<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

10 tips voor meer engagement door personalisatie van content

door: Sharon de Ruiter

10 tips voor meer engagement door personalisatie van content

10 tips voor meer engagement door personalisatie van content

auteur
Een enorme doorzetter die ervan geniet om haar kennis te personaliseren en jou hierdoor te helpen.
One4marketing

Dag lezer, leuk dat je interesse hebt in dit onderwerp! Wil jij de aandacht van jouw doelgroep? Heb je een lage conversie op jouw content? Personaliseren kan de uitkomst zijn!

Zag je jouw eigen naam staan? Die hebben we niet gegokt, dan heb je zojuist het effect van gepersonaliseerde content ervaren. Zag jij 'lezer' staan? Dan is bij ons nog niet bekend hoe jij heet. In dat geval laten we een algemene versie van de content zien. Als je ons jouw naam vertelt, bijvoorbeeld wanneer je een e-book downloadt, bijvoorbeeld ons e-book over inbound marketing, kunnen wij deze pagina personaliseren. Probeer het maar eens uit, zou ik zeggen! (Vernieuw wel even deze pagina)

‘Goedemiddag, meneer Jansen!’, ‘Product x past precies bij jouw levensstijl Karin!’, ‘Heb je film x al gezien, Hans? Die past precies bij wat je eerder gekeken hebt!’.

Gepersonaliseerde content is een belangrijk onderdeel van inbound marketing. We doen dit om de aandacht te verdienen van onze (potentiële) klanten, betrokkenheid te creëren en een sterke band op te bouwen. Zodra klanten hun eigen naam zien staan, levert dit:

  • een 29% hoger openingspercentage op
  • een 41% hogere CTR (Click Through Rate,  het percentage van alle mensen die een bepaalde uiting zien én erop klikken). 

Wil jij de aandacht van jouw doelgroep? Dan wordt het tijd om te personaliseren. In dit blog vertel ik je wat personaliseren is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt toepassen binnen jouw strategie. Let’s go!

Wat is personaliseren?

Dagelijks worden mensen overspoeld met opgedrongen aanbiedingen, acties, reclames, advertenties, pop-ups enzovoort, waar zij totaal geen interesse in hebben. We willen niet meer gestoord worden en we ontwikkelen een sterker filter voor algemene informatie. 

66% van de consumenten geeft aan naar een ander bedrijf te gaan als ze het gevoel hebben als een nummer behandeld te worden.

Gevolg? We blokkeren, negeren of klikken de reclame-uitingen weg. Voor bedrijven wordt het hierdoor, naast dat het veel tijd en geld kost, steeds moeilijker om nog ‘gezien en gehoord’ te worden door onze klanten. Maar wat jij wilt van jouw klanten, willen zij van jou. Ze willen gezien en gehoord worden.

Volgens Gartner is personalisering "een proces dat een relevante, geïndividualiseerde interactie tussen twee partijen creëert. Het heeft als doel de ervaring van de ontvanger te verbeteren".

Met personalisatie bied je dus op maat afgestemde communicatie en ervaringen op basis van informatie die jij hebt over een klant of prospect.

Waar is personalisatie belangrijk

De meeste kanalen waar klantinteracties plaatsvinden, kunnen worden gepersonaliseerd. Enkele van de belangrijkste zijn:

  • Websites
  • Online content (blogs, etc)
  • Mobiele apps
  • E-mails
  • Web apps (zoals een SaaS applicatie)
  • Online advertenties
  • Online chats
  • Call centers

Hoe kan je personaliseren?

We hebben het niet alleen over het noemen van een voornaam in de aanhef. Ze willen graag aanbiedingen, content of aanbevelingen die passen bij hun leven en lifestyle. Gepersonaliseerde content geeft jouw klant het gevoel dat je ze kent, dat je weet wie ze zijn en dat je om hen geeft. In plaats van een algemeen verhaal over jouw bedrijf of product, geef je informatie over hoe het hen specifiek kan helpen.

Hierdoor verdien je hun aandacht, wordt je content vaker gelezen en zijn klanten eerder geneigd om jouw hulp voor hun problemen/vragen te aanvaarden. Hierdoor wordt het verkooptraject korter. Dit zal je terugzien in de verkoopcijfers.

