<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Wat is beter: Een lange lap tekst, of kort maar krachtig?

door: One4marketing

Wat is beter: Een lange lap tekst, of kort maar krachtig?

Wat is beter: Een lange lap tekst, of kort maar krachtig?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

frustratedkidAls je een beetje verstand hebt van het schrijven van teksten, zul je vast wel het heilige gezegde kennen: less is more, schrappen totdat alleen de broodnodige informatie overblijft. In deze tijd waar alles online gebeurt, neemt bijna niemand meer de tijd om een uitgebreid artikel van meer dan 1000 woorden te lezen. Of toch wel? Wanneer kun je het beste een korte tekst en wanneer een lange tekst gebruiken?

Het is bijna onmogelijk om een standaard minimum of maximum lengte van een tekst vast te stellen, dat verschilt in iedere situatie. Toch zijn er een aantal handige middelen waardoor je de lengte van je artikel kunt bepalen.

Als eerste is het belangrijk om de volgende drie vragen in je achterhoofd te houden als je een tekst schrijft:
1. Wat is het doel van je bezoeker?
2. Hoe zoekt hij naar de content om dat doel te bereiken?
3. Hoeveel informatie heeft hij nodig om dat doel te bereiken?  

Een voorbeeld: ik heb kortgeleden een blog opgestart en ben op zoek naar handige tips om mijn SEO te verbeteren. Ik ben zeer onervaren op het gebied van alles wat met marketing te maken heeft. Mijn doel is dus: makkelijke tips vinden om mijn SEO te verbeteren. Op een zoekmachine typ ik in “hoe verbeter ik mijn SEO” en ik kom bij een artikel van 300 woorden terecht waar kort wordt uitgelegd hoe ik de goede keywords kies, maar ik snap er werkelijk niets van. Dat klik ik natuurlijk weg, want ik ben op zoek naar een artikel voor beginners. Vervolgens vind ik een artikel van 1000 woorden die hoog in Google staat, waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe ik mijn SEO kan verbeteren in. Super handig!

Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat korte teksten dus niet altijd beter zijn. Korte teksten werken bijvoorbeeld beter als je een goedkoop of simpel uit te leggen product of dienst probeert te verkopen. Hieraan zijn namelijk minder verplichtingen verbonden voor de consument. Er zijn minder vragen en twijfels. In het geval van duurdere of complexere producten en diensten kun je beter lange teksten gebruiken. Mensen hebben meer vragen met betrekking tot het product of de dienst. Ze hebben grotere twijfels en meer zekerheid nodig om de juiste beslissing te nemen.

De lengte van je webtekst is ook bepalend voor het wegnemen van de twijfels van de bezoekers. Iets toevoegen of schrappen kan een wereld van verschil maken voor het veranderen van bezoekers in klanten. Met te weinig tekst heb je de kans dat niet alle twijfels zijn weggenomen en haakt je bezoeker af. Bij teveel tekst roept het nieuwe twijfels op. In beide gevallen is je artikels dus niet effectief genoeg. Je moet de middenweg vinden!


Eén van de meest effectieve manieren om van bezoekers klanten te maken is twijfels wegnemen bij je bezoekers. De lengte van je webteksten is vaak de eenvoudigste manier om die twijfels te verminderen. Iets toevoegen of schrappen kan een wereld van verschil maken voor het veranderen van bezoekers in klanten. Met te weinig tekst heb je de kans dat niet alle twijfels zijn weggenomen en haakt je bezoeker af. Bij teveel tekst roept het nieuwe twijfels op. In beide gevallen is je artikel dus niet effectief. Het is belangrijk om de middenweg te vinden!

Meer weten over hoe je bloggen zakelijk kunt inzetten? Lees ons gratis ebook! 

zakelijk bloggen ebook,  zakelijk bloggen, zakelijk blog, zakelijk blog ebook, Beginnen met bloggen, Beginnen met zakelijk bloggen, Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..