<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Onze launchpad website haalt haar KPI niet! Growth Driven Design

door: Marieke Westerterp

Onze launchpad website haalt haar KPI niet! Growth Driven Design

Onze launchpad website haalt haar KPI niet! Growth Driven Design

auteur
Marieke Westerterp - One4marketing
One4marketing

Na de launch van je website is het project niet af. Dan begint het leukste deel: je gaat leren! Door te kijken hoe bezoekers jouw website gebruiken, leer je hoe het beter kan. Wij ontdekten dat we onze launchpad-website haar KPI niet haalde...

Sinds de launch van onze eigen site, zijn we nu aan het leren. Door nu kijken en leren van gebruikersdata kan de website nog scherper toegesneden worden op de groeidoelstelling of KPI. Dat past precies het doel van One4marketing: bedrijven laten groeien

Deze aanpak van website-ontwikkeling noemen we Growth Driven Design of GDD. Growth Driven Design is een Agile-methode, maar dan met de focus op groei. In de loop van de tijd stappen steeds meer bureau's voor webdevelopment over op een vorm van Agile werken. 

Wil je weten waarom Growth Driven Design beter is dan traditioneel webdevelopment? Lees er alles over in deel 1 van deze blogserie.

Wat is een launchpad-website?

Bij GDD bouwen de developers eerst een launchpad-website. Wat is een launchpad-website? Dat is een basissite die beter is dan je vorige site, maar nog niet alle vernieuwingen bevat die je wenst. Zo bouwden we voor One4marketing wel een site met blogs, workflows en een chat, maar nog niet de interactieve prijsmodule waar we enthousiast over zijn. Bewust!

Waarom? Omdat we eerst willen weten hoe de launchpad-website functioneert, nog voor we al ons geld en laatste resources opmaken. Kloppen de aannames die onder onze website liggen? In mijn vorige blog noemde ik deze leerfase het goud van de Growth Driven Design-methode. Dit lijkt misschien een overbodige tussenstap. Maar dit is juist de cruciale fase waardoor GDD gegarandeerd een beter resultaat oplevert. Deze tussentijdse evaluaties en leermomenten zorgen dat het websitetraject niet wegdrijft bij wat je als bedrijf wilt bereiken. Dat werkt als volgt.

En dan leren van de data

Growth Driven Design-1Elke site heeft een KPI of doelstelling. Onze site moet elke maand een X-aantal leads opleveren. Na de launch van de site hebben we hem eerst een tijdje laten draaien, zodat we zien hoe bezoekers reageren op de nieuwe site. Intussen doen we wel wat bugfixes, zodat de site net wat beter oogt. En met SEO-verbeteringen zorgen we dat de site optimaal blijft presteren in google. Helaas blijkt uit de eerste cijfers dat we onze KPI nog niet halen. Hoe komt dat? Na een analyse zagen we dat de conversieratio’s te laag zijn. Dus wel genoeg bezoekers, maar te weinig van hen kiezen ervoor om een van onze e-books te downloaden. Dat betekent werk aan de winkel!

KPI nog niet gehaald - niet getreurd

Omdat er slechts een launchpad-website gebouwd is, is er nog geld en tijd voor verbeteringen. Hadden we gewoon doorgebouwd aan een mooie prachtige prijsmodule, dan hadden we niet ontdekt dat de site nog niet voldeed aan de doelstelling. Dat bezoekers niet eens interesse hebben in onze prijsmodule. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je scherp stuurt op het behalen van het doel. Dat is onze eerste prioriteit: het halen van de KPI. We gaan dus zorgen dat de conversieratio omhoog gaat, zodat de site genoeg leads gaat aanleveren aan onze salesafdeling.