Schermafbeelding 2019-04-17 om 10.30.07-1

Personalisatie bij HubSpot

Voordelen van gepersonaliseerde content:

  • Helpt vertrouwen te winnen
  • Verhogen CTR (Click-Through-Rate)
  • Verhogen het openingspercentage van mails
  • Hogere ROI

Over het algemeen dragen deze voordelen bij aan een betere leadgeneratie. Voor meer informatie over inbound leadgeneratie voor IT-bedrijven verwijs ik je graag naar ons e-book: 

Lees meer

Door gepersonaliseerde content wordt de afstand tussen jou en de consument kleiner en creëer je makkelijker betrokkenheid. Allereerst is het van belang om te kijken in welke content jouw klant eigenlijk interesse heeft. Iedere klant heeft andere motivaties, interesses, problemen of doelen. Dit doe je door het creëren van een buyer persona. Dit is een semi-fictieve weergave van je ideale klant die je zo realistisch mogelijk definieert door alle pijnpunten, vragen en problemen van die buyer persona inzichtelijk te maken. Anders gezegd, een ijkpersoon van je doelgroep, gebaseerd op. Zo krijg je inzicht in hun beweegredenen en interesses.

b2b-marketing-personalization - SAASquatch

Bron: saasquatch.com

Door personalisatie creëer je een unieke beleving en ervaring met jouw product of bedrijf in iedere fase van de journey. Je laat zien dat je de specifieke pijnpunten, vragen en problemen van jouw buyer persona begrijpt en dat jij daar een oplossing voor hebt. Je helpt jouw klant met het bereiken van zijn/haar doelen. Jouw doelgroep hoeft het internet niet meer af te struinen naar begrip, antwoorden en oplossingen, want jij geeft precies wat ze zoeken. Dat is personalisatie.

En mijn huidige klanten?

Ook nadat iemand klant is geworden bij je bedrijf, is personalisatie helemaal van toegevoegde waarde. Mits ze tevreden zijn, valt er bij je huidige klanten valt veel winst te behalen. Het speciale gevoel dat jij je klant geeft door personalisatie, zou niet direct moeten stoppen, zodra de deal gemaakt is. Laat ze niet vallen, maar blijf investeren in die relatie die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd. Klanten hebben namelijk een enorme invloed op andere bestaande en nieuwe klanten.

Doe je het goed? Dan is er 60% kans dat jouw klant opnieuw een aankoop doet. Hoe langer je de klant tevreden houdt, des te meer hij zal uitgeven bij jouw bedrijf. Een gemiddelde klant besteedt in het derde jaar als jouw klant 67% meer dan in het eerste jaar. Lees hierover meer in onze blog over klantbehoud!

Nog een paar redenen om huidige klanten te koesteren en gepersonaliseerd te benaderen

  • 80 procent van uw toekomstige winst zal komen van slechts 20 procent van uw bestaande klanten
  • 65 procent van de omzet van een bedrijf komt van bestaande klanten
  • 32 procent van de leidinggevenden zegt dat het behouden van bestaande klanten een prioriteit is

 

Wat heb ik nodig om te personaliseren?

Data:

Zonder data ben je nergens. Je hebt data nodig om erachter te komen wat de beweegredenen van jouw buyer persona’s zijn. Op basis van betrouwbare (legale) data kun je goede keuzes maken en goed personaliseren. 83% van de klanten geeft aan hun data te willen delen als zij daar een persoonlijke behandeling/beleving voor terug krijgen.

Marketing automation software

Data van jouw buyer persona kun je overal vandaan halen. Het is onmogelijk om zelf al deze data te verzamelen en te analyseren. Daarvoor bestaat er marketing automation. Deze software verzamelt alle data die je nodig hebt over jouw buyer persona’s en maakt een prachtig volledig profiel. De data wordt uit allerlei verschillen bronnen gehaald, extern en intern en op 1 plek opgeslagen. Daarnaast krijg je met de juiste software handvatten om gepersonaliseerde content op het juiste moment in de customer journey aan te bieden. De meest gebruikte marketingautomatisering software is HubSpot. Lees hier meer over HubSpot.

