<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Het marketingsucces van de top 2000

door: One4marketing

Het marketingsucces van de top 2000

Het marketingsucces van de top 2000

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

top2000.jpgDe Sint is weer in het land en de gezellige decembermaand komt er alweer aan. Voor de meeste mensen één van de gezelligste periodes van het jaar. En ineens staat Facebook ook weer helemaal vol met ieders keuze voor de top2000. Toch, als je het mensen zo door het jaar heen vraagt, hoor je weinig mensen zeggen dat NPO Radio 2 hun favoriete radiozender is.

Hoe komt het dan toch dat ieder jaar weer de top 2000 zo’n succes is?

Vanuit een inboundmarketingperspectief gezien, zijn dit de puntjes waar nog wat van geleerd kan worden:

Relevant voor vrijwel iedereen

De top2000 is natuurlijk de lijst met de 2000 beste nummers allertijden en juist dit maakt dat het relevant is voor vrijwel iedereen. Er staan zowel nummers uit de jaren ‘50, ‘60, ‘70, ‘80, ’90 als nummers van nu in. Dit betekent dat iedereen wel herinneringen heeft aan bepaalde nummers die in de lijst voorkomen en maakt ook dat mensen meer geneigd zijn om hun eigen favoriete nummers omhoog te stemmen in de lijst.

Interactief betrokken worden

Deze week, van 20 tot en met 27 november, is het stemweek voor de top 2000. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op zijn of haar favoriete songs en meewerken aan de lijst. Daarbij kun je ook jouw keuzes delen met je vrienden op social media om zo hen te stimuleren ook hun stem uit te brengen. Zo word je interactief betrokken in het samenstellen van de top 2000. Je wordt niet alleen meegenomen in het stemproces, maar helpt ook mee aan de marketing van de top 2000 wanneer je je lijst deelt. Hierdoor voel je je op twee manieren meer betrokken bij de lijst en bij de radiozender.

Verschillende media

social-media.png

NPO Radio 2 kiest naast radio-uitzendingen voor een interessante mix van media waarmee de top 2000 wordt gepromoot. Zo kun je nu je persoonlijke keuzes delen op social media, maar komen er ook televisiereclames voorbij en is er natuurlijk de combinatie met het televisieprogramma “de top 2000 a gogo” en het concert “helden van de top 2000”. Door deze verschillende media weten de marketeers vrijwel zeker dat heel Nederland bereikt wordt. Ook verschilt de mediakeuze per periode. Zo ligt nu voornamelijk de focus op social media, terwijl wanneer de top 2000 wordt uitgezonden, de focus meer ligt op de radio en televisie, en dan komt de social media bijwerking vanzelf. Sinds 2011 wordt er ook een jaarlijkse editie van het top 2000 magazine uitgebracht, met daarin de gehele lijst, op de dag dat de lijst bekend wordt gemaakt. Mensen kunnen dan ook prijzen winnen, en worden dus weer door een nieuw medium betrokken bij de top 2000.

Referrals

Naast mensen die de lijst promoten op social media, zijn er ook andere radiozenders die refereren naar de top 2000 in hun programma. Zo heeft het nummer Avond van Boudewijn de Groot in 2005 bovenaan de lijst gestaan op nummer 1, doordat een dj van 3FM geopperd had dat het leuk zou zijn om met zijn allen eens op dat nummer te stemmen dan op Bohemian Rhapsody. De twee jaar daarvoor had het nummer ook al wel in de top 10 gestaan, maar was het nog niet echt een speler om de eerste plaats. Zo zie je wat een referral als dit door een concurrent kan doen voor jouw eigen marketing. Binnen de inbound marketing is dit ook wat je uiteindelijk wilt bereiken met referrals van andere websites.

Naamsbekendheid

Naast al deze verschillende manieren van marketing heeft de top 2000 natuurlijk ook al door de jaren heen best wel veel naamsbekendheid gekregen. Sinds 1999 wordt het al uitgezonden in de tijd tussen kerst en oud en nieuw, waarin veel Nederlanders (gedeeltelijk) vrij zijn. Je zult waarschijnlijk weinig mensen weten te noemen die nog nooit van de top 2000 hebben gehoord. Doordat zoveel mensen actief betrokken worden, wordt ook het deel wat niet actief met de lijst bezig is toch blootgesteld aan de top 2000; waardoor de naamsbekendheid elk jaar alleen maar groter wordt. Bekend zijn is misschien dus nog wel het grootste marketingsucces van de top 2000.

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..