<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Heeft jouw bedrijfsstrategie inbound marketing nodig?

door: Driek Geurtsen

Heeft jouw bedrijfsstrategie inbound marketing nodig?

Heeft jouw bedrijfsstrategie inbound marketing nodig?

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

 

2020-Q4. Het laatste kwart van het jaar waarin jij je voorbereidt op 2022. Je hebt al wat mooie doelen in je achterhoofd die je komend jaar wil gaan uitvoeren. Je gaat de winst verdubbelen, een bedrijfsovername doen, een nieuwe productlijn lanceren of meer diensten verkopen aan je bestaande klanten. Wat je bedrijfsstrategie ook is, als je geen inbound marketingstrategie en plan hebt om het te ondersteunen, zal 2022 een lastig jaar voor je worden.

Marketing zorgt ervoor dat je bedrijfsstrategie gaat leven. Het maken van een marketingplan dwingt je de tactieken door te nemen en in te plannen die nodig zijn om huidige klanten te bereiken, nieuwe doelmarkten aan te spreken en zelfs bedrijven over te nemen. Bijna alles wat jij in je bedrijf doet en wat een impact heeft op groei, heeft marketingplanning nodig. 

In dit blogartikel geef je ik je een aantal voorbeelden van hoe een inbound marketingstrategie je de structuur geeft die je nodig hebt om je bedrijfsstrategie uit te voeren.  Aan het einde van elk voorbeeld zal ik je de vraag stellen of dit klinkt als jouw organisatie. Zo ja, denk dan nog eens goed na over de bedrijfsstrategie. Zo nee, dan volle kracht vooruit!

Je hebt ambitieuze winstdoelstellingen voor 2022

Ambitieuze winstdoelstellingen motiveren en inspireren. Maar wanneer ze niet gebaseerd zijn op de realiteit en beschikbare resources en vaardigheden binnen jouw bedrijf kunnen ze extreem demotiverend werken. Laten we aannemen dat je de winst wilt verdubbelen in 2022. Je moet er dan zeker van zijn dat je het websitebezoek, de conversieratio, leads, salesleads en opportunity’s hebt om een verdubbeling van de winst te behalen.

Als je dat hebt, zijn de nieuwe winstcijfers een stuk dichter binnen handbereik. Je hebt dus een marketingplan nodig die al deze subdoelen ondersteund. Je zal ook een inbound sales plan nodig hebben die bijdraagt aan het in een hoger tempo converteren van al deze nieuwe leads naar klanten. Beide van deze plannen zullen zich vertalen naar meer content, meer social media, online zichtbaarheid, beter converterende e-mailmarketing, analytics, optimalisatie van het gehele proces en, niet onbelangrijk, een vernieuwd salesproces dat de instroom van extra leads aankan.

Dit zal niet vanzelf gaan. Als je denkt dat hetgeen je in 2021 doet/gedaan hebt, zal zorgen voor andere resultaten in 2022, heb je het mis. Heb je marketing- en verkoopactiviteiten niet vernieuwd, dan zal je de ambitieuze winstdoelstellingen moeten heroverwegen.

Klinkt dit als jouw bedrijf?

Je lanceert een nieuw product of dienst in 2022

Je wilt een nieuw product of een nieuwe dienst verkopen aan je huidige klanten of je wilt een geheel nieuw bedrijf opstarten. Hoe dan ook, voor beide zal je solide inbound marketingplanning nodig hebben. In beeld krijgen wie je wilt gaan bereiken, is waar je mee moet starten. Je zal gedetailleerde buyer persona profielen willen ontwikkelen die het gedrag van jouw ideale klant beschrijven. Welke blogs lezen ze? Voor welke e-mails schrijven ze zich in? Welke websites bezoeken ze? In welke communities begeven zij zich? Elk van deze details wil je weten.

Ervan uitgaande dat je een goed product hebt ontwikkeld, zal je helder moeten hebben wat de propositie en de marketingboodschap zijn waarmee je dit aanbod bij bestaande of nieuwe klanten wilt brengen. Als je hier niet goed over nadenkt zal het lastig worden om iemands aandacht te krijgen.

