<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Effectieve blogtitels: Waar moet je op letten?

door: One4marketing

Effectieve blogtitels: Waar moet je op letten?

Effectieve blogtitels: Waar moet je op letten?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

504443770_5569108299_oHet belangrijkste onderdeel van een blogartikel is misschien wel de titel. De titel is toch het eerste wat mensen zien, voordat ze een artikel lezen of aanklikken. Mensen beoordelen de titel, en letten daarbij op aantrekkelijkheid en relevantie. Een titel is namelijk eigenlijk een soort minuscule samenvatting van je blogpost, waaruit mensen vaak al snel kunnen opmaken of een bepaalde post voor hen interessant kan zijn. En is de titel niet onduidelijk of niet aantrekkelijk genoeg, dan is de kans op een lezer verspild.

 

 

Waarom precies zo belangrijk?

Waarschijnlijk ben je jezelf er al van bewust dat een titel een belangrijk aspect is waar je zeker aandacht aan moet schenken. Maar dat hij zó belangrijk is? De kans is groot dat je ergens kunt zien hoe vaak je blogposts gelezen zijn. En dan bedoel ik, echt gelezen. Dus niet even aanklikken en meteen weer wegklikken. Maar dat zegt nog helemaal niks over hoe vaak een titel wordt gezien. 

Denk maar eens na waar die titel allemaal voorbij komt flitsen. Op de sociale media waar je je blog promoot, in Google, en uiteraard in je blogartikel zelf. Mensen komen tegenwoordig steeds minder vaak via een website zelf op blogs terecht. Veel vaker zullen ze jou tegenkomen via sociale media, via bekenden die iets van jou delen of liken. Of ze zoeken iets in een zoekmachine, en komen via die weg bij jou terecht.

Hoe dan ook zal iedereen eerst de titel lezen, en bepalen of verder lezen de moeite waard kan zijn of niet. Reden genoeg om voortaan even net dat beetje extra aandacht aan die titel te schenken.

Waarmee rekening houden voor een goede titel?

fashion-happy-buyer-272168931Er zijn meerdere dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je een titel bedenkt. Zo moet deze aansluiten bij de doelgroep waarvoor je schrijft, met behulp van een buyer persona kun je de titel gemakkelijk toespitsen op de het gewenste publiek. Daarnaast mag een titel niet al te lang zijn, ‘kort maar krachtig’ is hierop dan ook helemaal van toepassing. Verder is het belangrijk dat een titel iets zegt over het onderwerp van de tekst, of over het punt dat je wil maken. Maar als je het echt goed wil doen, verklap je niet teveel en maak je gebruik van een zekere geheimzinnigheid. Hierdoor raken lezers nieuwsgierig en willen ze niets anders dan verder lezen.

Het doen van een belofte is ook een must voor een goede titel. Uit een titel moet snel duidelijk worden wat de lezer er aan gaat hebben. Welk voordeel levert het lezen van jouw artikel op? Wat heeft jouw artikel te bieden?

Tot slot is creativiteit iets waarmee je al deze belangrijke elementen tot een goede, effectieve titel kunt verwerken. Het is tegenwoordig echter ook belangrijk om rekening te houden met SEO. Creatieve titels kunnen dan wel aantrekkelijk en erg geheimzinnig zijn, maar vaak zegt het niet iets over de inhoud. Nu zullen de meeste mensen wel begrijpen waar je op doelt, maar de zoekmachines doen dat niet. Het is dus belangrijk om te letten op een zekere mate van inhoud in je titel, en zo kom je al snel weer terecht bij een minuscule versie van je blogartikel. Probeer daarom om altijd een keyword in je titel te verwerken.

Checklist

Er zijn een aantal dingen die het over het algemeen altijd wel goed doen in een titel. Zo zijn mensen altijd wel geïnteresseerd in ‘de beste’ manier om iets te doen of te bereiken. Lijstjes werken ook vaak goed, bijvoorbeeld een x-aantal tips of ideeën. Iets wat mensen ook vaak wel aantrekt is de oplossingsgerichtheid, of in ieder geval het gevoel dat jouw blog hen aan een oplossing voor hun probleem kan helpen. Titels die beginnen met ‘De beste manier om..’ en ‘Hoe bereik ik ..?’ duiden erop dat je met een oplossing gaat komen. Dit trekt lezers aan, zeker nu mensen tegenwoordig vaak via zoekmachines zoeken naar oplossingen voor hun problemen of antwoorden op hun vragen.

Tot slot wil je ik nog een checklist meegeven, die je altijd kunt gebruiken om na te gaan of jouw titel effectief genoeg is en tot veel lezers zal leiden. Je kunt natuurlijk altijd proberen om jezelf af te vragen of jij door zou lezen na het lezen van de titel, maar dat is wellicht niet helemaal realistisch. Misschien helpen deze punten je verder:

  •         list-147904_640Is de titel aantrekkelijk?
  •         Maakt de titel een belofte?
  •         Is de titel kort, maar krachtig? ( < 10 woorden, < 70 tekens)
  •         Vertelt de titel je iets over de inhoud van de tekst?
  •         Wekt de titel nieuwsgierigheid op?
  •         Sluit de titel aan bij de behoefte van jouw buyer persona’s?
  •         Is de titel SEO ‘proof’?


Heb jij nog meer tips of ideeën voor effectieve blogtitels? Deel deze dan in een reactie.

Bloggen voor gevorderden


Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..