Goed, het doel wordt nu nog niet gehaald. Hoe komt dat? Wat moeten we verbeteren om wel ons doel te halen? Daarvoor doen we 3 stappen:

1. we kijken naar analytics en heatmaps,

2. we kijken naar de SEO,

3. we organiseren een brainstorm.

hal-gatewood-613602-unsplash

1.    Technische SEO: tags en snelheid

Nu de launchpadwebsite staat, kunnen we zien hoe goed hij getoond wordt in de zoekresultaten. Van elke pagina zien we in HubSpot via welke zoekwoorden de pagina bezoek trekt. Voor de belangrijkste pagina’s hebben we een lijst met zoekwoorden gemaakt. We ontdekken een paar zoekwoorden waarop we nog beter willen scoren, oftewel waar we een hogere plek willen in de zoekresultaten. Daarnaast zagen we een verrassende zoekwoord: een term die we zelf niet in de peiling hadden, maar via die term kwamen er tal van mensen naar onze site toe. Moeten we dat aanmoedigen? Misschien kunnen we daar een thema (pillarpage) van maken? Dit idee komt als een userstory op onze lijst met verbeterpunten, de backlog.

Ook trekken we onze site door SEO-tools als Google Pagespeed en Semrush heen. Dat geeft technische punten aan hoe we de prestaties van onze site kunnen verbeteren. De snelheid kan omhoog, de html-tags moeten goed staan. Deze punten voegen we ook toe aan de backlog.

2.    Analytics: lucky orange, hubspot en google analytics

Als tweede nemen we de tijd om naar de analytics te kijken: waar zitten onze bezoekers en wat doen ze daar? Door uitgebreid te meten, is te bepalen waar bezoekers afhaken. Dat zijn de plekken of touchpoints waar verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld: mensen lezen je blog nauwelijks. Ze komen binnen maar vertrekken ook binnen een halve minuut, zo blijkt uit de analytics. Dan is er waarschijnlijk wat mis met de tekst. De inleiding prikkelt niet of de kop past niet goed bij de inhoud. Of ze lezen wel, ze klikken op de button om naar de landingspagina te gaan, maar ze vragen het e-book niet aan. Dan moet de landingspagina verbeterd worden.

Data en analyse: meten is weten

Wij hebben drie meet-tools aan staan: HubSpot, Google Analytics en Lucky Orange. HubSpot laat heel gemakkelijk zien hoe pagina’s converteren. Per landingspagina is er een rapport met gegevens. We zien precies wie een e-book aanvraagt en via welke button of call to action dat gebeurt. Van elke button of call to action zien we hoe de clickratio is en waar de bezoekers vandaan komen. Superhandig. Dit kan ook via Google Analytics, maar het is veel meer werk om dat in te stellen. Google Analytics is wel weer handig voor bepaalde cross-analyses om verschillende periodes te vergelijken. Overigens houden we maandelijkse cijferrapportages bij om onze site te monitoren. Maandelijks kijken we hoeveel bezoekers er zijn, hoelang ze blijven en wat de bounce rate doet.

Analyseren van data uit heatmaps

Naast HubSpot Reports gebruiken we Lucky Orange om de gangen van onze websitebezoekers nog dieper te doorgronden. Op de heatmap zien we waar de mensen met hun muis zitten. Dat leverde ons belangrijke nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld: op onze site hadden we prominent drie redenen waarom het goed is om met One4marketing in zee te gaan. In de heatmap zien we dat veel mensen daarover heen scrollen en klikken. Het is altijd een beetje pijnlijk om te zeggen, maar: dit hadden wij niet van tevoren bedacht. Elke van de 3 redenen is nu aanklikbaar, zodat mensen meteen meer kunnen lezen als ze klikken op bijvoorbeeld ‘kwalitatieve leads genereren’. Dit concrete verbeterpunt komt als userstory op onze backlog en had zo'n hoge prioriteit dat we hem direct hebben doorgevoerd.

