<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Netwerktips: Hoe kun je overal met iedereen een gesprek voeren?

door: One4marketing

Netwerktips: Hoe kun je overal met iedereen een gesprek voeren?

Netwerktips: Hoe kun je overal met iedereen een gesprek voeren?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

netwerkenNetwerken is echt een onderdeel van ons leven geworden. En niet alleen via social media als Facebook, Twitter en LinkedIn, maar ook gewoon in sociale evenementen als borrels, HubSpots Inbound conferentie, en bijvoorbeeld onze eigen Next Marketing. Vooral deze face-to-face events zijn de ideale gelegenheid om nieuwe contacten te leggen met potentiële werkgevers, opdrachtgevers, of klanten. Maar hoe zorg je nou dat je op dit soort evenementen je netwerk verbreedt?

1. Open op de juiste manier

Je opening is je eerste kans op een goede indruk. Binnen een paar seconden beoordeelt iemand of hij jou wel of niet mag, en het is dus belangrijk dat je dit goed aanpakt. Ik heb het twee weken terug weer met kromme tenen aan moeten zien tijdens de wintersport: Jongens die tijdens de après-ski met de meest verschrikkelijke openingszinnen probeerden meisjes te versieren. Eén ding kan ik je wel vertellen; dat werkt echt niet. Een zin als “deed het pijn, toen je uit de hemel viel?” is zo afgezaagd dat geen meisje daar meer intrapt.

In mijn mening is het aanleren van een openingszin sowieso al slecht, of het nu in een zakelijke context is of in de kroeg. Mocht je toch echt die houvast nodig hebben, probeer er dan één te zoeken met humor. Als je in de kroeg een zin hoort als “Jouw ogen zijn als de zee, niet zo blauw maar wel zo waterig”, dan tovert dat in ieder geval een lach op je gezicht. Humor en een beetje zelfspot werken beter dan de afgezaagde clichés. In mijn opzicht, echter, werkt een gewone “Hoi” nog altijd het beste.

In een zakelijke context zou ik ook liever kiezen voor een “Hallo, Daphne Rietbergen”, wanneer ik me aan iemand voorstel. Let hierbij dan op je lichaamstaal en neem een open houding aan (dus geen gekruiste armen). Daarna zou ik dan wel een interessant feitje (afhankelijk van de persoon aan wie ik me voorstel) over mezelf vertellen wat het gesprek op gang kan brengen. Vertel kort iets over jezelf wat de nieuwsgierigheid in je gesprekspartner aanwakkert. Je kunt ook altijd starten met een vraag om het gesprek op gang te brengen.

2. Stel goede vragen

Als je ja/nee vragen stelt, dan zal je ook ja/nee antwoorden daarop terug krijgen. En dat is een dooddoener voor elk gesprek. Daarnaast zijn de meeste mensen gewend om op evenementen en borrels constant dezelfde vragen te beantwoorden. Dus laat de “wat doet u precies voor werk?” alsjeblieft thuis.

Leer jezelf aan om betere vragen te stellen aan de mensen met wie je een gesprek aangaat. Zo zal je zeker betere antwoorden krijgen en ook een betere indruk van jezelf achterlaten. In een gewone casual borrel kun je bijvoorbeeld in plaats van een vraag te stellen over wat iemand nu doet, een vraag stellen over wat ze later wilden worden toen ze nog klein waren, of welke beroemdheid zij uit zouden nodigen voor een diner. Zo houd je het luchtig en haal je iedereen uit de sleur van de alledaagse vragen.

Ook in een zakelijke setting is het belangrijk om goede vragen te stellen. Of je nu aan het netwerken bent om je opties te bekijken voor de volgende stap in je carrière, of je bent op zoek naar nieuwe klanten/opdrachtgevers, je doel zou moeten zijn om vragen te stellen die niet via Google search beantwoord kunnen worden. Een voorbeeldje:

Goed: Hoe is het om hier te werken?

Beter: Uw bedrijf is verdubbeld qua grootte, en ik heb gelezen dat jullie veel waarde hechten aan flexibiliteit en autonomie. Is dat veranderd in het afgelopen jaar?

Best: Afgelopen week heeft één van uw medewerkers een blog geschreven over hoe de marketing bloggers vrij zijn om vanaf hun eerste week hun eigen onderwerpen te kiezen en zich daarin te verdiepen. Geldt deze mate van autonomie voor alle teams, ook buiten het marketingteam?

3. Laat het weer buiten

Vaak is het een go-to onderwerp als je tijdens je small talk even door je gespreksstof heen bent. Het weer. Zo heb je in ieder geval iets waar je allebei wat over kunt zeggen, maar doet dit echt iets voor je gesprek? Nee. Niemand, behalve Piet Paulusma, is echt geïnteresseerd in een gesprek over het weer. Zorg dus dat je dit onderwerp vermijdt.

