<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De ultieme SEO checklist voor bloggers

door: One4marketing

De ultieme SEO checklist voor bloggers

De ultieme SEO checklist voor bloggers

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

checklist-150938_640Het merendeel van het verkeer dat op jouw blog verschijnt, komt daar terecht via Google. Althans, dat gaat op wanneer je je op de juiste manier bezighoudt met het optimaliseren van jouw blog voor zoekmachines.
Maar hoe weet je of je je voldoende en op de goede manier bezig houdt met SEO?
Het enige wat je hoeft te doen is het nagaan van de volgende checklist voordat jouw volgende blog online gaat. Stel jezelf deze vragen, en jouw blog is voldoende geoptimaliseerd voor de zoekmachines.

 

 

Keywords

Je blog overladen met keywords lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is minder effectief dan je misschien zou denken. Het is echter wel zeer relevant om belangrijke keywords in je blog te verwerken, maar dan op een aanvullende en natuurlijke manier. Lees hier meer over keywords. Zie de volgende vragen die je jezelf zou moeten stellen als het gaat om keywords:

  1. Onderzoek: Heb je onderzocht welke woorden of zinnen populair en gerelateerd zijn aan de blog die je aan het schrijven bent?

  2. Titel: Zijn er keywords verwerkt in de titel van je blog? Een goede titel moet aantrekkelijk zijn en woorden of zinsdelen bevatten die mensen gebruiken wanneer ze iets opzoeken in Google. Benieuwd naar het geheim van een aantrekkelijke blogtitel?

  3. Koppen: Gebruik je verschillende kopjes in je blog? En als je dat doet, zijn daar keywords in verwerkt? Het gebruik van keywords in kopjes is relevant, want Google legt meer nadruk op keywords die in een groter lettertype staan.

  4. Overload: Overlaad jij je blogs met keywords? Als je dit doet, scoren je blogs waarschijnlijk niet zo hoog als je misschien verwacht had. Het is beter om niet te veel keywords te gebruiken, maar te blijven concentreren op de lezers van jouw blog.

  5. Context: Zijn veel andere woorden in je blog gerelateerd aan de belangrijkste keywords? Hier moet je mee oppassen. Google is namelijk slim, en kijkt verder dan alleen naar de keywords zelf en ontdekt ook synoniemen van deze keywords. Probeer dus naast niet al te veel keywords, ook niet te veel gerelateerde synoniemen te gebruiken wanneer je blogt.

  6. Eerste 100 woorden: Gebruik je keywords in je eerste honderd woorden? Google legt namelijk meer nadruk op woorden en zinnen die aan het begin van een pagina staan. Houdt daar rekening mee.

Interne links

Een handige manier om controle te hebben over het passeren van PageRank van de ene blog naar een andere, is het gebruiken van interne links. Een simpele interne link kan enorme invloed hebben op de ranking van je blogs. Hier volgen een aantal belangrijke vragen die je jezelf zou moeten stellen.

  1. Cross linking: Heb je een via interne links verwezen naar eerder geschreven blogs gerelateerd aan onderwerp van je huidige blog? Probeer dit regelmatig te doen, zo komen je oudere blogs hoger in de ranking.

  2. Oude blogs: Ben je teruggegaan naar je oude blogs om te verwijzen naar je nieuwe blogs? Ook dit is handig, aangezien je oudere blogs vaak wat meer autoriteit kennen dan de nieuwere. Maar pas op, doe dit niet overdreven vaak, maar maak er alleen gebruik van als echt iets toevoegt aan de oude blog.

  3. Anchor tekst: Zijn je interne links te rijk aan ankertekst? Ook hierbij is het van belang dat je niet teveel keywords verwerkt in de interne links. Doe je dat toch, dan is de kans groot dat je weer terugzakt in de ranking.


SEO_circleExterne links

Het verwijzen naar externe websites kan jouw ranking positief beïnvloeden. Stel jezelf de volgende vragen wanneer je een nieuw blog af denkt te hebben.

  1. Gerelateerde blogs: Verwijs je naar andere relevante bronnen in je blog? Hiermee kan je Google helpen om uit te zoeken welke blogs relevant zijn voor die van jou. Daarnaast draagt het ook bij aan het bedenken welke keywords je het beste kunt gebruiken.

  2. Emails: Stuur je iedere website een mail om hen ervan op de hoogte te brengen dat je naar hen hebt verwezen? Wanneer je dit doet, creëer je goodwill bij anderen en is de kans groot dat zij ook eens naar jou verwijzen. Allebei winst dus!

