<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Zijn Inbound Marketeers eigenlijk Trust Strategist?

door: Driek Geurtsen

Zijn Inbound Marketeers eigenlijk Trust Strategist?

Zijn Inbound Marketeers eigenlijk Trust Strategist?

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

Vertrouwen, onderdelen van vertrouwen, public relations, content marketing

Het is al best wel een tijdje geleden, maar ik herinner het me nog goed. In 2011 mocht ik als student Communicatie het EUPRERA congres in Leeds bezoeken. Tussen de beste wetenschappers, die vaak op een net iets te hoog niveau spraken over PR en Communicatie, stond ik daar als broekie van 19.

Een presentatie herinner ik me nog goed. Clea Borne, destijds bezig met haar PhD in Leeds en docent aan de Cardiff University, presenteerde haar paper “Public Relations’ role as ‘Trust Strategist’”. Zij betoogde dat PR-professionals zichzelf meer moeten zien als Trust Strategist; de generators en strategen van vertrouwen.


Nou denk je misschien: "Wacht even, ik zit hier op een inbound marketingblog. Waarom heeft hij het hier over PR?" Ik zal het je uitleggen. PR, Marketing, Communicatie, Marketing-communicatie, Marketing-PR. Allemaal termen voor losse vakgebieden die enorm veel overlap hebben met elkaar. Tuurlijk zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. Maar de overeenkomsten vind ik belangrijker. Beide richten zich op de lange termijn, op het opbouwen van duurzame (klant/publiek/doelgroep)relaties en beide zijn gebaseerd op vertrouwen.

Het stuk van Clea geeft duidelijk aan, hoe belangrijk vertrouwen is binnen de PR/Communicatie/Inbound Marketing. Elk merk en elke klant is op zoek naar vertrouwen, niemand wil omgaan met een onbetrouwbaar bedrijf. Maar wat is vertrouwen nou eigenlijk? En hoe bouw je aan vertrouwen? Vertrouwen is lange tijd een nogal ongrijpbaar begrip geweest. De onderdelen van vertrouwen worden gelukkig steeds beter in kaart gebracht, mede door jarenlang onderzoek voor de Trust Barometer van Edelman. Hierdoor kan vertrouwen worden opgedeeld in 5 onderdelen, namelijk:

  • Integriteit
  • Engagement
  • Producten & Diensten
  • Doel
  • Werkzaamheden

Integriteit

De integriteit van een bedrijf gaat verder dan het aanstellen van een compliance officer en een vertrouwenspersoon. Het is een prijzenswaardige eigenschap. Slinkse, achterdeur-politiek en verborgen agenda’s gaan de deur uit en worden vervangen door open, transparante en verantwoorde bedrijfsvoering.

Engagement

Engagement is een rot-woord om te vertalen naar het Nederlands. Vaak blijven vertalingen hangen bij termen als verbondenheid, betrokkenheid en participatie. Maar niets lijkt de lading van het woord volledig te dekken. Onder engagement wordt in dit geval onderandere het luisteren naar de behoeften en feedback van klanten verstaan. Ook het op de juiste manier behandelen van de medewerkers en het op frequente en eerlijke wijze communicateren over de staat van de organisatie, valt hieronder. Ook het geven van een hogere prioriteit aan de klanten dan aan de winst, draagt bij aan dit onderdeel.

Producten & Diensten

Innoveren en het aanbieden van producten en diensten van goede kwaliteit draagt bij in het vertrouwen in een merk. Een duidelijk tegen- voorbeeld is dat van de financiële dienstverleners. Het vertrouwen in de instellingen kelderde toen bekend werd dat er niet-deugende producten (zoals woekerpolissen) verkocht werden.

Doel

Als een bedrijf zich in de dagelijkse bedrijfsvoering richt op de behoeften van de samenleving draagt dit aan het vertrouwen in het merk. Ook projecten die een positieve invloed hebben op de lokale gemeenschap of een partnership met een NGO’s of overheid waarmee er aan de behoeften van de samenleving tegemoet gekomen wordt, dragen bij aan het vertrouwen.

Werkzaamheden

Onder deze cluster valt bijvoorbeeld een plaatsing op wereldwijde lijsten van top-bedrijven of het hebben van hoog aangeschreven en breedgedragen leiders. Stel dat Eric Schmidt ineens CEO zou worden van de NS, dan zou ik toch ineens beter over de NS gaan denken en erop vertrouwen dat komende winter mijn trein gewoon op tijd rijdt.

 

Vertrouwen is niet langer een statistiek, maar een zaak die beïnvloed wordt door de hele organisatie,  bedrijfsvoering en externe partijen. Niet alleen Inbound Marketing of PR, maar de hele organisatie is hierbij betrokken, ook HR, R&D, inkoop en de rest.

 

Inbound Marketing, Ebook

 

Dit blog schreef ik eerder voor PowerPR.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..