<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe geef je een persoonlijke draai aan je blog?

door: One4marketing

Hoe geef je een persoonlijke draai aan je blog?

Hoe geef je een persoonlijke draai aan je blog?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Find_your_voice._express_yourself._creative_writing..jpg

Thema’s of onderwerpen kun je vaak vanuit allerlei hoeken bekijken en vanuit meerdere perspectieven schrijven. Schrijven kun je ook weer op meerdere manieren doen, door in een specifieke stijl te schrijven zet je een onderwerp op een bepaalde manier neer. Nu het bloggen door bedrijven de laatste jaren enorm in populariteit is gestegen, wordt de uitdaging om met juist jouw blog de aandacht van de doelgroep te trekken steeds lastiger. Van diverse punten wordt gezegd dat ze je blog aantrekkelijker maken voor lezers en het naar een hoger niveau brengen. Persoonlijkheid overbrengen is er daar één van, een schrijfstijl met een personal touch leest fijn, al hangt dat natuurlijk wel een beetje af van hoe jouw doelgroep er precies uitziet.

Waarom is persoonlijkheid belangrijk?

Elk bedrijf heeft te maken met concurrentie, al geldt dat voor het ene bedrijf meer dan voor het andere. Als bedrijf wil je natuurlijk niet dat jouw doelgroep naar de concurrent gaat, en daarom moet je iets extra’s te bieden hebben wat die doelgroep overhaalt om toch bij jou aan te kloppen. Zoiets extra’s kan simpelweg een aanbieding zijn, of je kunt ervoor zorgen dat jij altijd de eerste bent met het aanbieden van de nieuwste producten. Ook kun je ervoor zorgen dat klanten jouw bedrijf gaan Golden_circle.pngwaarderen, gewoon om ‘wie’ het bedrijf is en de manier waarop het bedrijf te werk gaat.

De ‘why’ uit de gouden cirkel van Simon Sinek kan hierbij ook relevant zijn. Waarom doet jouw bedrijf wat het doet? Mensen zijn geïnteresseerd in de gedachte hierachter, het kan bijvoorbeeld helpen begrijpen waarom jouw bedrijf op een bepaalde manier te werk gaat. Meer lezen over dit waarom? Lees dan het blogartikel van Janet, over hoe het waarom van een organisatie nieuwe klanten oplevert.

Mensen vinden het fijn om het gezicht achter een bedrijf te zien, de menselijkheid achter een bedrijf. Nu alles steeds meer verplaatst naar het internet, wordt het steeds lastiger om dit gezicht te blijven laten zien. In een winkel gaat dat nog makkelijk, je hebt immers altijd je personeel staan. Een website is hiermee niet te vergelijken, het is dan ook een behoorlijke uitdaging om toch die persoonlijkheid over weten te brengen. Veel bedrijven onderschatten dit, vergeten het of hebben er gewoon wat moeite mee. Hier ligt jouw kans, zorg ervoor dat er achter jouw bedrijf online een gezicht schuilt en dat er een persoonlijkheid voelbaar is. Het gaat klanten er lang niet altijd om wat ze kopen, maar vooral bij wie ze het kopen en waarom.

 people.png

Persoonlijkheid, storytelling en authenticiteit

Persoonlijkheid hangt in dit perspectief al snel samen met de begrippen storytelling en authenticiteit. Deze twee begrippen zijn in de marketingwereld de laatste jaren ook enorm gegroeid in populariteit, bedrijven willen graag authentiek zijn en verhalen vertellen. Het verhaal van hun merk, of het verhaal van medewerkers, het verhaal achter het ontstaan van het bedrijf, noem maar op.

Dit moet volgens de huidige ‘marketingregels’ zo authentiek mogelijk gebeuren, wat inhoudt dat het bedrijf zichzelf laat zien. Zo kom je al snel weer terecht bij het begrip persoonlijkheid, bedrijven die authenticiteit willen uitstralen doen dat door een bepaalde persoonlijkheid uit te stralen. Het verhaal en het gezicht achter een merk.

Tips voor een persoonlijke draai aan je blog

  • Doe jezelf niet anders voor dan in het dagelijks leven – Natuurlijk zal je op papier anders overkomen dan in real life, maar je hoeft je niet anders voor te doen wanneer je bijvoorbeeld een blog schrijft. Sterker nog, wat kenmerkende trekjes (humor, bijdehand zijn, etc.) van jouw persoonlijkheid hier en daar lezen juist fijn. Het bevestigt dat er een mens achter het verhaal zit, in plaats van alleen een bedrijf. Dat geeft lezers een vertrouwd gevoel. Probeer eens na te gaan wat jouw belangrijkste kenmerken zijn, en zoek vervolgens uit welke hiervan je gemakkelijk in je schrijfstijl kunt verwerken. Neem het ook weer niet al te letterlijk, sommige eigenschappen zijn simpelweg niet zo handig (sorry).Ben je bijvoorbeeld altijd lang van stof wanneer je iets uitlegt aan je vrienden, dan is het verstandig om dit kenmerk van langdradigheid achterwege te laten wanneer je blogt. Ga eens na hoe het er met jouw persoonlijkheid voor staat en kijk wat je hiervan kunt toepassen.

  • Wees niet bang om het over jezelf te hebben – Het hangt er vanaf waar je over schrijft of blogt, maar vaak helpt het om wat ervaringen van jezelf mee te geven aan de lezer. Dit kan helpen om het nut van een nieuw product duidelijk te maken, of om de lezer te overtuigen dat het product waarvan hij op het punt staat om het aan te schaffen zeker geen miskoop zal zijn. Ik doe het zelf ook regelmatig. Lang niet altijd, maar soms merk ik gewoon dat het passend is als ik een ervaring van mijzelf deel in mijn blog. Het verduidelijkt mijn verhaal.
    Het over jezelf hebben kan ook nog vanuit een ander oogpunt, namelijk om een onderwerp in te leiden of om een bruggetje te maken. Veel mensen gebruiken eigen ervaringen of verhalen in de inleiding, om zo een beetje ‘luchtig’ te kunnen beginnen en de lezer binnen te halen.

  • Gebruik woorden als ‘ik’ en ‘mij’ - Dit sluit aan bij mijn vorige punt, vrij logisch ook eigenlijk. Als je het over jezelf hebt, praat je al snel met woorden als ‘ik’ en ‘mij’. Schuw deze woorden alsjeblieft niet, ze dragen echt bij aan het persoonlijker maken van jouw verhaal en het geven van een gezicht aan een bedrijf.

En jij? Wat doe jij om jouw blog een persoonlijke touch mee te geven? Hoe verleid jij jouw lezers? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, deel deze gerust in een reactie!

Bloggen voor gevorderden

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?