<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
Authenticiteit: bestaat het nog wel? Ben jij wat je lijkt te zijn?

Authenticiteit: bestaat het nog wel? Ben jij wat je lijkt te zijn?

auteur
The inbound company
One4marketing

Mensen hechten veel waarde aan authenticiteit. Het is belangrijk dat mensen en bedrijven ‘authentiek’ zijn. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Simpelweg betekent authenticiteit dat je je gedraagt zoals je echt bent. Dat je je dus niet anders voordoet en dat jouw acties reflecteren hoe jij van binnen in elkaar zit. Ben jij wat je lijkt te zijn?

Wat authentiek zijn inhoudt, is afhankelijk van de context. Zo is op social media authenticiteit anders dan in het dagelijkse leven. Social media scheppen namelijk een soort verwachtingspatroon van hoe jij je daar hoort te gedragen. Denk maar eens aan Facebook, waar je enkel een like-button hebt en geen dislike-button. In deze context is authentiek zijn dus ook anders dan in het dagelijks leven.

Echt authentiek?

Op instagram is het een tijdje een trend geweest om jezelf te laten zien met een ‘no make-up selfie’. Zo laat je dus zien hoe je er in het echt uitziet zonder poespas. Het toppunt van authenticiteit zou je zeggen. Maar ook deze selfies zijn honderd keer overgedaan, stiekem toch met een beetje mascara en een mooi filter, en uit die honderd pogingen wordt de mooiste gezocht. Dit maakt het per definitie dus niet meer authentiek. Maar is dit erg? We weten namelijk dat op social media alles gestileerd is, en daarbij draagt in het dagelijks leven ook vrijwel iedereen make-up. Maakt het dan uit dat dit niet echt authentiek is?

Privacy en intimiteit

Het kan namelijk ook de andere kant op slaan. Zo worden er ook veel privé dingen gedeeld op social media die zeer authentiek zijn, maar misschien niet helemaal sociaal wenselijk. Denk hierbij aan de trend van de ‘after sex selfie’. Dit gebruik wordt misschien door sommigen wel geaccepteerd, maar bij anderen valt dit niet helemaal binnen hun media-ideologiën. Er zijn dus grenzen aan in hoeverre je je moet blootgeven op social media.

Het is belangrijk dat je een deel van jezelf laat zien op social media, waarmee je laat zien dat je echt bent wie je pretendeert te zijn; zonder dat je meteen je gehele privéleven aan de grote klok hangt. Als bepaalde aspecten te intiem of privé zijn, dan horen ze meestal niet op social media thuis. Dit zijn waarschijnlijk dus de grenzen aan authenticiteit. Je mag laten zien wie je echt bent, tot op een bepaalde hoogte.

Hoe werkt dit dan voor bedrijven?

Van bedrijven wordt ook verwacht dat zij zich niet anders voordoen dan hoe ze echt zijn. Vaak gaat authenticiteit in het bedrijfsleven hand in hand met transparantie. Doe je niet anders voor dan je bent en geef inzicht in je bedrijf. Laat duidelijk zien dat je een goede missie en visie hebt, waar je je ook aan houdt. Laat ook weten wat je niet doet en laat je expertise op je eigen gebied zien door er goede content over te maken, zonder jezelf een expert of thoughtleader te noemen.

Het gaat er voor klanten vooral om dat ze er niet later achter komen dat je toch anders in elkaar zit dan je je voordoet. Dit betekent dus ook niet meteen dat je werkelijk alles hoeft te delen, zolang de juiste informatie maar de juiste mensen bereikt. Alles wat je doet en wat je zegt moet gewoon op één lijn zitten met elkaar en trouw zijn aan jouw missie en visie. Dan komt de authenticiteit vanzelf.

Hoe kun jij de juiste informatie bij de juiste mensen krijgen? Inbound marketing kan je daarbij helpen. Download het gratis e-book en kijk wat inbound marketing kan doen voor jou.

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

De geschiedenis van inbound marketing

De ontwikkeling van inbound marketing Inbound marketing is meer dan een buzzwoord. Het is een..

inbound-marketing

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

inbound-marketing

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..