 

Content

“Content is king”.. dat zal je ongetwijfeld wel eens voorbij hebben horen komen. De tekst die je schrijft is uiteraard enorm belangrijk en bepalend. Vragen die je jezelf moet stellen als het gaat om de content luiden als volgt:

  1. Gekopieerde content: Heb je content gebruikt van een andere bron? Zorg dan dat je hier even naar verwijst.

  2. Magere content: Is de inhoud van je blog matig of zelfs mager? Dan moet je nog even doorwerken. Het is namelijk beter om je te richten op de kwaliteit dan op de kwantiteit van de content.

  3. Lengte: Is je blog lang genoeg? Misschien is dit feitje handig om in je achterhoofd te houden; het merendeel van de webpagina’s die op de eerste pagina van Google verschijnen bestaan uit tenminste tweeduizend woorden. Maar zoals genoemd bij het vorige punt, vergeet niet om je eerder te richten op kwaliteit dan kwantiteit.

 

URL’s

Door url’s aan te passen, kan je de kans op een goede ranking voor specifieke zinnen verhogen. De volgende drie dingen moet je je daarbij afvragen.

  1. Kort: Is jouw url kort en to-the-point? Korte url’s zijn rijk aan keywords en doen het vaak beter dan lange url’s.

  2. Keywords: Staan er keywords in de url? Wanneer je dit doet, kun je wat hoger in de rankings komen.

  3. Nummers: Bevat de url tenminste drie unieke nummers? Google neemt ook dit mee in de ranking.

 

Afbeeldingen

Een foto zegt meer dan .. Oftewel: ook ingevoegde afbeeldingen kunnen een bijdrage leveren aan het optimaliseren van je blog.

  1. Bestandsnaam: Bevat de bestandsnaam van de afbeelding keywords? Hoe meer beschrijvend deze naam is, hoe beter is de ranking in de afbeeldingen van Google.

  2. Alt tags*: Heb je een beschrijvende alt tag ingevoegd voor elke afbeelding? Hierbij geldt hetzelfde als voor het vorige punt, het draagt bij aan de ranking van afbeeldingen.

* Een alt tag is een label of naam die verschijnt wanneer je op een website met je muis op een afbeelding staat

  1. Afmetingen: Zijn de hoogte en de breedte van de afbeeldingen groot? Hoe groter, hoe beter de ranking.

  2. Bestandsgrootte: Zijn de afbeeldingen zo klein mogelijk wat betreft de bestandsgrootte? Compacte afbeeldingen die nog wel goed van kwaliteit zijn doen het goed in de ranking.

  3. Embed code: Zijn de afbeeldingen van een embed code voorzien? Dit gaat vooral op wanneer je unieke, speciale afbeeldingen plaatst die anderen graag willen overnemen. Als je deze van een embed code voorziet, verhoog je het aantal verwijzingen naar jouw blog.
  1. Uniekheid: Zijn de afbeeldingen origineel en uniek? Zelf gecreëerde afbeeldingen scoren vaak hoger in de ranking van afbeeldingen dan standaard afbeeldingen.

Laadtijd

InternetSlowdown_DayJa, ook de snelheid van het laden van een pagina of afbeelding heeft invloed op je plaats in de ranking. Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen:

  1. Media: Is de media die je in je blog verwerkt hebt geoptimaliseerd? Afbeeldingen, filmpjes of geluidsbestanden kunnen origineel zijn om te gebruiken, maar het wordt alleen gewaardeerd als het laden niet al te lang duurt.

  2. Javascripts: Voeg je extra javascripts toe in je blog? Probeer om het aantal externe scripts te laag te houden, ze dragen namelijk bij aan het vertragen van de laadtijd. Op deze website kun je de snelheid van jouw scripts en afbeeldingen testen, en zien wat de laadtijd vergroot.

 

Conclusie

Om verzekerd te zijn van succesvolle SEO, moet je jezelf deze 25 belangrijkste vragen stellen als je een blog schrijft. Alle essentiële dingen die van belang zijn komen hier in terug, kortom een handige checklijst waarmee je je blog kunt optimaliseren.

Wat zijn de dingen die jij jezelf afvraagt wanneer je een blog schrijft? Heb jij zelf ook zo’n checklist? Deel suggesties gerust in een reactie.

SEO voor beginners


Voor deze blog heb ik gebruik gemaakt van een blog van Quicksprout

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..