<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Wat levert een buyer persona op voor mijn marketing?

door: One4marketing

Wat levert een buyer persona op voor mijn marketing?

Wat levert een buyer persona op voor mijn marketing?

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

describe the imageVan alle kanten hoor je tegenwoordig roepen dat het opstellen van buyer persona’s heel belangrijk is en dat het bovendien onmisbaar is voor een succesvolle marketingstrategie. Daar ben ik het mee eens, maar naast alle uitleg over hoe je zo’n buyer persona dan zou moeten opstellen voor je bedrijf, vind ik het goed om eens stil te staan bij wat het je nu precies oplevert. Dus wat levert een buyer persona op voor jouw marketing?
Ben je toch nog niet bekend met buyer persona's? Lees dan eerst hier wat een buyer persona is en hoe je deze zou kunnen opstellen.

Medewerkers leren de klant kennen

Als je als bedrijf een aantal buyer persona’s opstelt, die de meest voorkomende klanten weerspiegelen, gaat er vanuit alle afdelingen gewerkt worden met die buyer persona’s in het achterhoofd. Afdelingen hebben weliswaar verschillende taken, maar desondanks hebben ze wel allemaal direct of indirect met de klant te maken. Door het opstellen van een beperkt aantal buyer persona’s, is zeker dat alle afdelingen en dus alle medewerkers dezelfde doelgroep voor ogen hebben. Verkopers die normaal gesproken alleen naar de laatste stappen in een verkoopproces kijken, komen nu ook te weten hoe de klant de stappen daarvoor doorloopt, vanaf het eerste contact (de eerste ‘touch’) met de website. Marketeers daarentegen kijken verder dan hun neus lang is, zij komen erachter wat de gevolgen zijn van het door hun opgezette marketingplan. Hoe gedraagt de klant zich door het hele proces heen? Door het inzicht in hoe de klant alle fasen van Inbound Marketing beleeft, leren alle medewerkers de klant beter kennen – ook buiten hun eigen specifieke vakgebied om. Deze kennis kunnen medewerkers vervolgens gebruiken om hun eigen werkzaamheden nóg beter te ontwikkelen en dit naadloos aan te laten sluiten op de verdere fasen in het aankoopproces.

De klant ziet eenheid

Om daar nog even op door te gaan, deze aansluiting van verschillende fasen is enorm van belang voor de klant. De klant ziet een bedrijf niet als verschillende afdelingen of als verschillende medewerkers, de klant ziet een bedrijf simpelweg als één bedrijf, met één boodschap en één soort taalgebruik. Een klant wil dus niet op verschillende manieren geholpen worden, nee, dat moet op eenzelfde manier gebeuren. Een aankoopproces moet vanaf begin tot eind vlekkeloos verlopen, de klant zou niet mogen merken dat er onderweg verschillende afdelingen zijn die hem helpen. Wanneer alle medewerkers klanten op exact dezelfde manier benaderen, voelt de klant dat hij begrepen wordt en voelt hij de eenheid die binnen het bedrijf heerst. De klant weet waar hij van op aan kan en dit vergroot de kans dat hij of zij terugkomt.

De realiteit werkt makkelijk

Naast het feit dat medewerkers de klant leren kennen, is het ook makkelijk om zo een duidelijk beeld van de klant te hebben wat je kan aanspreken. Een buyer persona kan zó realistisch zijn, dat je bijna het idee krijgt dat je daadwerkelijk met een klant bezig bent. Door een naam, een karakter, een foto en verschillende eigenschappen mee te geven, lijkt de persona al snel realiteit te worden. Dit maakt het een stuk makkelijker om zo een marketingacties op te zetten en content te produceren. Een buyer persona wordt een iets tastbaars waar medewerkers makkelijk mee kunnen werken.

Voordelen van het kennen van je klanten

  • Je kunt alle content die je produceert zo makkelijk toespitsen op je doelgroep. Wanneer je je klanten kent, weet je precies hoe je ze moet aanspreken en hoe je ze het beste kunt bereiken. Schrijf je blogs? Dan wordt duidelijk hoe je moet schrijven, in welke stijl, en op welke toon. Doe je meer met visuele content? Ook dan kom je erachter wat je het beste kunt gebruiken en wat niet. Doordat de content specifiek is toegespitst op de klant, voelt de klant zich aangesproken.
  • Je weet waar je je online moet bevinden. Als je weet waar je klanten zich online bevinden, dan weet je ook waar jij je moet bevinden. Vooral met social media is dat handig, er zijn onderhand erg veel sociale netwerken. Het is niet de bedoeling dat je overal aanwezig bent, zoek de netwerken uit waar jouw klanten zich het meest bevinden en besteed daar aandacht aan.
  • Bij de klant ontstaat waardering. Klanten voelen het wanneer een bedrijf ze aanspreekt en ze merken het wanneer een bedrijf aandacht aan hen besteed. Zeg nou zelf, het is toch leuker om je persoonlijk aangesproken te voelen dan een zoveelste klant uit duizenden die weer een aankoop doet? Precies, en dat vindt de klant dus ook.

Zo, ik hoop je inmiddels duidelijk te hebben gemaakt wat precies het nut is van het opstellen van een buyer persona, en ik hoop dat je begrijpt wat het je kan opleveren. Dus waar wacht je nog op, begin met het opstellen van buyer persona’s en wanneer je deze al hebt, ga eens na of ze nog steeds up-to-date zijn! Wil je meer weten over buyer persona’s? Lees dan ons gratis e-book.

 

Ebook Buyer Personas, Buyer Personas

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..