<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Onderwerpen voor je zakelijke blog bedenken: Focus op je doelgroep!

door: One4marketing

Onderwerpen voor je zakelijke blog bedenken: Focus op je doelgroep!

Onderwerpen voor je zakelijke blog bedenken: Focus op je doelgroep!

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

doelgroepIk heb het zelf ook zo vaak; dan moet ik op woensdag een blog online zetten en weet ik op dinsdag nog niet eens waar ik het over moet hebben. Elke week een nieuw onderwerp bedenken is ook heus zo makkelijk nog niet, laat staan als je vaker in de week een blog moet schrijven. Je ziet door de week heen van anderen mooie blogs voorbij komen met aantrekkelijke titels en vraagt je vaak toch maar weer af hoe zij het toch steeds doen.

Sommigen hebben het van nature in zich om creatief te zijn met schrijven en elke week weer iets origineels te bedenken, maar geloof me, zelfs zij hebben af en toe last van de alom bekende writersblock. Je kunt je inspiratie natuurlijk uit alles om je heen halen en hopen dat het dan voor je doelgroep ook interessant genoeg is om te lezen. In sommige gevallen werkt dat, maar vaak is het beter om vanaf het begin al te focussen op de doelgroep en waar zij op zoeken.

Dit heeft namelijk meerdere voordelen:

  • Als je focust op je doelgroep dan steek je geen tijd in het schrijven van content over onderwerpen die vervolgens toch niet gelezen wordt.
  • Als je weet wat je doelgroep wilt lezen dan kun je de juiste woorden in je blog gebruiken zodat je beter vindbaar wordt in zoekmachines.
  • Als je een keer geen inspiratie hebt, dan kun je altijd terug vallen op wat je weet over je doelgroep. Je bent dus minder afhankelijk van inspiratie en gebruikt een meer gestructureerde manier van onderwerpen kiezen.

Betekent dit dan dat je nooit meer spontaan mag gaan schrijven over wat jou deze week geïnspireerd heeft? Nee, natuurlijk niet! Deze manier van werken is vooral voor die keren dat je wat minder inspiratie hebt en dus zeker wilt weten dat je wel over iets schrijft wat jouw doelgroep interessant vind. Maar hoe pak je het vervolgens dan aan om te zorgen dat je precies weet wat jouw doelgroep interesseert? Gebruik daarvoor deze tips:

  1. Vraag het je doelgroep

Klinkt wel erg obvious misschien, maar je kunt het je doelgroep gewoon vragen. Anders dan outbound marketing is inbound marketing namelijk uitermate geschikt voor interactie! Je zendt niet alleen je bericht de wereld in, maar kunt ook echt van persoon tot persoon in gesprek gaan met (potentiële) klanten. Vraag dus bijvoorbeeld eens aan bestaande klanten welke zoekwoorden zij zouden gebruiken/ hebben gebruikt toen ze naar een oplossing zochten voor hun probleem. Zo kom je niet alleen op interessante onderwerpen voor je blog, waarvan je weet dat je doelgroep het leest, maar ook op de zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je SEO. Gebruik vervolgens de Keyword Planner van je Google Adwords account om te kijken welke onderwerpen/zoekwoorden het meest populair zijn en gebruik die voor je blog. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap.

  1. Gebruik Google Trends

Om niet alleen interessante blogs te schrijven, maar ook een beetje in te spelen op de huidige gebeurtenissen, kun je Google Trends gebruiken. Hiermee vind je uit welke onderwerpen op het moment het meest gegoogeld worden en kun je daarop inspelen. Let wel op dat het nog steeds relevant is voor jouw doelgroep. Je kunt deze applicatie overigens ook gebruiken om de populariteit van specifieke zoekwoorden te checken.

  1. Doe inspiratie op bij concurrenten

Waarschijnlijk ben jij niet het enige bedrijf in jouw branche en ook niet de enige die inbound marketing gebruikt als marketing strategie. Dat betekent dus dat er concurrenten zijn die ook bloggen voor een soortgelijke doelgroep als de jouwe. Content die het dus bij hen goed doet gaat waarschijnlijk over onderwerpen die jouw doelgroep interesseert. Je kunt je dus best voordat je begint met bloggen inlezen op blogs van anderen om te zien wat er veel gelezen wordt. Zorg wel dat je niet hun inhoud gaat overnemen voor jouw blog, want dat is natuurlijk gewoon plagiaat! Daarnaast heeft niemand zin om twee keer precies hetzelfde te lezen, dus gooi je dan alleen je eigen ruiten in. Gebruik het onderwerp, maar geef er een eigen draai aan met een verrassende invalshoek, en maak het eigen.

  1. Doe inspiratie op bij jezelf

Dit klinkt gek hè? Maar dat is het helemaal niet! Want waarschijnlijk heb jij in de afgelopen weken/maanden/jaren al wel eens pareltjes van blogs geschreven die veel bezoekers aantrokken en tot veel leads leidden. Kijk nog eens naar deze blogs of je mogelijk die informatie die daarin staat op een andere manier kunt weergeven of aan kunt vullen. Zo kun je je eigen content, waarvan al bewezen is dat die aanslaat bij jouw doelgroep, nog een keer inzetten voor dat doel. Dit is ook gemakkelijk als je een keer wat minder tijd hebt voor je blogs en toch kwalitatief goede content wilt publiceren.

Met deze slimme tips zit je dus nooit zonder onderwerp en kun je iedere keer weer een blog produceren die ook aanslaat bij je doelgroep. Probeer het zelf eens uit en laat mij weten hoe het bij jou geholpen heeft!

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..