<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe behandel je leads en klanten in de vakantieperiode?

door: One4marketing

Hoe behandel je leads en klanten in de vakantieperiode?

Hoe behandel je leads en klanten in de vakantieperiode?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

zomer_vakantie.jpgHet is weer zover: de vakantieperiode is aangebroken. Ondanks dat tegenwoordig steeds meer mensen gedurende het hele jaar eens op vakantie gaan, is de zomervakantie nog altijd de tijd waarin de meeste mensen hun vakantiedagen opnemen en erop uit trekken.
Belangrijk als marketeer om daar rekening mee te houden, in verschillende opzichten. Ten eerste heb je te maken met klanten die op vakantie gaan, en ten tweede waarschijnlijk ook met de vakantieperiode binnen jouw bedrijf zelf. Wie is wanneer beschikbaar? Welke taken moeten voor welke datum afgerond zijn? Lees in dit blog welke zaken je in je achterhoofd moet houden om het contact met jouw klanten – en ook bezoekers – optimaal te blijven onderhouden.

 

Houd je klanten en bezoekers op de hoogte

Wanneer er binnen jouw bedrijf een aantal medewerkers ongeveer tegelijkertijd op vakantie gaan, zullen er verschillende werkzaamheden stil komen te liggen. Het is belangrijk om klanten ervan op de hoogte te houden wanneer jullie vakantieperiode plaatsvindt, zeker wanneer er daardoor wat zaken vertraagd zullen verlopen. Wanneer klanten hierover tijdig op de hoogte worden gebracht, zullen zij hier waarschijnlijk weinig tot geen problemen van ondervinden, en indien er toch nog wat belangrijke zaken moeten worden afgehandeld, kan er naar oplossingen worden gezocht aangezien er tijdig over wordt gecommuniceerd.

gesloten-wegens-vakantie.png


Aangepaste content

Wanneer de zomer aanbreekt, begint bij veel mensen het zomerse gevoel te kriebelen. De zon laat zich vaker zien, het wordt warmer en mensen zoeken vaker het terras op. Wellicht is het een idee om – in hoeverre dat mogelijk is – jouw content wat aan te passen, zodat het meer van toepassing is op deze tijd van het jaar. Over het algemeen vinden we het fijn om dingen te lezen waarin we ons kunnen vinden, of waarin we bepaalde aspecten herkennen.

Misschien hebben jouw klanten tijdens de zomerperiode meer behoefte aan wat luchtigere, makkelijk weg te lezen content, in plaats van lastige of ingewikkelde content. Weet je niet waar jouw klanten behoefte aan hebben? Vraag het ze eens, en zie dit gelijk als een gelegenheid om te checken hoe je ervoor staat: wat vinden klanten van jouw content, en wat kan beter? Dergelijke informatie is altijd handig, dit helpt je om jouw content beter aan te laten sluiten op de behoeften van jouw klanten.

Probeer bijvoorbeeld eens wat ‘zomerse’ onderwerpen te verzamelen van waaruit je kunt gaan schrijven. Stel je voor dat je jouw blogpost van volgende week eens begint met een anekdotisch stukje over die ene avond dat je met vrienden op het terras zat. Zo heb je de lezer in deze periode wat makkelijker te pakken, en is de kans groter dat hij toch jouw blog aanklinkt en verder leest. Hierbij kan de visuele content ook een grote rol spelen, foto’s en video’s trekken al helemaal snel te aandacht, dus wanneer je wat lekkere, zomerse plaatjes bij jouw content kunt voegen -  mits deze van toepassing zijn op de inhoud natuurlijk – dan kom je nog sneller onder de aandacht.


Lead management

Als je binnen jouw bedrijf werkt met een inbound marketing proces waar goed over na is gedacht, dan zal je waarschijnlijk te maken hebben met een lead management systeem waarbij leads zich in verschillende fases kunnen bevinden. De ene lead heeft alleen nog maar rondgekeken op de website en een e-book of iets dergelijks gedownload, terwijl de andere lead al een tijdje aan het twijfelen is over het doen van een aankoop. Bij lead management en leadnurturing draait het allemaal om de juiste timing. Iedere bezoeker of lead is verschillend, en iedereen loopt op een ander tempo het aankoopproces door. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je ieder voor zich behandelt. Het is hierbij handig wanneer je de leads categoriseert in een aantal categorieën, en aan de hand daarvan bepaalt wanneer ze toe zijn aan een volgende stap. Als er dan net een vakantieperiode aanbreekt, kan dit het proces een beetje verstoren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het contact niet verwatert en dat je niet uit het zicht verdwijnt.

keep-calm-vacation.jpgHoud er rekening meer dat jouw leads en klanten op vakantie kunnen zijn, en wanneer je niet snel (genoeg) een reactie krijgt op bijvoorbeeld een e-mail, of wanneer naar jou idee het gebruikelijke proces wat lijkt te vertragen, schiet dan niet meteen in de stress. Het kan in deze tijd nu eenmaal wat langer duren voordat leads of klanten van zich laten horen of tot actie overgaan, en de tip die ik je geef is om geduldig te blijven. Wanneer je het tegenovergestelde doet, en alvast begint met contact zoeken of zelfs spammen, dan werkt dit averechts en kun je uitgaan van een gemiste kans. Blijf dus rustig, en houd er rekening mee dat alles iets langer kan duren, maar zorg er wel voor dat je nog in het zicht blijf. Ga dan ook gewoon door met bijvoorbeeld het sturen van een nieuwsbrief en het delen van content.

De belangrijkste dingen waar je rekening mee moet zien te houden, is het tijdig communiceren van eventuele vakantie-gerelateerde veranderingen binnen jouw organisatie, én het feit dat leads en klanten wat langer kunnen doen over het nemen van beslissingen dan gebruikelijk. Meer ideeën of tips? Deel deze gerust in een reactie!

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..

inbound-marketing

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..