Artificial Intelligence (AI)

‘Wat? Kunnen wij daar al iets mee?’
Ja natuurlijk, is het antwoord. Met Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie), kun je de klantervaring nog verder automatiseren en verfijnen. Je kunt ervoor zorgen dat iedere klant de beste individuele ervaring krijgt. Maar door AI ben je ook in staat om te voorspellen welke stappen een nieuwe klant gaat nemen. Dit gebeurt op basis van historische data en (kans)berekeningen. Zo kun je in een vroeg stadium al inspelen op (toekomstige) behoeftes van je klant. Hoe gaaf is het als je al producten of content kunt aanbevelen voordat de klant daarop is gekomen?

Voorspellen (predictive analytics) en andere kunstmatige intelligentie software zit ook in het softwarepakket van HubSpot. Daarmee wordt Artificial Intelligence ook voor jou bruikbaar. Meer info over AI.

10 tips om te personaliseren!

  1. Personaliseer niet alleen de uitingen zoals e-mail, maar ook je website. Dit doe je met behulp van een marketing automation die, op basis van eerder getoond gedrag door de bezoeker, continue de content aanpast en personaliseert naar interesses en de fase van de customer journey. De bezoeker ziet een unieke weergave van jouw website. Dit verkort het verkoopproces en creëert een unieke ervaring. Uit onderzoek blijkt dat CTA’s op een gepersonaliseerde website 42% meer effect hebben! 

  2. Blijf testen! Probeer verder te verfijnen met behulp van A/B tests. Zo weet jij, en de software, steeds beter welke ervaring past bij jouw buyer persona.

  3. Blijf werken vanuit 1 platform. Dit is essentieel, omdat je moet zorgen dat alle data verzameld wordt op 1 punt en dat je consequent kunt zijn in je uitingen naar buyer persona’s.

  4. Integreer personalisatie door het hele bedrijf in de gehele strategie. Iedereen die (indirect) contact heeft met een klant heeft een belangrijk aandeel in het slagen van de strategie. Met name de afdeling marketing, sales en service zullen goed moeten samenwerken om de klant continue dezelfde unieke en persoonlijke ervaring te garanderen.

  5. Personaliseer ook social media-uitingen

  6. Het personaliseren van mails is een vrij eenvoudige manier van personaliseren. De nieuwste trend is om mails individueel te personaliseren naar demografische gegevens, product interesse, gedrag op jouw website enzovoort. Zo krijgt iedereen een eigen mail.

  7. Stel doelen (KPI’s) voor jezelf en blijf meten of je de KPI’s haalt. Verbeter waar mogelijk.

  8. Blijf veel content schrijven voor jouw buyer persona’s en voor iedere vraag/probleem die zij hebben.

  9. Gebruik data voor al je betaalde marketing uitingen. Om te voorkomen dat je te snel pusht, irriteert of klanten in een te vroeg stadium dingen aanbiedt, is het essentieel om zo veel mogelijk te weten te komen over jouw klant. Pas dan weet je wanneer iemand toe is aan de volgende stap. Dit geldt voor (social media) advertenties, retargeting, productadvisering etc.

  10. Nieuwe trend: Personaliseer lokaal. Door geografische personalisatie kun je klanten bijvoorbeeld een melding sturen als ze in de buurt zijn van jouw bedrijf. In ons eigen geval zouden we dit niet toevoegen: Het moet van meerwaarde zijn op je product/dienst en het vergt een wel heel gedetailleerd beeld van wat jouw klant wilt en nodig heeft en op welk tijdstip. Anders kan het averechts werken.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

marketing-automation

Hoe werkt marketing automation in HubSpot?

Ben je benieuwd hoe marketing automatisering in HubSpot eruit ziet? We laten je kennismaken met het..

marketing-automation

Welke spelers zijn er in marketing automation? | One4marketing

Welke aanbieders zijn er op het gebied van marketing automatisering? Waarin verschillen ze van..

marketing-en-sales

All-in-een software of best-of-breed: wat werkt het beste?

Ben je op zoek naar de juiste software voor marketing en sales? Dan is het goed om te weten of je..