<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Long tail marketing: de weg naar meer ERP leads!

door: Driek Geurtsen

Long tail marketing: de weg naar meer ERP leads!

Long tail marketing: de weg naar meer ERP leads!

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

Wanneer je als ERP ondernemer een website hebt, is het vindbaar zijn op internet een van de grootste wensen. Zoekmachine optimalisatie (SEO) speelt hierbij een zeer grote rol. Door effectief gebruik van populaire zoekwoorden op de juiste plaatsen van de website, komt die hoog in de zoekmachines te staan. Helaas staat niet iedereen erbij stil dat je met deze tactiek wel veel bezoeker krijgt, maar ook veel ERP leads laat liggen!

 

Verdeling short en long tail zoekopdrachten in Google 

Het is interessant om te zien hoe short tail en long tail zoekopdrachten in Google zijn verdeeld. 70% van alle zoekopdrachten per jaar in Google bestaat uit long tail zoekopdrachten. Slechts 30% bestaat dus uit short tail zoekopdrachten.

Nadeel van short tail zoekwoorden 

Het is interessant om je te realiseren dat je concurrentie zich in veel gevallen op de 30% short tail zoekopdrachten richt. Dat komt veelal omdat website-eigenaren met een bewuste SEO Planner en verwante keyword tools gebruiken voor hun zoekwoordonderzoek.

Deze tools geven enkel informatie over de short tail. De long tail geeft Google niet vrij, met name omdat deze te veel uiteen loopt. Deze informatie kun je alleen krijgen door te raden en het uit te proberen.

Long tail zoekwoordenstrategie genereert betere leads en meer omzet

Natuurlijk wordt er op populaire zoekwoorden veel gezocht, maar dat betekent ook dat veel concurrerende websites ze gebruiken. De kans dat jouw website bij de zoekterm 'ICT-bedrijf' of ERP leverancier bovenaan in Google staat, is daarbij meestal niet groot. Waarom concentreer je niet op minder populaire, maar specifiekere zoekwoorden?

Mensen die in onze markt geen verstand van SEO hebben zullen niet in Google zoeken naar ‘SEO’ of ‘SEO-tips’. Ze kennen de afkorting SEO namelijk niet. Zij zullen eerder zoekopdrachten intypen zoals ‘hoe krijg ik mijn website bovenaan in Google?’. Dat klinkt misschien wat kinderachtig, maar een groot percentage van je doelgroep zoekt op een dergelijke manier in Google.

Daarnaast zijn populaire zoektermen vaak algemeen. Bij het zoekwoord 'Laptop' krijg je een veel breder resultaat dan wanneer er gezocht wordt naar een ‘Apple MacBook Pro’. Wie op een specifiek merk zoekt in plaats van op 'laptop' bevindt zich mogelijk al in het koopstadium en is een kwalitatief veel betere lead. 

Business handshake to close the deal after buying a car-1

Long tail zoekwoorden en ERP leadgeneratie

Bram Fasseur: Voor iedereen die nog niet weet wat de Long Tail is, de term is bedacht door Chris Anderson. De Long Tail staat voor de strategie die e-Tailers zoals Amazon.com toepassen. Zij verkopen een groot volume van enkele duizenden producten en daarnaast een kleiner volume van honderdduizenden andere meer specifiekere (niche) producten.

De staart van de grafiek bestaat dus uit een groot aantal producten die ieder voor zich kleine markten aanspreken. De ondertitel van het boek van Anderson is dan ook: “Why the Future of Business is Selling Less of More

Het is dus belangrijk om aandacht te schenken aan minder populaire zoekwoorden, woorden die wel specifiek zijn voor je diensten of producten, de zogenaamde long tail zoekwoorden. Onderschat ze niet en gebruik alle mogelijke zoekwoorden op je website. Juist deze long tail zoekwoorden zorgen uiteindelijk vaak voor de meeste omzet. En dat is niet voor niets, aangezien mensen die naar specifieke termen zoeken, vaak daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het product. Dit zijn wederom geen bezoekers, maar leads!

Longtail in search engine advertising (SEA)?

Scoren op long tail zoekopdrachten kun je als een extra voordeel van SEO zien. Adverteren in Google doe je namelijk veelal op short tail zoekopdrachten en daarmee bereik je dus niet de volledige markt. De meeste long tail zoekopdrachten worden afgekeurd in Google Ads-campagnes, omdat het zoekvolume per woord te laag is. In dat geval loont het om een goede contentstrategie op te stellen en hier campagne mee te voeren.

Ook is Google inmiddels slim genoeg om naast brede zoektermen en synoniemen ook de betekenis van de woorden uit je content te halen.

Hoe vind je long tail zoekwoorden?

De vraag is nu welke zoekwoorden voor jouw website belangrijk zijn.

1. Begin met uw eigen zoekwoorden 

Allereerst vraag je je af welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt en wat hun verwachtingen zijn. Neem dan de producten/diensten die je daarop kunt aanbieden mee en op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. De namen van je producten vormen vaak prima zoektermen.

Om een globaal inzicht te krijgen in de behoefte van de doelgroep kan je het best de zoekwoorden tool van Google te gebruiken. Daarna zijn er nog andere hulpprogramma’s die je als aanvulling kan gebruiken. 

New call-to-action

2.  Analyseer de webstatistieken 

Ten tweede is het slim om de websitestatistieken goed te analyseren. Statistieken van bijvoorbeeld Google Analytics geven een goed beeld van de zoekwoorden waarop je website gevonden wordt. Kijk hier goed naar de zoektermen die minder bezoekers hebben opgeleverd.

Het is verstandig om ze toch in je zoekwoordenstrategie op te nemen, vooral als het om zeer specifieke termen gaat. Dit zijn namelijk long tail zoekwoorden. Ze zijn daarmee minstens zo belangrijk als veelgezochte zoektermen!

3. Optimaliseer en voeg nieuwe long tail woorden toe 

Wanneer je bovenstaande strategie hebt toegepast, is het aan te raden om de websitestatistieken te blijven volgen. Heb je long tail zoektermen aan je website toegevoegd? Houd de statistieken in de gaten en analyseer wat het oplevert. Kijk ook regelmatig of er nieuwe long tail zoekwoorden opduiken en gebruik ze op je website.

Je kunt tenslotte wel veel bezoekers hebben, maar als jij je doelen niet haalt, dan hebben deze bezoekers niet veel nut. Bekijk dus zeker weer eens de statistieken van jouw website wanneer je dit een tijd niet hebt gedaan.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..

inbound-marketing

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..