<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Lead Nurturing: Zorg voor de perfecte timing

auteur
One4marketing | The inbound company

downloadzoveel

Wanneer je zover bent dat het je lukt om bezoekers op je website te krijgen en ze om weet te toveren tot leads, moet je goed nadenken over hoe je nu verder gaat. Je bent toe aan het lead nurturing proces, wat betekent dat je de leads klaar gaat maken voor een aankoop. Markteting qualified leads worden Sales qualified leads. Veel leads zijn namelijk niet zo snel dat ze al direct toe zijn aan een aankoop. Het is daarom belangrijk dat je dit proces rustig aanpakt.

 


Waar je voor moet oppassen

Een veelgemaakte fout wat betreft het leadmanagement is de gedachte dat je na het genereren van bezoekers en leads wel ongeveer klaar bent. Veel marketeers focussen zich uitgebreid op deze eerste fase van het hele proces, zij denken dat dit het belangrijkste is, met als gevolg dat de verdere aandacht voor de leads een beetje afneemt. Natuurlijk is de lead generatie zeer van belang, maar toch zullen ook deze marketeers moeten gaan beseffen dat de weg die de lead vervolgens aflegt ook veel aandacht vraagt.

Waar leid je de lead naartoe? US_Route_89A

Kort door de bocht gezegd, wat de lead vervolgens doet, ligt dus eigenlijk allemaal aan jou: de ‘toekomst’ van de lead ligt in jouw handen. Wanneer je de fout maakt die ik hierboven omschreef, is het simpel: de kans is heel groot dat de lead niet overtuigd genoeg is om bij jou zijn of haar aankoop te doen en hij vertrekt naar de concurrent. Weg lead. Wanneer je hem of haar wél de juiste aandacht geeft, heb je een goede kans. Er zijn verschillende activiteiten die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat leads groeien naar sales leads.
Het allerbelangrijkste wat je daarbij in je achterhoofd moet houden, is dat iedere lead er één op zich is, en dat iedereen het proces dus op zijn of haar eigen tempo doorloopt. Iedere klant heeft zijn of haar eigen buyer journey. Je moet daarom oppassen dat je niet teveel probeert om het pad al uit te stippelen en in principe teveel de leiding in eigen handen wil hebben. Denk er daarom aan dat je je aandacht vestigt op het individu, dus benader de lead zo persoonlijk mogelijk. Als je dit goed aanpakt en voor een juiste timing in je communicatie zorgt, leidt je de lead zo naar de gewenste aankoop.

Wat vraagt een perfecte timing van jou?

Allereerst is het nodig dat je bepaalt in welke fase de lead zit, hoe staat het ervoor met het niveau van zijn interesse? Heeft hij lichte interesse, maar is hij nog niet klaar voor een aankoop? Dan is hij koud. Is de interesse al wat meer aanwezig, maar is hij nog steeds niet echt klaar voor een aankoop? Dan is hij warm. En tot slot de laatste fase waarin de lead heet is, er is veel interesse en hij is bijna klaar voor een aankoop. Aan de hand van deze analyse kun je vervolgens bepalen aan welke content de verschillende leads behoefte hebben.

Wat altijd makkelijk werkt, is het opstellen van buyer persona’s. Deze slepen je door het lastige proces heen. Door een aantal verschillende buyer persona’s op te stellen, kunnen jij en je marketingcollega’s jullie goed verplaatsen in de lead. In dit geval zou je dus drie buyer persona’s op kunnen stellen, die gelijk staan aan de drie interesse-fases die ik hierboven noemde. Wanneer je dit doet, wordt al snel duidelijk welk type waar precies aan toe is.

Dan ga je bekijken welke content je gaat gebruiken, en op welke manier je deze weggeeft. In mijn vorige blog schreef ik over calls-to-action (CTA), en waarom deze button’s zo goed werken binnen inbound marketing. Daar had ik het ook over smart CTA’s,  waarmee je heel gemakkelijk verschillende typen leads kunt voorzien van de content waar zij behoefte aan hebben. Er zijn een aantal soorten CTA’s: de een is bedoeld voor koude leads, de andere voor warme leads, en nog weer andere voor hete leads. Smart CTA’s helpen je ervoor te zorgen dat leads automatisch de CTA te zien krijgen met conten waar zij op dat moment behoefte aan hebben.

Het blijft essentieel dat je probeert te voorkomen om als een spammer gezien te worden. Mensen willen niet dagelijk e-mail van jouw bedrijf, dat is storend en zal ervoor zorgen dat ze gillend wegrennen. Mensen willen ook niet content met daarin allemaal moeilijke saaie verhalen die ze toch niet snappen. Ze willen graag iets leuks en interessants rondom jouw product of merk lezen. Ze willen graag af en toe wat van je horen, ze willen jou en je bedrijf kunnen vertrouwen en een goede relatie opbouwen. Dit kost tijd, en dat moet je allesbehalve onderschatten. Pas dan ..  heb je kans om een lead te veranderen naar een sales lead, en die na verloop van tijd weer tot klant.

Ebook Lead Nurturing

 

 

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..