<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Waarom jouw doelgroep je niet volgt op social media

door: One4marketing

Waarom jouw doelgroep je niet volgt op social media

Waarom jouw doelgroep je niet volgt op social media

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

laptopppAls het op social media aankomt, denken velen van ons te makkelijk. “Ach, als ik een Twitter-account heb en een Facebookpagina, dan komen die volgers vanzelf wel!” In de praktijk werkt het echter toch iets anders. Iets wat je tegenwoordig veel hoort, is dat consumenten willen connecten en engagen met merken en bedrijven. En als het even kan, het liefst op elk moment en op elk platform dat mogelijk is. Daarom moet jij als bedrijf maar op elk mogelijk social platform een account aanmaken.
Maar werkt deze benadering nu echt? Recentelijk onderzoek van HubSpot laat toch iets anders zien.

graph

Uit het onderzoek onder 569 mensen, blijkt dat consumenten hoge verwachtingen hebben van merken. Ze verwachten dat bedrijven op gemiddeld 3,4 verschillende social platformen actief zijn. Dat is nogal wat!

Het zal je niet verrassen dat Facebook en Twitter hierbij de meest populaire platformen zijn. 84% van de respondenten gaf aan te verwachten dat jij als bedrijf op Facebook zit en 64% verwacht dat je actief bent op Twitter. YouTube staat op de derde plek, met 44% van de consumenten die verwacht dat jij als bedrijf actief bent op dit platform.

Instagram, Pinterest en Google+ bungelen ergens onderaan met ongeveer 30%. Als we dit van dichterbij bekijken, komen we erachter dat de aantallen nogal verschillen per segment. Zo vindt de jongere doelgroep (18-44 jaar) het belangrijk dat een bedrijf actief is op Instagram, maar Google+ is een stuk populairder bij de oudere consumenten (45+).

Als we inzoomen op geslacht, zien we hier en daar ook wat verschillen. Zo zien we dat vrouwen verwachten dat merken actief zijn op Instagram en Pinterest (wat niet erg verrassend is, aangezien in 2012 80% van de Pinterestgebruikers vrouwen waren) Voor de rest zijn de verschillen niet erg groot en waarderen mannen en vrouwen de aanwezigheid van bedrijven op bepaalde social platforms bijna hetzelfde.

Voordat we nu allemaal hard beginnen te roepen dat we dan maar actief moeten zijn op alle mogelijke social media platformen, kunnen we beter even bekijken hoe het er nu écht aan toe gaat in de praktijk.

graphicExpectations vs. Reality

In de praktijk werkt het namelijk allemaal nét even anders. Ook al geeft 64% van de consumenten aan het belangrijk te vinden dat bedrijven actief zijn op Twitter, slechts 31% van diezelfde mensen zal daadwerkelijk het merk volgen. Ouch….
En dit patroon zien we eigenlijk bij elk social media platform terug. Uiteindelijk geeft de consument aan te verwachten dat een bedrijf actief is op ongeveer 3,4 platforms, maar zullen ze alleen de merken volgen die ze leuk vinden op een gemiddelde van 1,6 platforms. Daar zit nogal een verschil in!

Waarom dit grote verschil? Zijn de ogen van de consument simpel gezegd groter dan hun maag als het aankomt op hun smaak voor social media? Dat is misschien voor een deel waar, maar de grootste issue is dat datgene wat bedrijven via hun social kanalen delen gewoonweg niet aanspreekt.

De oplossing?

Oké, het probleem is duidelijk: de content die op dit moment gedeeld wordt via de social media kanalen spreekt niet aan bij de doelgroep. De oplossing? Die delen we graag met je.

1. Focus op de juiste platforms.

Uit onderzoek blijkt dat Facebook en Twitter de belangrijkste social platforms zijn. Om erachter te komen op welk platform je je nu het beste kunt focussen, is het goed om te kijken naar je buyer persona’s en er achter te komen of ze nu een Pinterest addict zijn of juist een fan van YouTube.

2. Val niet in herhaling

Precies dezelfde content op elk social media kanaal, daar zit niemand op te wachten. Optimaliseer je content voor elk social media kanaal en kijk wat het beste bij welk kanaal past.

3. Wees een mens

Waarom consumenten willen engagen met merken op social media? Omdat ze de connectie die ze voelen met de producten van het merk willen verdiepen. Als de passie die je stopt in jouw producten niet zichtbar is op social media, dan zal het geen verrassing zijn dat je niet zult engagen met jouw fans.

New Call-to-action

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..