<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Creativiteit en efficiëntie hand-in-hand

door: One4marketing

Creativiteit en efficiëntie hand-in-hand

Creativiteit en efficiëntie hand-in-hand

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

creativiteitDe werking tussen deze twee eigenschappen lijkt in eerste instantie op in de verte gerelateerde familieleden, maar in werkelijkheid liggen bepaalde principes en gewoontes rondom deze twee eigenschappen dichter bij elkaar dan je zou denken. Dat betekent dat creativiteit en efficiëntie wel degelijk hand in hand kunnen gaan, als je maar weet hoe.

Zelf merk ik dat ik in het verleden dacht dat dit twee uitersten waren en ik gebruikte creativiteit dan ook af en toe als excuus voor het niet efficiënt werken, bijvoorbeeld als mijn blog later af was dan gepland. Taken zoals het schrijven van een blog of het ontwerpen van een nieuw design voor een website zijn allemaal creatieve processen en soms ben je dan geneigd om onder dat mom wat flexibeler om te gaan met deadlines.

Echter, als je dit blijft doen dan moet je jezelf ook constant verdedigen en de meerwaarde van je creatieve werk iedere keer bewijzen, terwijl het werk eigenlijk voor zich zou moeten spreken. Creativiteit zou dan ook niet een excuus moeten zijn voor hoe je werkt, maar eerder een definitie van waarom je op een bepaalde manier werkt en hoe je problemen oplost met jouw manier van denken.

Begrijp wat creativiteit echt betekent

Allereerst, om creativiteit en efficiëntie samen te laten gaan is het belangrijk dat je begrijpt dat iedereen op zijn eigen manier creatief is.

Voor bepaalde beroepen, zoals webdesigners, geldt dat er een label van creativiteit aan hun beroepstitel hangt. Echter, denk eens aan projectmanagers, of webdevelopers die zorgen dat de digitale bedrijfswereld blijft lopen. Die kunnen zich niet achter hun titel verschuilen als “excuus” voor hun werkgedrag. Terwijl ze wel ontzettend creatief kunnen zijn. Webdevelopers spenderen soms uren aan het reviewen en verbeteren van hun code. Dit lijkt op het oppervlak saai, maar eigenlijk doorlopen zij steeds hetzelfde creatieve proces als een webdesigner dat doet. Het verschil is dat zij in plaats van met kleurpaletten en pixels werken met 0’tjes en 1’tjes.

In deze resultaat gedreven wereld waarin we tegenwoordig leven werken we eigenlijk allemaal naar hetzelfde doel toe: om zo efficiënt en effectief mogelijk een concept uit te werken tot het eindproduct.

Dat betekent dat wanneer een projectmanager avonden lang bezig is met het uitwerken van project mijlpalen, haalbare deadlines, en contactmomenten met de klant, dan is hij eigenlijk creatief bezig met cijfers, dagen, en het rondschuiven van mensen met verschillende vaardigheden. Zij gebruiken dan de Gantt grafiek als hun “blank canvas”.

Hoe gaat efficiëntie en creativiteit dan samen?

Efficiëntie is creatief werken. De beste designers zijn degenen die in een brainstormsessie veel ideeën bedenken en vervolgens een keuze maken en het ook uitwerken. Iedereen kan de hele dag ideeën opschrijven op een whiteboard. Het gaat om het vermogen om het steeds in te perken en de beste ideeën uit te voeren.

Dat betekent echter niet dat creatieve mensen niet met dezelfde voorspelbaarheid moeten werken als alle anderen. Het laatste wat je als creatief persoon wilt doen is jezelf vervreemden van de rest van het projectteam. Als je creativiteit ervoor zorgt dat je achter komt te liggen op schema dan wordt het een steeds grotere uitdaging om goedkeuring te krijgen. Het betekent ook dat je meer tijd besteed aan het verdedigen van het missen van deadlines. In plaats daarvan moet je gewoon je werk laten zien.

Leer van het verleden. Wees je bewust van problemen die in het verleden creatieve processen lieten uit lopen. Wees dan vervolgens realistisch in je keuzes. Moet je echt een heel uitgebreide mind-map maken of zou een simpele grafiek al werken?

Stel vervolgens deadlines op voor jezelf. Als ik zelf een blog moet schrijven dan wacht ik meestal tot ik inspiratie heb. Dit gebeurt dan uiteindelijk wel, maar meestal op het laatste moment, waardoor ik nog moet haasten om het af te krijgen. Stel voor jezelf een soort mentale deadline ruim voor de echte deadline(en schrijf die eventueel ergens op). En zorg dat je je daaraan houdt.

Minder tijd om een creatief idee uit te werken is niet altijd slecht, maar sneller opgeven en alleen doen wat er gevraagd wordt terwijl je voor jouw gevoel een beter idee hebt is wel slecht. Creativiteit is een andere manier van denken. Zeg dus niet meteen “ja, meneer/mevrouw” op alles wat je gevraagd wordt – dat zou je creatieve vak ondermijnen en je behouden van je gehele potentieel. Dit geldt ook voor het constant moeten excuseren voor gemiste deadlines en een project wat te lang duurt. Daarmee doe je ook je vak geen eer aan.

Werk samen met je team om een “denk tijdlijn” uit te leggen, zodat zij kunnen zien hoe belangrijk die tijd is voor de groei en evolutie van een bepaald idee. Maar houd je er vervolgens wel aan! Haal je deadlines. Creativiteit is belangrijk voor vrijwel alle processen en kan niet zomaar overgeslagen worden, maar het kan wel efficiënt gebruikt worden wanneer de juiste verwachtingen worden vastgesteld en de waarde van creativiteit wordt begrepen.

 zakelijk bloggen ebook,  zakelijk bloggen, zakelijk blog, zakelijk blog ebook, Beginnen met bloggen, Beginnen met zakelijk bloggen, Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..