<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Het 6C-model van contentmarketing

door: One4marketing

Het 6C-model van contentmarketing

Het 6C-model van contentmarketing

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

“Content is king!” roepen marketeers al jaren. De kracht van content is de pilaar  van de inbound marketingstrategie. Met content deel je relevante en waardevolle kennis met je doelgroep. Zo bouw je meer vertrouwen op bij je prospects. Websitebezoekers die je vertrouwen zullen sneller converteren naar leads en uiteindelijk klant worden van jouw organisatie.

Er zijn diverse strategieën en modellen die je vertellen hoe je kwalitatief goede content creëert. Ik kan niet zeggen welke de beste is of welke je nu moet volgen. Ik kom steeds weer nieuwe, interessante theorieën tegen waar ik waardevolle informatie uithaal. Bij de blogs, mailings en whitepapers die ik schrijf voor de klanten van One4marketing pas ik deze tips en tricks toe. Deze kennis deel ik natuurlijk graag met jou!

In het boek Handboek Content Strategie van Patrick Petersen (absolute aanrader trouwens, het boek speelt in op actuele trends in de contentmarketing) kwam ik het 6C-model tegen; een handige checklist die je kunt volgen om zo kwalitatieve content te creëren en te delen met je doelgroep. 

6c-model.jpg

Het model bestaat uit zes pijlers die als handvatten dienen voor een succesvolle contentmarketingstrategie.

Heb je nog nooit een blog geschreven?

Download gratis ons e-book boordevol tips!

1. Contentcreatie

Content moet passen binnen de inbound strategie. Klanten hebben vaak een wens of probleem. Vrijwel de eerste stap van iedere (potentiële) klant is zoeken op het internet. Dagelijks beantwoorden zoekmachines miljarden zoekopdrachten. Staat jouw content goed tussen de zoekopdrachten, dan komen de potentiële klanten op jouw site. Daarom vormt contentcreatie de kern van het 6C-model. Het creëren van content is een belangrijke hoofdzaak en is niet iets wat je er zomaar even “bij doet”. Content kent meerdere functies:

  • Het zorgt voor sentiment;
  • Het kan een persoonlijke kant laten zien van jouw organisatie, product of jouwzelf;
  • Strategisch kan content voor storytelling zorgen en zo voor binding;
  • Het geeft meerwaarde aan de boodschap;
  • Het zorgt voor traffic naar landingspagina’s;
  • Het bevordert het delen van een boodschap;
  • Het maakt je toegankelijk aangezien content discussie uitlokt;
  • Het helpt je om klanten aan te trekken, te verbinden en te 'delighten' met jouw organisatie;

Digital Business Strategie

Met een goede contentstrategie creëer je precies de content die jouw potentiële klant nodig heeft in elke fase van de buyer journey. One4marketing maakt digital business strategieën voor bedrijven. Via workshops weten we precies uit wat de vragen zijn van uw klant. We bouwen buyer persona's en zetten de buyers- en customers journey op.

Door de websitebezoekers precies de juiste content voor te zetten, bouw je aan vertrouwen. Via leadgeneratie kom je in contact en groei de lead uit tot klant. Daarnaast kan One4marketing bedrijven ondersteunen met de uitvoering van een digital business strategie. Via retainers van 10 uur per maand helpen we met websitebouw, analyse en content (blogs, e-books, sociale media en videomarketing). 

Volgens Petersen moet content ook voldoen aan het 3S-model. Content moet snackable, shareable en searchable zijn.

  • Snackable: content moet kort en simpel zijn om te delen via social media;
  • Sharable: snackcontent deelt makkelijk en is dus shareable;
  • Searchable: content moet doorzoekbaar, maar vooral vindbaar zijn.

2. Channels

De creatie van content alleen is niet genoeg. Je wilt natuurlijk dat mensen jouw content lezen en dat gebeurt niet vanzelf. Daarvoor moet je je content promoten. Je zult mensen moeten 'verleiden' en enthousiast maken om jouw content te lezen. Tegenwoordig gebeurt dat veel door de inzet van mediakanalen. Het boek noemt zowel outbound middelen (TV, krant, radio) als inbound middelen (e-mailmarketing, social media). Daarbij zegt Petersen: “Vooral in de online kanalen wordt veel content gedeeld, aangezien traditionele media zich niet gemakkelijk lenen voor het delen van de content”. Alles valt of staat namelijk met jouw buyer persona. En hoeveel effect heeft traditionele media nog op jouw buyer persona? Uitingen via traditionele media wekken voornamelijk irritaties op; het wordt namelijk negeert, geblokkeerd en weg geklikt. Klakkeloos overal jouw content delen heeft geen effect. Kijk goed naar jouw buyer persona, waar leest hij/zij informatie? En wanneer, en hoe? Pas daar de soort content en promotie op aan.