Lees het gratis e-book Growth Driven Design

3.    Brainstorm

We brainstormen over de juiste verbeteringen aan onze launchpad-website. Dit is onderdeel van Growth Driven Design.Als derde heeft het hele team in een brainstorm verbeterpunten benoemd. Ook de mensen die niet betrokken waren bij de bouw van de site. Waarom halen we mensen van hun werk om nu mee te denken? Sommige verbeterpunten kan je niet uit cijfers halen. Bijvoorbeeld wat men mist aan je site. Dat zullen analytics nooit aanwijzen. Daarnaast: de input van andere collega's is vaak nuttig en verrassend. Zij hebben niet, zoals ik, al twintigduizend keer naar de voorpagina gekeken. Dus benoemen ze zaken die ook onze websitebezoekers opvallen.

Alles op backlog: de lijst ideeën en wensen

In een korte brainstormsessie van dertig minuten schreven mijn collega’s hun tips op post-its. Naderhand las ik hun tips en er zaten echt een paar eye-openers bij. Natuurlijk moet je wel het kaf van het koren scheiden: bij een enkel idee is al besloten dat we dat nooit gaan doen. Ook waren er wat ideeën die al op onze lijst stonden. Toch is het een signaal dat er vraag naar is. Met alle input werd onze backlog enorm aangevuld tot een lange lijst van verbeterideeën en wensen.

Prioriteren van de backlog

Prachtig zo’n lijst met verbeterpunten, uit de brainstorm, van de analytics en de SEO-punten. Maar hoe bepaal je nu wat je als eerste gaat doen? Het komt aan op prioriteren aan de hand van onze doelstelling. Dat doen we met de strategiegroep voor de website. Daarin zitten de CEO, de marketing manager, de sales manager en de projectleider zodat we de grote lijnen kunnen uitzetten.

Prioriteren gaat uit van de 80/20 regel. Welke 20 procent van de ideeën kan ons 80 procent dichter bij het doel brengen? Per user story wordt aangegeven of dit item helpt om de KPI te gaan halen. We hadden de prijsmodule op de planning staan, maar nu blijkt dat we ons doel niet gaan halen, moeten we opnieuw kijken of dat wel de belangrijkste verbetering is die we gaan doen. Waarschijnlijk gaan leads met een prijsmodule wel vaker tot aankoop over. Maar volgens de inboundtheorie moeten je leads dan in de decision fase zitten. Dat is de laatste fase van de buyer's journey. Als je webbezoekers niet converteren tot lead omdat je landingspagina niet goed is, komen ze niet in de decision fase. Dan is het dus succesvoller om eerst de landingspagina’s te optimaliseren en pas later de prijsmodule te bouwen.

Growth Driven Design: Focus op de KPI

Dit tussentijds verder analyseren én het prioriteren om te zorgen dat je je doel haalt, is het goud van Growth Driven Design. Nu we via de launchpad-website zien wat onze bezoekers doen, kunnen we daarop sturen. Als we dat deze maand doen, naderen we onze doelstelling. Als we dat komende maanden blijven doen, groeien we naar onze doelstelling toe. Daardoor gaan we het gestelde doel wel halen. Zonder dat er geld bij moet.

Sprint

Nu we bepaald hebben welke userstories ons helpen om ons doel dichterbij te halen, gaan we ze verder uitwerken. Daarna kan het developmentteam gaan bouwen in een sprintcycle. Hoe onze eerste sprintcycle verliep, lees je in een volgend blog…

Wil je meer weten over werken via de Growth Driven Design-methode? Lees dan onze e-book GDD.

Wil je meer weten over werken via de Growth Driven Design-methode?

Lees dan ons e-book GDD

Alsjeblieft, het e-book
GDD-Visual-1

Blogs in je mail?

Gerelateerd

growth-driven-design

6 redenen om een nieuwe website te ontwikkelen | Growth Driven Design

Kijk! Je hebt het al gezien: de blogs van One4marketing zitten in een nieuw design. Mooi, hè? Met..

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..