Zoek naar andere manieren om deze leegtes in je gesprek te vullen. Scroll voordat je naar een sociaal event gaat even door je Twitter feed of door nu.nl om onderwerpen te vinden waar je over kunt praten mocht het gesprek even stilvallen. Zo heb je altijd iets interessanters voor handen dan het weer.

Mocht je al in een gesprek over het weer terecht gekomen zijn, vraag dan om dit onderwerp te ontwijken of mensen al vakantieplannen hebben om weg te komen van dit weer. Sowieso komt hier een interessanter verhaal uit dan wanneer je praat over sneeuwvlokken, en wie weet houd je er nog wel een goed vakantieadres aan over.

Een andere goede manier om het onderwerp volledig te veranderen is door iedereen te vragen welke website zij ’s morgens vroeg als eerste bezoeken. De antwoorden zeggen meteen heel veel over de persoonlijkheden waar je mee te maken hebt, zonder dat het te persoonlijk wordt. Interessante vraag voor een interessant gesprek dus!

4. De juiste introductie

Net als je bij je eigen introductie de nieuwsgierigheid van de ander wilt stimuleren, wil je dat ook wanneer je anderen introduceert. Introduceer mensen aan de hand van een grappig of interessant feitje, in plaats van alleen te vertellen wie ze zijn en wat hun huidige beroep/functie is. Maak de anderen in het gesprek nieuwsgierig naar meer, zodat de persoon die je voorstelt meteen opgenomen wordt in het gesprek.

Maak het ook gemakkelijk voor anderen om in te stappen in het gesprek. Mocht je iemand niet bij naam kennen, zeg dan waar je het over hebt, zoals “Wij hadden het net over welke websites wij ’s ochtends als eerste bezoeken. Welke website bezoek jij als eerste?”. Zo geef je mensen de kans om in te stappen en ook weer uit het gesprek te stappen wanneer zij dat zelf willen en wordt je een gespreksleider.

5. Probeer niet alles van iedereen te weten te komen

Je hoeft niet met iedereen een gesprek aan te knopen, zeker als je al weet wat jouw zakelijke plannen zijn en bijvoorbeeld op zoek bent naar nieuwe investeerders of klanten. Zorg dat je contact legt met mensen die van toegevoegde waarde voor je zijn. Doe wat vooronderzoek voordat je naar een sociaal evenement gaat en zorg dat je jezelf voorstelt aan personen die interessant voor jou zijn.

Onthoudt dat je gewoon een gesprek aangegaan bent en niet iemand aan het interviewen bent. Zeker bij zakelijke connecties moet je oppassen dat je niet te diep ingaat op persoonlijke en privé zaken. Mensen vinden het over het algemeen niet prettig om zich bij een eerste gesprek helemaal bloot te geven. Dus als je eigenlijk een korte maar krachtige vraag hebt over iets zakelijks, draai er dan niet te lang omheen door allerlei andere vragen te stellen. Eerlijk en direct zijn werkt vaak het beste.

6. Volg op met je nieuwe connecties

Heb je goede gesprekken gehad en het gevoel dat je echt contact gelegd hebt? Vergeet dan niet om deze contacten vervolgens ook te onderhouden. Als je in de kroeg een nummer hebt gekregen stuur je hen later vaak ook een berichtje, toch? Dit werkt hetzelfde bij nieuwe zakelijke contacten. Zorg dat je goed voorbereid naar zakelijke evenementen gaat met onder anderen je business cards bij je. Wissel tijdens het gesprek gegevens uit en zorg dat je achteraf bijvoorbeeld via LinkedIn een connectie maakt. Schrijf dan wel een persoonlijk connectieverzoek waarin je noemt waarvan je ze ook alweer kent en dat je graag een connectie wilt maken. Een standaard connectieverzoek kan namelijk hun beeld van jou weer grondig verpesten, dus zorg dat je dit vermijdt. Je kunt ook deze mensen bellen om nog eens in gesprek te gaan, of bijvoorbeeld een keer samen een kop koffie te drinken. Zorg dat de goede fundering die je gelegd hebt niet teniet wordt gedaan, dus bouw je contacten op en uit. 

Probeer deze tips eens uit en kijk wat het effect is op jouw netwerk. Heb je zelf nog tips of dingen toe te voegen? Deel dan je mening in een reactie op deze blog.

Ebook LinkedIn voor B2B

Voor deze blog heb ik de volgende bron gebruikt: 
http://blog.hubspot.com/marketing/networking-tips-talking-to-new-people

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?