<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Vertrouwen als rode draad door de Inbound Marketing filosofie

auteur
One4marketing | The inbound company

Trustworthy1Het begrip ‘vertrouwen’ loopt als een rode draad door de Inbound Marketing filosofie heen. Zonder vertrouwen, kun je niks beginnen. In de eerste fasen van de Inbound Marketing strategie staat vooral het creëren van vertrouwen bij bezoekers en leads centraal, in de verdere stadia draait het om het vasthouden en zorgvuldig onderhouden van dit gecreëerde vertrouwen. In ieder stadium is een bepaald vertrouwensniveau vereist. Wanneer dit vertrouwen ontbreekt, is de kans klein dat je het ooit voor elkaar zult krijgen om bezoekers te converteren naar leads, en die vervolgens om te zetten naar klanten.

 

Inbound Marketing

Om te beginnen hier nog eens de vier stadia van Inbound Marketing: Attract, Convert, Close, Delight. Het belang van vertrouwen en de opbouw daarvan zal ik toelichten aan de hand van deze vier fasen:

methodology highlighted 1 2 3 4

1. ATTRACT - Bezoekers genereren op uw website

 In de eerste fase van de Inbound Marketing strategie staat het genereren van bezoekers op je website centraal. Het is de bedoeling om de aandacht te trekken, dit doe je door middel van het creëren van waardevolle en opmerkelijke content en het gebruik van de juiste zoekwoorden.
Juist omdat dit de eerste fase is, en hier een eerste indruk wordt achtergelaten, is het extra van belang om gelijk goed over te komen. Hier kun je de eerste stap zetten om een goede, vertrouwde indruk achter te laten. Het vertrouwen is enorm van belang voor de volgende fasen in het proces, zonder het vertrouwen bereik je vrijwel niks.
Een van de belangrijkste activiteiten in de fase van het aantrekken van bezoekers is het creëren van content. Het is belangrijk om die content bij je bedrijf aan te laten sluiten, en het is dan ook handig om de content te produceren met behulp van een buyer persona, een soort voorbeeldklant.  Door content hierop af te stellen, zullen de bezoekers zich hierin herkennen en aangesproken voelen. Dit is de basis van het creëren van vertrouwen. De content kan bijvoorbeeld bestaan uit blogs, e-books, whitepapers, video’s of slideshares. Gebruik bij het maken hiervan je eigen kennis, ervaringen en bevindingen. Wanneer lezers aanvoelen dat jij expert bent op een bepaald vakgebied en geen onzin vertelt, wekt dit vertrouwen. De aanwezigheid van beginnend vertrouwen bij bezoekers is een voorwaarde voor het doorlopen van de volgende fase.
 

  2. CONVERT - Bezoekers converteren naar leads

 Dan is het de taak om verworven bezoekers te converteren naar leads. Het is de bedoeling dat je contactgegevens verzamelt, door kennis aan de bezoekers aan te bieden. Je brengt de bezoekers in principe in de verleiding om hun contactgegevens achter te laten. Het is dus belangrijk om de juiste, aantrekkelijke aanbiedingen te doen, hiervoor kun je Call’s To Actions en landingspagina’s gebruiken. Bedenk welke kennis bezoekers zouden willen hebben, en in welke vorm ze dat het meest zullen waarderen. Zorg wel dat de kennis die je weggeeft, jouw eigen kennis is en je expertise op een bepaald vakgebied goed weergeeft. Wanneer je het voor elkaar gekregen hebt om de aandacht van bezoekers te trekken, is dit dus een belangrijk moment waarop je moet laten zien wat je in huis hebt. Deze kans krijg je niet nog een keer, benut deze dus goed. Door een expertstatus te creëren en eerlijke, eigen kennis weg te geven, groeit het vertrouwen wat de bezoeker in je kan beginnen te krijgen. In het beste geval ben je in de goede richting om deze bezoeker te converteren tot een lead. Wanneer een bezoeker geen vertrouwen in jouw bedrijf begint te krijgen, is de kans groot dat hij niet verder zal gaan in het proces. Essentieel dus om eerlijk, open en betrouwbaar over te komen.

 
3. CLOSE - Leads omzetten in klanten

Daar waar de eerste twee fasen vooral in het teken staan van het wekken van vertrouwen, begint hier de omschakeling te komen naar de volgende stap: het behouden van dit vertrouwen. Ook leads zijn nog steeds niet voldoende, het is immers de bedoeling dat zij worden omgezet in sales leads.
De eerste twee stappen zijn een goede basis geweest voor het creëren van vertrouwen. In dit stadium weet je ondertussen dat je leads echt geïnteresseerd zijn, en kun je iets meer focussen op specifieke acties. Toch is het belangrijk om dat aspect van vertrouwen niet uit het oog te verliezen, leads zullen scherp staan aangezien ze op een belangrijk punt komen te staan: worden ze klant of niet. Daarom is het des te belangrijker om dit gecreëerde vertrouwen vast te houden. Ga dus vooral niet opdringerig worden, en benader leads nog steeds open, eerlijk en rustig. Wees niet al te direct, benader leads door specifiekere volgende aanbiedingen te doen. Bied meer, diepgaande kennis en verleid lead hiermee tot het worden van klant. Ook de vorm van het aanbieden verandert, het wordt een stuk persoonlijker, wat bijdraagt aan het vertrouwensniveau. Denk hierbij aan persoonlijke aanbiedingen via e-mail.


4. DELIGHT - Het hele proces meten en bijsturen

Wanneer leads eenmaal zijn omgezet tot klanten, is het van belang om de klantrelatie die je zojuist hebt opgebouwd, te blijven onderhouden. Zorg daarom dat je regelmatig iets van je laat horen, denk daarbij aan nieuwsbrieven met nieuwe aanbiedingen. Blijf ook vooral nog steeds denken aan het vertrouwen, wanneer een klant niet direct openstaat voor weer nieuwe aankopen, respecteer dat dan ook. Geef klanten de ruimte en de tijd. Door analyse van het gedrag van je  klanten, bijvoorbeeld wat betreft zoekgedrag en interessegebieden, kun je de juiste, exclusieve aanbiedingen doen.
Wanneer je merkt dat je klanten jou gaan promoten, bijvoorbeeld via social media, weet je dat je goed zit wat betreft het vertrouwensniveau. Het toont aan dat de klant tevreden is over jouw bedrijf en service, en de betrouwbaarheid daarbij. Precies waar je naar op zoek bent!

 

Nu ik voor elk van de vier Inbound Marketing stadia uitgelegd heb wat het belang van het vertrouwen daarbij is, ben ik benieuwd naar tips of jouw visie met betrekking tot het belang van het vertrouwen!

 

 

E-book Branding

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd

Gerelateerd