voor marketingmails kan in de loop der tijd flink oplopen. Vaak weten marketeers niet naar welke specifieke informatie hun prospects op zoek zijn. Vandaar dat veel bedrijven graag de complete emaillijst mailen, gewoon om te laten weten dat het bedrijf nog bestaat of omdat er een nieuw product te promoten valt.

Dergelijke massamails hebben helaas zelden effect. Maar hoe maakt u dan emails waar de ontvanger op zit te wachten? Allereerst door emaillijsten te segmenteren.

Waarom zou u emaillijsten segmenteren?

Het versturen van één email naar de complete e-maillijst geeft de volgende indruk: dat u geen idee hebt wie uw leden zijn en waar ze in geïnteresseerd zijn en dus op de gok maar een mailtje stuurt. Dat werkt averechts, aangezien de meeste mensen zich juist uniek willen voelen. Het is uw taak als marketeer om dat voor elkaar te krijgen door lijsten te segmenteren.

Segmentatie geeft u de kans om:

  • contacten de meest relevante content te sturen op basis van hun behoeften;
  • uw persona's gericht nieuwe aanbiedingen te sturen;
  • uw doelen te bereiken en contacten door het aankoopproces te begeleiden;
  • betere resultaten te behalen bij uw emailmarketing.

Zorg dat u voor het segmenteren van lijsten weet wie uw buyer persona's zijn. Zo komt u niet alleen dichter bij uw contacten, maar is segmentatie ook zeer eenvoudig.

Aantrekkelijke emailcontent creëren

Na segmentatie kunt u gericht content genereren voor de specifieke segmenten. De reden dat veel ontvangers emails ongeopend de prullenbak of het archief in gooien, komt meestal doordat ze geen aansprekende titel hebben, slecht geschreven zijn en de inhoud niet is afgestemd op de buyer persona. Op een dergelijke mail zit niemand te wachten.

Hoe schrijft u goede marketingmails?

Bij het schrijven van goede marketingmails gelden een aantal gouden regels voor de onderwerpregel en de body. Vraag u tijdens het schrijven af of de mail aan de volgende richtlijnen voldoet:

  • Nodigt het taalgebruik uit tot actie? Gebruik actieve werkwoorden als 'download', 'reserveer', 'koop' en 'vraag' om lezers tot actie op te roepen.
  • Personaliseer het bericht waar mogelijk. U zult merken dat dit een stuk gemakkelijker gaat nu u uw lijsten gesegmenteerd hebt.
  • Schrijf een beknopt, maar duidelijk onderwerp. Het onderwerp is wat ontvangers als eerste lezen. Het onderwerp moet daarom duidelijk aangeven wat het de ontvanger oplevert om de e-mail te openen. Houd het daarnaast beknopt, zodat de gehele aanbieding zichtbaar is.
  • Stem het onderwerp af met de body van de e-mail en houd het kort. Beschouw het onderwerp als een call-to-action en de body als een landingspagina. Als beide niet overeenstemmen, daalt uw conversie, en dat geldt ook bij e-mails. Zodra het onderwerp en de body op elkaar zijn afgestemd, groeit de click-through rate (het aantal clicks in uw e-mails).
  • Schrijf in de tweede persoon, zodat de ontvanger zich uniek voelt. Schrijf dus 'u' of 'je' in plaats van 'ik' of 'wij'. De tekst richt zich dan op de lezer en niet op uzelf. Houd de e-mail bovendien kort, zodat lezers niet afhaken voor de call-to-action.
  • Benadruk de voordelen in plaats van de mogelijkheden. U weet wat de voordelen zijn van de aanbieding, maar uw lezers nog niet. Maak ze daarom enthousiast door uit te leggen waarom de aanbieding zo geweldig is in plaats van uit te wijden over de technische details van die geweldige features. Geef aan wat de aanbieding nu echt oplevert.

Bovenstaande richtlijnen kunnen de inhoud van marketingmails sterk verbeteren. Het gevolg is betere resultaten en een hogere click-through rate. Zo is uw emailmarketing wel interessant voor potentiële klanten.

Emailmarketing analyseren

Het belangrijkste element bij de analyse van emailmarketing is de click-through rate, dus de klikfrequentie. Inderdaad: de klikfrequentie is belangrijker dan het aantal keer dat de mail geopend is. De klikfrequentie toont namelijk hoeveel mensen daadwerkelijk door de content zijn beïnvloed. In de loop der tijd kunt u zelfs zien wat voor content het meeste succes heeft en uw lezers het meeste oplevert.

Daar komt nog bij dat de openfrequentie niet altijd goed gemeten wordt. Dat komt onder andere door het volgende:

  • Steeds meer emailprogramma's blokkeren automatisch het downloaden van afbeeldingen, bijvoorbeeld Outlook of Gmail. Hierdoor wordt de openfrequentie niet goed bijgehouden, want die wordt gemeten door het downloaden van een afbeelding. Als een emailprogramma die afbeelding niet laadt, wordt het openen van de email dus niet vastgelegd in de statistieken.
  • Op mobiele apparaten gebeurt iets soortgelijks, want daar worden emails vaak zonder afbeeldingen geladen, tenzij u die bewust downloadt. Ook dit levert een lagere openfrequentie op.

De openfrequentie is wel interessant om te meten welk onderwerp het effectiefst is bij emails. Segmenteer uw emails maar eens en vergelijk de openfrequenties van verschillende segmenten. Hoewel de openfrequentie dus geen betrouwbaar statistiek is om het aantal daadwerkelijk geopende emails te meten, kunt u die wel ter vergelijking inzetten.

Bron: HubSpot

Stel uw vragen over het verbeteren van emailmarketing gerust in de comments.

 

CTA Emailmarketing

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..

inbound-marketing

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..