<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Inbound Marketing in de industriële sector

door: One4marketing

Inbound Marketing in de industriële sector

Inbound Marketing in de industriële sector

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Factory_1Op de blog van One4Marketing zijn we bezig met een blogserie over inbound marketing in diverse branches in Nederland. Eens in de twee weken verschijnt er een nieuwe blog over hoe inbound marketing wordt toegepast in een specifieke branche. Voor mij en mijn collega’s een hele nieuwe en vooral interessante uitdaging!

Over inbound marketing in de ICT-branche weten we inmiddels veel. Het grootste gedeelte van onze klanten zijn dan ook MKB-bedrijven uit de IT- of ICT-branche. Maar des te interessanter is het om te onderzoeken wat de positie is van inbound marketing in andere branches en vooral wat inbound marketing voor deze specifieke bedrijven kan betekenen.

Aan mij de taak om de positie van inbound marketing in de industriële sector te onderzoeken. Absoluut een ver-van-mijn-bed-show, maar gelukkig is er op internet genoeg te vinden over inbound marketing in deze sector.

Wat is de industriële sector?

Laten we eerst kijken wat de industriële sector precies inhoudt en welke branches er bij deze sector horen. De industriële sector wordt ook wel de secundaire sector genoemd, aangezien zij de producten verwerken die in de primaire sector (ook wel agrarische sector genoemd: landbouw, bosbouw, visserij etc.) worden geproduceerd.

De industriële sector is een hele brede sector. In het algemeen zijn beroepen binnen deze sector vooral uitvoerend van karakter en lichamelijk zwaar. Denk bijvoorbeeld aan staalproductie, bouwnijverheid of de meubelindustrie. De industrie in Nederland is middelgroot in Europa ten opzichte van grote Europese industrieën zoals Duitsland, Frankrijke n het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn de branches voedselverwerking, chemie, olieraffinage en fabricage van elektrische apparaten de belangrijkste industriële activiteiten.

Als ik denk aan de bouw, denk ik niet direct aan haar geweldige marketingactiviteiten. Zoals Joop de Jong. in een reactie op mijn vorige blog over inbound marketing en agri-food ook al aangaf, zijn social media en overige online activiteiten voor uitvoerende bedrijven vaak geen prioriteit. De industriële sector levert vaak namelijk niet direct aan consumenten. Aangezien de industriële sector ook zo’n uitvoerende sector is, kan ik me voorstellen dat ze op het gebied van inbound marketing nog niet ver zijn.

Marlene Dekkers denkt daar anders over. In één van haar blogs noemt zij marketing en bouw “een match made in heaven”. Volgens haar zijn er veel overeenkomsten tussen marketeers en de industriële sector. Drie van de belangrijkste mogelijkheden voor de industriële sector met betrekking tot inbound marketing heb ik hieronder uitgelicht:

1. Zonder vertrouwen heb je geen resultaat

In de industriële sector is het – net als in alle andere branches – van belang dat je klanten jou vertrouwen. Met inbound marketing creëer je het vertrouwen dat je nodig hebt! Door middel van een blog kun je waardevolle en relevante kennis delen met jouw prospects. Als je prospects zien dat jij bereid bent jouw kennis (gratis!) met hen te delen en antwoord te geven op hun vragen, zullen ze jou waarderen en je vertrouwen. Wie weet wordt deze prospect uiteindelijk wel een loyale klant!

2. Delight je klant: mond-tot-mond reclame

De doelgroep van de industriële sector zit misschien niet altijd op social media. Waar deze sector het van moet hebben, is mond-tot-mond reclame. Je hoort dat je zwager een nieuwe keuken heeft laten plaatsen en hij is tevreden over de werkzaamheden die het desbetreffende bedrijf heeft verricht. Grote kans dat jij precies hetzelfde bedrijf inhuurt om een keuken te laten plaatsen. Wat moet er gebeuren om deze mond-tot-mond reclame in gang te zetten? Jouw klanten promotors maken van jouw bedrijf! Dit bereik je in eerste instantie natuurlijk door goed werk neer te zetten maar vooral door aandacht te besteden aan de laatste fase van de Buyer’s Journey: het delighten van je klant.

3. Online vindbaarheid

Ook al is het voor bedrijven binnen de uitvoerende industriële sector misschien niet altijd relevant om actief te zijn op social media, ik denk dat het wel van belang is om online vindbaar te zijn. Stel dat ik een tuinhuis wil in mijn achtertuin, dat is iets waar ik totaal geen verstand van heb. Ik weet zo geen enkel bedrijf die tuinhuisjes bouwt. Mijn eerste logische stap zou zijn: op internet op zoek gaan naar meer informatie. Als ik op die website cases van tevreden klanten vind, een blog met meer informatie over diverse tuinhuisjes en vervolgens een gratis en vrijblijvend gesprek in kan plannen, dan denk ik dat ik dat zo zou doen. Online vindbaarheid is vooral van belang voor bedrijven binnen de industriële sector die direct aan consumenten leveren.

Ben jij werkzaam als marketing- of communicatiespecialist in de industriële sector? Dan zijn we op zoek naar jou! Om meer te weten te komen over de positie van inbound marketing binnen diverse branches in Nederland, hebben we een enquête opgesteld. Het invullen van de enquête kost hoogstens 10 minuutjes. Help jij ons op weg en vul je de enquête in? Alvast bedankt!

Ja, ik help je graag!

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..