<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Geloofwaardig zijn voor je klanten: 6 factoren

door: One4marketing

Geloofwaardig zijn voor je klanten: 6 factoren

Geloofwaardig zijn voor je klanten: 6 factoren

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

geloofwaardig klantGeloofwaardigheid in de marketing van tegenwoordig wordt gedreven door 6 kernfactoren. Ze hebben allemaal andere strategieën en tactieken nodig om gerealiseerd te worden. Deze 6 kernfactoren zijn: vertrouwen, authenticiteit, transparantie, luisteren, responsiviteit en bevestiging. Wanneer jouw bedrijf goed zit met deze 6 factoren, heb je geloofwaardigheid gecreëerd.

Vertrouwen
Waarschijnlijk de meest kritische factor van geloofwaardigheid. Vertrouwen vraagt om afhankelijkheid van en geloof in een bedrijf of product. Het wordt bereikt door eerlijke, ethische, directe, consistente en voorspelbare praktijken. Uit studies is gebleken dat consumenten andere consumenten meer vertrouwen dan bedrijven of merken. En er is een consistent wantrouwen tegenover marketing van merken.
Vertrouwen is verbonden aan prestatie. Want niemand gaat een product vertrouwen dat niet presteert zoals het beloofd. Vertrouwen heeft ook te maken met voorspelbaarheid. Consumenten houden niet van onaangename verrassingen. Succesvolle bedrijven zijn bedrijven die eerlijk en direct communiceren op hun website. Websites zijn na mond-tot-mond de grootste bron van vertrouwelijke informatie voor consumenten.*
Bij de klant bestaan er ook emotionele bindingsgronden. Ze hebben behoefte aan vertrouwelijkheid zoals de relatie met een huisarts of een bank. Ze hebben behoefte aan persoonlijke communicatie. En ze hebben behoefte aan associatie en identificatie. Voor het bedrijf is het van belang om een sterke, langdurige relatie met de klant te ontwikkelen. Trouwe klanten zijn winstgevender dan incidentele klanten, omdat ze meer kopen, minder prijsgevoelig zijn en hun tevredenheid over het bedrijf en haar producten ook aan anderen doorgeven.

                                  'Niemand gaat een product vertrouwen dat niet presteert zoals het beloofd.'

Authenticiteit
Een authentiek bedrijf wordt gezien als oprecht, consistent en echt. Vertrouwen en authenticiteit zijn verbonden met elkaar. Tegenwoordig hebben consumenten genoeg tools in bezit om erachter te komen of een bedrijf oprecht is. Authenticiteit wordt steeds belangrijker omdat consumenten meer en meer cynisch worden over adverteren en merken. We leven in een tijd van marketing waar consumenten steeds meer criteria gebruiken om merken te evalueren en onechtheid wordt dan niet gewaardeerd.

Transparantie
Het internet geeft meer informatie bloot over bedrijven en merken dan ooit tevoren. Dus om geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen bij consumenten moeten bedrijven transparant zijn. Transparante bedrijven zijn open over hun praktijken en regelingen. Openheid en zichtbaarheid zijn ontzettend belangrijk. Dit heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer bedrijven hun prijsinformatie op hun website vermelden. Deze transparantie zorgt ervoor dat potentiële klanten eerder de telefoon pakken, hoewel zij een steeds groter deel van het aankoopproces op internet afleggen, onafhankelijk van een verkoper.

Luisteren
Het is een kritiek component in alle branches, luisteren. Een bedrijf dat oprecht luistert is bereikbaar, open, moedigt feedback aan en gebruikt alle input die ze krijgt. Tegenwoordig is dat een issue, want hoe meer controle consumenten hebben, hoe meer ze gerespecteerd en gewaardeerd willen voelen. Luisteren versterkt de geloofwaardigheid op verschillende manieren. Het geeft het bedrijf een menselijk imago en zorgt ervoor dat het bedrijf op hetzelfde niveau communiceert met haar publiek. Het vormt de basis voor een relatie en loyaliteit. Iedereen wil graag gehoord worden. Luisteren vormt ook de basis van het externe gesprek. Consumenten die niet gehoord worden door een bedrijf zullen naar andere platforms gaan om zich te uiten. Wanneer dat gebeurt, heb jij als bedrijf geen controle meer over dat gesprek. Sommige bedrijven doen zelfs nieuwe product ideeën op door de vragen die ze online tegenkomen van potentiële klanten. Dat betekent luisteren en monitoren op meer dan je merknaam alleen, maar ook op termen die relevant zijn voor je branche.  

                                              'Luisteren vormt de basis voor een relatie en loyaliteit.' 

Responsiviteit
Responsiviteit is hoe goed een bedrijf reageert op feedback van consumenten. Je kunt een luisteraar zijn, maar je moet er ook op reageren. Bedrijven die snel reageren op feedback hebben tevreden klanten. Oppassen daarbij is dat je wel gebruik maakt van de juiste tone of voice, passend bij jouw merk en type klant.

Bevestiging
Om je geloofwaardigheid echt te laten zien moeten de dingen die consumenten zeggen over jouw producten hetzelfde zijn als jouw claims. Reviews op internet en op social media laten dat zien. Bijvoorbeeld als iemand een auto wil kopen. Diegene ziet een reclame op televisie van een auto en die zegt dat deze auto de zuinigste is in zijn klasse en goedkoop is. De potentiële koper raadpleegt het internet om te kijken of dat ook zo is. Wanneer dat klopt, is daar de bevestiging. Wanneer de auto op internet wordt afgekraakt, verdwijnt de geloofwaardigheid.

* Uit het boek ‘Satisfied Customers Tell Three Friends, Angry Customers Tell 3,000’ 



Welke van deze ingrediënten van geloofwaardigheid pas jij al toe? Laat het weten in de comments.
 
E-book Branding

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..