<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Strategie als basis voor een SaaS-marketingteam

door: One4marketing

Strategie als basis voor een SaaS-marketingteam

Strategie als basis voor een SaaS-marketingteam

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Wil je als bedrijf een specifieke markt binnen de b2b veroveren, dan is er een grote variëteit aan marketingmogelijkheden beschikbaar. De b2b-markt is immers groot en divers. In het kader van ‘voor iedere smaak wat’, zou een grotere hoeveelheid aan tools in eerste instantie makkelijker lijken. Toch werd het voor marketing managers allemaal veel ingewikkelder met de uitbreiding van mogelijkheden. Vandaag de dag zijn er andere strategieën nodig. En om strategieën tot praktijk te brengen, zijn weer andere teams nodig.

Een geruststelling is dat er binnen b2b-marketing een rode draad is. Door hieraan vast te houden, kan elk bedrijf een goede strategie én een mooi marketingteam samenstellen. Maar hoe ziet zo’n strategie eruit?

Het belang van een marketing strategie voor SaaS bedrijven

Hoewel er veel overeenkomsten tussen b2c- en b2b-marketing zijn, is er een groot verschil: binnen b2c geldt dat je op het goede spoor zit wanneer je de boodschap over weet te brengen op je doelgroep en wanneer die emoties beïnvloedt. Binnen b2b gaat deze vlieger in veel gevallen echter niet op. Dit is simpelweg toe te wijzen op het feit dat er maar weinig ruimte is om op emoties van een klant te rekenen en ermee te experimenteren. Binnen de b2b zijn koopbeslissingen veelal gebaseerd op interesse en logica en is er een veel grotere focus op resultaat. Voor een succesvolle marketingstrategie van een bedrijf dat SaaS verkoopt, zijn de pijlers eenvoud, logica en intensief onderzoek het belangrijkst.

Zoals we eerder hebben belicht, zijn emoties van ondergeschikt belang binnen de b2b. Als SaaS-bedrijf is het beter om te focussen op de logische kant van het product. Alles wat je binnen de b2b aan marketing doet, moet als doel hebben de zichtbaarheid van je product of dienst te vergroten en tegelijkertijd een antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Hoe kan jouw product de klant helpen om zijn werkprocessen beter op orde te krijgen?
  • Wat zijn enkele van de hoofdkenmerken van je product?
  • Is je product gemakkelijk te gebruiken? Leren nieuwe gebruikers snel jouw product te gebruiken?
  • Welke invloed heeft jouw dienst op het bedrijf van je consument?
  • Zal jouw dienst je consument tijd en geld besparen?
  • Wat is het gemiddelde resultaat dat bedrijven kunnen verwachten na een aankoop van jouw product?

Spelers op de b2b-markt hebben allemaal hun wensen en behoeften die gedreven worden door hun ambitie. Om hen te laten zien dat jouw product of dienst alles bevat waar zij naar op zoek zijn, zal je feiten en logische argumenten nodig hebben. Elke potentiële klant heeft zijn eigen pijnpunten. Het is aan jou om deze te vinden en te gebruiken!

Discipline in je marketingstrategie is van levensbelang 

Consistentie is de belangrijkste voorwaarde voor succesvolle marketing. Waarom zeg ik dit? Omdat de diensten van SaaS-bedrijven enorm waardevol kunnen zijn voor startups, mkb’ers en multinationals. En adverteren voor kleine bedrijven vereist een heel andere strategie en set vaardigheden dan adverteren aan multinationals. Mede om deze reden is het belangrijk om de markt te segmenteren en je puur te focussen op één bepaald segment. Zodra je een antwoord hebt op de vraag "Welke doelgroep wil ik met mijn product bedienen?" moet je bij deze groep blijven! Vissen vereist en heel ander set vaardigheden dan jagen en neem maar van mij aan dat op jacht gaan met alleen een vishengel je weinig zal opleveren.

In de volgende blog uit deze serie gaan we in op de structuur van een SaaS-marketingteam. Wil je ondertussen meer lezen over een solide strategie? Download dan ons e-book!

                                           Inbound Gameplan

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

marketing-en-sales

Het verschil tussen marketing en sales | One4marketing

Is er in jullie bedrijf een duidelijke scheiding tussen marketing en sales? Er is makkelijk..

marketing-en-sales

All-in-een software of best-of-breed: wat werkt het beste?

Ben je op zoek naar de juiste software voor marketing en sales? Dan is het goed om te weten of je..