<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

8 tips om social media succesvol in te zetten als marketing tool

door: Driek Geurtsen

8 tips om social media succesvol in te zetten als marketing tool

8 tips om social media succesvol in te zetten als marketing tool

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

social_media_marketingDat social media meer dan alleen een trend is, hoef ik niet meer uit te leggen. Het overgrote deel van alle bedrijven weet dat social media een belangrijke marketing tool is. Toch zijn er nog veel bedrijven die het lastig vinden om het op een effectieve manier in te zetten. Daarom zet ik in deze blog een aantal praktische tips op een rij.

 

#1 Formuleer doelstellingen

Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je met social media wilt bereiken. Wanneer zijn jouw inspanningen geslaagd? Verschillende doelstellingen die je met behulp van social media kunt bereiken, zijn:

  • Meer traffic genereren naar de website

  • Meer leads genereren

  • Meer klanten genereren


Formuleer deze doelstellingen SMART. Zorg dat je er aantallen en een tijdsbepaling aanhangt. Op deze manier is eenvoudig te meten of je het gewenste resultaat hebt behaald.

 

#2 Formuleer buyer personas

Voordat je content gaat plaatsen op social media is het belangrijk om je doelgroep te bepalen. Dit kan het beste in de vorm van een buyer persona. Een buyer persona is een fictief persoon die jouw potentiële klant kan zijn. Beschrijf zijn persoonlijke kenmerken, thuissituatie, opleiding, werkdag, de problemen waar hij tegenaan loopt in z'n werk etc. Hierdoor heb je een volledig beeld van jouw potentiele klant en weet je precies wat je waar en wanneer moet posten om hem aan te spreken. 

Meer informatie over een buyer persona in onze Inbound Marketing Minuut hieronder.




#3 Voeg keywords en een link toe

Als je bij jouw buyer persona de problemen waar hij tegenaan loopt in z'n werk hebt geformuleerd, is het zaak om daar keywords aan te verbinden. Hij heeft een probleem en gaat op zoek naar een oplossing hiervoor. Welke zoekwoorden typt hij dan in? Speel hier vervolgens op in. Help hem bij zijn oplossing en gebruik in jouw content de juiste zoekwoorden. Voeg deze zoekwoorden altijd toe in de updates op social media. Dit is goed voor de vindbaarheid van je content.

Zorg ook altijd voor een link in je update. Je kunt hen naar de content leiden die je onder de aandacht wilt brengen. Dit kan een interessant onderzoek of een leuke blog zijn, maar uiteraard ook naar je eigen website (mits het geen verkapte reclame is). Een link zorgt er ook voor dat je precies kan zien hoeveel mensen erop geklikt hebben. Zo kun je nagaan welke updates wel en niet interessant zijn voor jouw volgers.


#4 Plaats visuele content

Er zijn verschillende redenen om visuele content te plaatsen. Met een afbeelding kun je een gevoel of emotie toevoegen aan jouw update. Mensen zijn daar gevoelig voor en klikken sneller op een update met een afbeeldingen die hen raakt dan op een update met enkel tekst.

Video’s doen het ook altijd goed. Mensen zijn druk tegenwoordig. Er wordt niet altijd tijd gemaakt om teksten te lezen, mensen scannen meer. Een video is gemakkelijk om aan te klikken en te kijken en kost zo minder inspanning dan het lezen van een tekst. Bovendien valt een afbeelding of video snel op tussen andere updates.

 

social_media_voordeel

 

#5 Plaats frequent en consistent updates

Het is goed om voor jezelf te bepalen hoe vaak en wanneer je updates gaat posten op social media. Het aantal keer per week hangt af van jouw buyer persona. Daarbij is het slim om te kijken of jouw buyer persona veel andere personen en organisaties volgt. Is dat het geval, dan val jij niet teveel op door iedere dag een update te plaatsen. Je moet voorkomen dat jij met jouw dagelijkse updates steeds de enige bent die in zijn timeline te zien is.

Consistentie is een ander belangrijk aandachtspunt. Mensen hebben hierdoor een reden om terug te komen op jouw blog of om jouw profiel in de gaten te houden. Ze weten dat je er dagelijks of iedere maandag en donderdag een nieuwe update hebt staan en in het beste geval gaan ze uitzien naar dat moment.


#6 Plaats verschillende soorten updates

Om ervoor te zorgen dat jouw volgers geboeid blijven, is het belangrijk verschillende soorten updates te posten. Denk aan updates met een link naar educatieve content van iemand anders of van jezelf, een aanbieding, een wedstrijd of een update over actueel nieuws.


#7 Stel en beantwoord vragen

Social media is de tool om met je volgers in gesprek te gaan. De kans is dan ook aanwezig dat zij vragen stellen. Het is heel goed als zij die interactie opzoeken; hierdoor creëer je een relatie met hen. Als jouw volgers vragen stellen, zorg dan ook dat je die beantwoord. Neem jezelf niet voor om enkel te zenden via social media. Dus stel zelf ook vragen. Betrek je doelgroep bij je werk en luister naar hun behoeftes. Door de social media sta je heel dicht bij jouw doelgroep. Profiteer hier dan ook van.


#8 Analyseer je socialmedia-inspanningen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat jouw inspanningen het gewenste resultaat opleveren. Analyseer daarom of je de gewenste groei in websitebezoekers ziet of de gewenste groei in leads. Door te analyseren hou je jezelf scherp en blijf je doelgericht werken.

 

Heb jij nog meer tips voor het succesvol inzetten van social media als marketing tool? Laat het weten in een reactie!

 

LinkedIn voor B2B bedrijven

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..