Vervolgens wil je uitwerken hoe je met deze mensen in contact komt en ook in contact blijft. Want het overgrote deel van de mensen die je zal bereiken zal niet direct na het eerste contact willen kopen. Op onze blog hebben we al het al veel vaker gehad over hoe belangrijk het is dat je een beleving voor mensen creëert. Op deze manier zorg je ervoor dat zij weten wie je bent en ze jou vertrouwen op het moment dat zij klaar zijn om een aankoop te doen. Hiervoor is het nodig dat je strategisch nadenkt over welke verhaal en welke boodschap jij ze gaat vertellen. Dat is inbound marketing.

Klinkt dit als jouw bedrijf?

Je wilt een bedrijfsovername doen in 2022

Misschien dat deze bedrijfsstrategie een beetje buiten de boot lijkt te vallen. Maar nee, het is nodig dat je ontdekt wie potentiële overnamekandidaten zijn. Je moet er immers voor zorgen dat ze genoeg vertrouwen in jouw bedrijf hebben om het gesprek over een overname aan te gaan. Wederom een inbound marketingstrategie.

Klinkt dit als jouw bedrijf?

Je wilt meer verkopen aan bestaande klanten in 2022

Dit is een gemakkelijkere situatie dan de situaties hierboven. Je weet al wie je klanten zijn en wat zij nodig hebben. Als ze maar één of twee diensten uit jouw gehele portfolio aanschaffen is het belangrijk dat je ze bewust maakt van de rest van je portfolio. Dat ga je doen met marketing, eventueel aangevuld met een outreach door jullie accountmanagers. Dit is een vrij gebruikelijke aanpak bij een dergelijk doel, maar nog steeds zou je moeten nadenken over de klanten die niet willen kopen. 

Om daarop in te spelen heb je inbound marketing nodig, waarmee je jouw andere diensten introduceert. Maak je klanten geïnteresseerd en enthousiast over de mogelijkheden die het biedt. Gebruik e-mailmarketing, video's, content marketing, website personalisatie en andere marketingtactieken om dit te bereiken. Wederom; het is nodig om dit alles vooraf goed te plannen.

Klinkt dit als jouw bedrijf?

Je wilt je bedrijf verkopen in 2022

Wellicht een tweede bedrijfsstrategie waarbij je zou kunnen denken dat het een vreemde eend in de bijt is. Maar het is niet anders dan de andere doelen hierboven. Je hebt een plan en een strategie nodig om jouw bedrijf te introduceren bij potentiële kopers. Eenzelfde manier van targetten en het op eenzelfde manier opbouwen van een relatie is nodig om potentiële kopers jouw bedrijf te leren kennen en vertrouwen. Zo veel zelfs dat zij het gesprek over een overname aan durven. 

Klinkt dit als jouw bedrijf?

Een strategisch inbound marketingplan

Een strategisch inbound marketingplan neemt alle elementen uit de hierboven genoemde scenario's mee. Maar het gaat hierbij niet zozeer om inbound of outbound; het gaat om de gefocuste en gestructureerde aanpak waarmee je de benodigde tactieken en boodschappen doorneemt en plant, op zo'n manier dat ze jou bij je doel brengen. 

Het maakt niet uit wat de missie, visie of doelstellingen zijn voor jouw bedrijf. Het hebben van een marketingstrategie die je ondersteunt in het waarmaken hiervan is cruciaal. Het zou het verschil kunnen maken tussen falen en succes. 

Aan de slag

2021 komt eraan, maar het is nog niet te laat. Sterker nog, het is eigenlijk nooit te laat om een solide marketingstrategie te implementeren. Heb jij 'ja' geantwoord op één van de vragen hierboven en ligt het in lijn met datgene wat je wilt bereiken in 2022? Dan is het belangrijk dat je start met het ontwikkelen van jouw strategisch inbound marketingplan alvorens je investeert in het realiseren van je bedrijfsdoelen. Normaal gesproken duurt het zo'n 30 tot 60 dagen voordat een strategisch plan gereed is, maar met extra focus is het mogelijk dit in twee weken gereed te hebben. Is het strategisch marketingplan afgerond dan beschik je over een plan en een roadmap die je kan volgen naar je doelen. Iedereen weet dat het een stuk makkelijker is om je doel te bereiken wanneer je een kaart hebt. Laat zo snel mogelijk jouw kaart maken en behaal je bedrijfsdoelen voor 2022.

Hulp nodig bij jouw strategie? Wij zijn er voor je!

download e-book Inbound Marketing

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..