<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
Het 6C-model van contentmarketing

Het 6C-model van contentmarketing

auteur
The inbound company
One4marketing

“Content is king!” roepen marketeers al jaren. De kracht van content is inmiddels bekend bij velen en het is dan ook een belangrijk deel van de inbound marketingstrategie. Met content deel je relevante en waardevolle kennis met je doelgroep. Zo bouw je vertrouwen op bij je prospects en zul je websitebezoekers sneller converteren naar leads en ze uiteindelijk klant maken van je bedrijf.

Er zijn diverse strategieën en modellen die je vertellen hoe je kwalitatief goede content creëert. Ik kan niet zeggen welke de beste is of welke je nu moet volgen. Ik kom steeds weer nieuwe, interessante theorieën tegen waar ik waardevolle informatie uithaal en deze vervolgens toepas op contentcreatie. Op dit moment zit ik volop met mijn neus in de marketingboeken omdat ik mijn afstudeerscriptie aan het schrijven ben. In het boek Handboek Content Strategie van Patrick Petersen (absolute aanrader trouwens, het boek speelt in op actuele trends in de contentmarketing) kwam ik het 6C-model tegen; een handige checklist die je kunt volgen om zo kwalitatieve content te creëren en te delen met je doelgroep. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad en deze kennis deel ik natuurlijk graag met jou!

 

6c-model.jpg

Het model bestaat uit zes pijlers die als handvatten dienen voor een succesvolle contentmarketingstrategie.

Heb je nog nooit een blog geschreven?

Neem een headstart met deze tips!

1. Contentcreatie

Contentcreatie vormt de kern van het 6C-model. Het creëren van content is een belangrijke hoofdzaak en is niet iets wat je er zomaar even “bij doet”. Content kent meerdere functies:

  • Het zorgt voor sentiment;
  • Het kan een persoonlijke kant laten zien van jouw organisatie, product of jouwzelf;
  • Strategisch kan content voor storytelling zorgen en zo voor binding;
  • Het geeft meerwaarde aan de boodschap;
  • Het zorgt voor traffic naar landingspagina’s;
  • Het bevordert het delen van een boodschap;
  • Het maakt je toegankelijk aangezien content discussie uitlokt.

Volgens Petersen moet content ook voldoen aan het 3S-model. Content moet snackable, shareable en searchable zijn.

  • Snackable: content moet kort en simpel zijn om te delen via social media;
  • Sharable: snackcontent deelt makkelijk en is dus shareable;
  • Searchable: content moet doorzoekbaar, maar vooral vindbaar zijn

2. Channels

De creatie van content alleen is niet genoeg. Je wilt natuurlijk dat mensen jouw content lezen en dat gebeurt niet vanzelf. Daarvoor moet je je content promoten. Tegenwoordig gebeurt dat veel door de inzet van mediakanalen. Het boek noemt zowel outbound middelen (TV, krant, radio) als inbound middelen (e-mailmarketing, social media). Daarbij zegt Petersen: “Vooral in de online kanalen wordt veel content gedeeld, aangezien traditionele media zich niet gemakkelijk lenen voor het delen van de content.”

3. Crossmedia

Bij de C van Crossmedia gaat het vooral om de inzet van diverse mediakanalen. Vroeger heeft crossmedia jarenlang gedraaid over de inzet van tv, print en radio maar tegenwoordig is daar een nieuwe speler: het internet. Ook mobile devices worden ingezet in crossmedia. Wat je nu ziet, is dat veel bedrijven of merken ook een app ontwikkelen, online advertising en social media inzetten om hun content te promoten.

4. Curatie

Het zelf bedenken van content wordt door niet-marketeers vaak als een probleem ervaren. Ze hebben immers niet de kennis of kunde in huis om kwalitatief goede teksten te creëren. Daarvoor is contentcuratie een geweldig hulpmiddel. Hierbij gebruik je andere bronnen als inspiratie voor jouw eigen, nieuwe content.

Wil je beter worden in het schrijven van blogs?

Duik in de diepte met dit e-book!

5. Community

Als we het hebben over Community, dan spreken we vooral over de online community, dus de Twitteraars en Facebookers. Het draait om de mix van content over de verschillende kanalen die ook een community aan zich hebben verbonden. Het resultaat van goede content marketing is een sterk viraal effect door het verspreiden en daarmee delen van de boodschap door de leden van de community. Als je een grote groep volgers hebt op Twitter of Facebook, dan is het voor je organisatie één van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je content onder de aandacht te brengen. Maak ambassadeurs van jouw volgers, die jouw merk of organisatie promoten.

6. Comfort

De laatste C is die van comfort. Ook dit heeft te maken met huidige technologische ontwikkelingen. Steeds meer mensen bekijken content via mobile devices, zoals hun smartphone of tablet. Het is daarom ook belangrijk om je content te optimaliseren voor deze devices en je pagina’s responsive te maken. Hoe je dat doet, lees je in de blog over responsiveness van mijn collega Anneloes.

Ik vind het 6C-model een hele fijne handleiding voor het creëren en delen van content. Ik denk dat het model vooral in de beginfase van de ontwikkeling van een contentstrategie erg waardevol kan zijn en daarna als rode draad kan dienen.

Wat vind jij van het 6C-model? Welke C vind je de meest relevante voor jouw contentstrategie?

 

Zakelijk Blogpakket

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..