3. Crossmedia

Bij de C van Crossmedia gaat het vooral om de inzet van diverse mediakanalen. Vroeger heeft crossmedia jarenlang gedraaid over de inzet van tv, print en radio. Dat is inmiddels verleden tijd, tegenwoordig gebeurt namelijk alles via het internet. Mensen willen geholpen worden op plekken en tijdstippen waar en wanneer het hen uitkomt. Dit betekent dat mobile devices een belangrijke rol zijn gaan spelen in de crossmedia. 

Wat je nu ziet, is dat veel bedrijven of merken ook een app ontwikkelen. online advertising en sociale media inzetten om hun content te promoten. Wees consequent in het plaatsen van content. Met bijvoorbeeld een contentkalender kun je eenvoudig overzicht creëren waar, wanneer en wat je kunt posten. Het delen via verschillende kanalen heeft ook een steeds groter effect op de rangschikking van zoekmachines. Deel niet alleen tekst in de vorm van blogs of e-books, maar ook video en infographics. 

4. Curatie

Het zelf bedenken van content wordt door niet-marketeers vaak als een probleem ervaren. Ze hebben immers niet de kennis of kunde in huis om kwalitatief goede teksten te creëren. Daarvoor is contentcuratie een geweldig hulpmiddel. Hierbij gebruik je andere bronnen als inspiratie voor jouw eigen, nieuwe content. Hou in het oog dat de content relevant is voor jouw buyer persona's. Content kun je vinden via Google, sociale media accounts of groepen, nieuwsfeeds, e-mails, nieuwsbrieven etc. Zorg ervoor dat de content dat je cureert ook daadwerkelijk waarde toevoegt en persoonlijk is. Als je het goed doet zal het jouw netwerk doen groeien, je maken tot een 'thought leader' en het aantal kwalitatieve leads verhogen.

Beter worden in het maken van content is ook een kwestie van doen. Heb je de tijd niet om dat te leren, huur dan een tekstschrijver, videomarketeer of inbound marketeer in. One4marketing bedient dagelijks een twintigtal B2B-bedrijven in de IT-sector met content- en videomarketing. 

Wil je beter worden in het schrijven van blogs?

Download gratis ons e-book boordevol tips!

5. Community

Als we het hebben over Community, dan spreken we vooral over de online community, dus de Twitteraars en Facebookers, Instagrammers etc. Het draait om de mix van content over de verschillende kanalen die ook een community aan zich hebben verbonden. Het resultaat van goede content marketing is een sterk viraal effect door het verspreiden en daarmee delen van de boodschap door de leden van de community. Miljarden mensen beschikken over 1 of meerdere sociale media accounts. Jouw (potentiële) klant dus ook!

Als je een grote groep volgers hebt op Twitter of Facebook, dan is het voor je organisatie één van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je content onder de aandacht te brengen. Ze volgen jou al, dus ze vinden je leuk. Maak ambassadeurs van jouw volgers, die jouw merk of organisatie promoten. Het is belangrijk om jezelf en je bedrijf goed te profileren op sociale media. Sociale media is niet alleen een uitstekende plek voor het delen van jouw content, het is ook een uitgelezen kans om het gedrag van jouw buyer persona's te analyseren. Wat voor vragen hebben ze over onderwerpen met betrekking tot jouw vakgebied, product of bedrijf? Hoe praten ze over jouw bedrijf? Wat zijn influencers in jouw branche?

Meer weten over het zakelijk inzetten van bijvoorbeeld LinkedIn? Download ons gratis e-book!

6. Comfort

De laatste C is die van comfort. Ook dit heeft te maken met huidige technologische ontwikkelingen. Steeds meer mensen bekijken content via mobile devices, zoals hun smartphone of tablet. Maak  het je gebruikers gemakkelijk om hun mailadres af te geven via een facebook-knop. Zorg dat je site op een mobiele telefoon ook goed te lezen is. Google checkt eerst of de content op jouw site mobiel-vriendelijk is. Hoe comfortabeler, hoe hoger je in de zoekresultaten naar voren komt. Blijf daarnaast checken of de snelheid van jouw site optimaal is, en of er geen '404's'  of broken-links zijn. 

Ik vind het 6C-model een hele fijne handleiding voor het creëren en delen van content. Ik denk dat het model vooral in de beginfase van de ontwikkeling van een erg waardevol kan zijn en daarna als rode draad kan dienen. 

                                                                                            

Wil je meer weten over een goede contentstrategie?

Lees ons e-book Inbound Marketing

Lees dit gratis e-book
Inbound Marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..