<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Long tail marketing: de weg naar meer ERP leads!

door: Driek Geurtsen

Long tail marketing: de weg naar meer ERP leads!

Long tail marketing: de weg naar meer ERP leads!

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

 Long Tail en de vindbaarheid ten gunste van leads voor ERP


Hoge vindbaarheid grote wens, maar levert dat ook meteen veel ERP leads op?

Wanneer je als ERP ondernemer een website hebt, is het vindbaar zijn op internet een van de grootste wensen. Zoekmachine optimalisatie (SEO) speelt hierbij een zeer grote rol. Door effectief gebruik van populaire zoekwoorden op de juiste plaatsen van de website, komt die hoog in de zoekmachines te staan. Helaas staat niet iedereen er bij stil dat je met deze tactiek wel veel bezoeker krijgt, maar ook veel ERP leads laat liggen!

Long tail zoekwoordenstrategie genereert betere leads en meer omzet.

Natuurlijk wordt er op populaire zoekwoorden veel gezocht, maar dat betekent ook dat veel concurrerende websites ze gebruiken. De kans dat uw website bij de zoekterm 'ICT-bedrijf' of ERP leverancier bovenaan in Google staat, is daarbij meestal niet groot. Waarom zou je je niet ook op minder populaire, maar specifiekere zoekwoorden concentreren?

 

Zoals Karel Geenen in zijn blog over long tail schrijft, zijn populaire zoektermen vaak algemeen, bijvoorbeeld 'laptop' in plaats van een specifiek merk en typenummer. Hij geeft dan ook aan dat wie op een specifiek merk zoekt in plaats van op 'laptop' zich mogelijk al in het koopstadium bevindt en dat die lead daarom veel meer waard is (1).

 

Long Tail zoekwoorden en ERP leadgeneratie

Bram Fasseur: Voor iedereen die nog niet weet wat de Long Tail is, de term is bedacht door Chris Anderson. De Long Tail staat voor de strategie die e-Tailers zoals Amazon.com toepassen. Zij verkopen een groot volume van enkele duizenden producten (rood in onderstaande grafiek) en daarnaast een kleiner volume van honderdduizenden andere meer specifiekere (niche) producten.

De staart van de grafiek bestaat dus uit een groot aantal producten die ieder voor zich kleine markten aanspreken. De ondertitel van het boek van Anderson is dan ook: “Why the Future of Business is Selling Less of More

Het is dus belangrijk om aandacht te schenken aan minder populaire zoekwoorden, woorden die wel specifiek zijn voor je diensten of producten. Het zijn de zogenaamde long tail zoekwoorden. Onderschat ze niet en gebruik alle mogelijke zoekwoorden op je website. Geenen geeft aan dat het juist deze long tail zoekwoorden zijn die uiteindelijk voor de meeste omzet zorgen (1). En dat is niet voor niets, aangezien mensen die naar specifieke termen zoeken, vaak daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het product. Dit zijn geen bezoekers, maar leads!

Hoe vind je long tail zoekwoorden?

De vraag is nu welke zoekwoorden voor jouw website belangrijk zijn.

1. Begin met uw eigen zoekwoorden

Allereerst bepalen de aangeboden producten op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. De namen van je producten vormen vaak prima zoektermen. Gebruik hierbij ook Google Adwords Hulpprogramma  (wanneer een account aanmaakt krijgt u meer adviezen)

Vul de zoekwoorden ook in Google in en kijk naar de resultaten. Voor Long Tail vind je op dit moment (1-10-'11)  401.000 resultaten (Nederlandse webpagina's). Vergelijk dit met het aantal Nederlanse zoekresultaten per maand via Google Adwords hulpprogramma's (op dit moment 2900 per maand).

2. Analyseer de webstatistieken

Ten tweede is het slim om de websitestatistieken goed te analyseren. Statistieken van bijvoorbeeld Google Analytics geven een goed beeld van de zoekwoorden waarop je website gevonden wordt. Kijk hier goed naar de zoektermen die minder bezoekers hebben opgeleverd. Het is verstandig om ze toch in je zoekwoordenstrategie op te nemen, vooral als het om zeer specifieke termen gaat. Dit zijn namelijk long tail zoekwoorden. Ze zijn daarmee minstens zo belangrijk als veelgezochte zoektermen!

3. Optimaliseer en voeg nieuwe long tail woorden toe

Wanneer je bovenstaande strategie hebt toegepast, is het aan te raden om de websitestatistieken te blijven volgen. Heb je long tail zoektermen aan je website toegevoegd? Houd de statistieken in de gaten en analyseer wat het oplevert. Kijk ook regelmatig of er nieuwe long tail zoekwoorden opduiken en gebruik ze op je website.

Bronnen: Karel Geenen, Bram Fasseur, Hubspot 

Inbound Marketing, wordt gevonden

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

 

inbound-marketing

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..