<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

6 redenen om geen marketingconsultant in te schakelen

door: Driek Geurtsen

6 redenen om geen marketingconsultant in te schakelen

6 redenen om geen marketingconsultant in te schakelen

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

Een marketingconsultant inschakelen? Voel eens even aan je voorhoofd! Bij 2019 hoort een nieuwe marketingaanpak – geen consultant. Zes redenen waarom jij echt geen marketingconsultant nodig hebt.

1. Een goed product verkoopt zichzelf

Die tegenvallende omzetcijfers hebben heus niet te maken met jouw falende marketingstrategie, want een goed product verkoopt zichzelf. Dat al die koude leads zo ongeïnteresseerd zijn, heeft niets te maken met het wondertje dat jouw product heet. Je overtuigt ze nog wel, want je vindt het heerlijk om kilometers te maken en uren te bellen met onverschillige prospects. Jouw enthousiasme zet ze vanzelf aan het denken. Of je ze niet stoort met jouw telefoontje? Joh, wacht maar tot ze horen wat je te vertellen hebt! Het draait niet om die mensen in dit geheel; het gaat erom dat jij jouw product aan de man krijgt. En dat is prachtig, dus dat loopt wel.  

 

2. Return on Investment (ROI) is overrated

De zaken gaan goed en marketing doet zijn werk prima. Wat je dan precies doet en hoe jij je inspanningen meet? Ha, dat maakt toch niet uit?! Jouw bedrijf is te zien op televisie, op billboards langs de snelweg en met paginavullende advertenties in de krant. Je marketingmedewerkers zijn hartstikke druk. Zichtbaar zijn, daar gaat het om! Er passeren iedere dag duizenden mensen jouw billboard. Elke dag zien duizenden mensen je op televisie en in de krant. Het maakt jou toch helemaal niet uit wat hun interesses zijn; welke campagnes het meeste tijd kosten en wat het oplevert; of wat de conversierate is. ROI en hapklare resultaten zijn overschat. Er is een marketingbudget en dat moet op.

 

3. Marketing en sales hoeven heus niet samen te werken

Marketing en sales zijn niet voor niets twee afdelingen. Dat is zo ontstaan en dat mag zo blijven. Hoe kunnen zij überhaupt samenwerken? De taak van marketing is bekendheid creëren en een breed publiek bereiken; sales richt zich op het sluiten van deals, het halen van targets en een persoonlijke relatie met potentiële klanten. Dat is een wereld van verschil! Alsof marketing ook maar iets kan doen voor jouw salestijgers. Alsof zij iets kunnen betekenen wat betreft leadgeneratie en het warmhouden van contacten. Sales doet zijn werk prima, op marketing kun je tenminste nog bezuinigen. Dat is eigenlijk sowieso een overbodige kostenpost. Je hebt immers toch geen inzicht in hun opbrengsten.

online marketing

 

4. Een strategie voor de lange termijn is zó 2012

Nadenken over iets wat nog komen gaat? Een strategie bepalen? KPI’s? Een langetermijnplanning is zó achterhaald. Tegenwoordig richten we ons op het moment. De zaken gaan nu goed, waarom zou je dan investeren in de toekomst? Je gooit zo af en toe wat op social media, bent regelmatig zichtbaar in traditionele media en investeert ook nog wel eens wat in je website. Je kortingsacties zwengelen de verkoop aan op het moment dat het nodig is en dat is jouw strategie. Jouw multichannelaanpak is prima. Continuïteit op lange termijn is niet zozeer gewenst. 

 

5. Je kunt het zelf wel. Consultants zijn lastpakken

Consultants hebben geen idee waar zij het over hebben. Dat een trucje ergens anders werkt, wil niet zeggen dat het in jouw branche ook succesvol wordt. Marketing is tenslotte geen vak apart en jij  kent je vakgebied het beste. Een strategie uitstippelen is niet lastig en zo’n stomme casestudy overtuigt je heus niet. Wat kan zo’n consultant jou nu leren? Het vaststellen van de ideale klant (buyer persona) en welke reis die buyer persona doormaakt voor hij bij jouw bedrijf koopt is geheel overbodig. Jij kent je klanten als geen ander. Daar heb je geen marketingconsultant voor nodig. Komt ’ie een beetje meedenken, een training geven, om je vervolgens ook nog eens achter de broek aan te blijven zitten… Alsjeblieft, zeg. Jouw organisatie loopt al op rolletjes.

 

6. Dan hebben je marketingmedewerkers niets meer te doen

Je hebt een professioneel marketingteam en die doppen hun eigen boontjes. Als je dan een marketingconsultant inschakelt, zitten zij straks zonder werk. Voetjes de lucht in, en de baas betaalt. Zo ken je er nog een paar! Je mag toch zeker ook wel verwachten dat je medewerkers kundig genoeg zijn om goed werk te leveren. Daar krijgen ze voor betaald. Een buitenstaander kan hen daar heus niet bij helpen.  

 

Kortom: marketingconsultants zijn overbodig, evenals langetermijnstrategieën, een soepele samenwerking tussen marketing en sales en online leadgeneratie. Of toch niet? Benieuwd of wij je kunnen overtuigen van het tegenovergestelde?

Overtuig jezelf van inbound marketing:

download e-book Inbound Marketing

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..