<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Marketing & Sales: samen bereik je meer dan alleen

door: One4marketing

Marketing & Sales: samen bereik je meer dan alleen

Marketing & Sales: samen bereik je meer dan alleen

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

tug of war team Nog altijd is de samenwerking tussen de afdelingen Marketing en Sales niet altijd even goed. Het gebeurt nog vaak dat de afdelingen grotendeels afgezonderd te werk gaan en dat er nauwelijks sprake is van enige samenwerking. Hierdoor wordt te weinig geprofiteerd van de uitwisseling van kennis van zowel marketeers als verkopers. Zonde, als je het mij vraagt, en waarschijnlijk zullen er velen dat met me eens zijn.
Want: samen bereik je meer dan alleen. En dat geldt ook voor Marketing en Sales.

 

Profiteren van elkaars kennis
De afdelingen Marketing en Sales hebben veelal met dezelfde zaken te maken, zo zijn ze beiden bezig met klanten en hun aankoopproces. Marketing houdt zich echter vooral bezig met het voorbereiden van de verkoop, het bereiken van de klanten en het in staat stellen voor de verkopers om te verkopen. Sales houdt zich daarentegen bezig met de verkoop zelf, de directe verkoop en het onderhouden van contact met klanten.
Beide afdelingen houden zich in principe dus bezig met klanten en het aankoopproces, zij het wel vanuit een heel verschillend oogpunt. Dat wil niet zeggen dat ze niet samen hoeven te werken, in tegendeel. Samenwerking tussen Marketing en Sales is noodzakelijk en er zou meer uit gehaald kunnen worden.
 

Samenwerking tussen Marketing & Sales
Marketing en Sales beschikken beiden over specifieke kennis, die in veel gevallen voor beide afdelingen van belang kan zijn. Door deze kennis met elkaar te delen, kan een optimale verkoop worden bereikt.
Zo weet Sales precies wat voor type leads er nodig zijn. Door dit te delen met Marketing, weten de marketeers hoe ze bepaalde acties moeten opzetten en hoe ze prospects het beste kunnen bereiken. Het is daarom bijvoorbeeld erg handig om als afdelingen samen te gaan zitten, om zo samen een aantal buyer persona’s op te zetten. Doordat beide afdelingen ideeën hebben over hoe zo’n buyer persona eruit zou moeten zien, kan een optimale buyer persona worden opgesteld. Zowel Marketing als Sales is hierbij betrokken, wat betekent dat zowel de marketeers als de verkopers precies weten hoe ze te werk moeten gaan.
Dit is het begin van een eenduidige aanpak, wat essentieel is voor een bedrijf. Ondanks dat Marketing en Sales verschillende onderdelen zijn, mag het niet zo zijn dat klanten op verschillende manieren worden aangesproken. De klant ziet slechts één bedrijf voor zich, en wil dan ook op een en dezelfde manier worden geholpen. Van de eerste tot de laatste stap door het aankoopproces, moet de klant op eenzelfde manier worden behandeld. Voor beide afdelingen geldt dat ze te werk gaan met gelijke verhoudingen van vertrouwen, betrokkenheid, beleefdheid en ga zo maar door. Het zou zonde zijn wanneer Marketing het eerste deel van het proces de klant perfect begeleidt, en Sales het vervolgens in de laatste stappen laat afweten door het onbeleefd af te raffelen: weg klant. Kortom, regelmatig overleggen om te controleren of de ideeën van beide afdelingen nog goed op één lijn liggen.
 

Invloed internet
Door het groeiende gebruik van internet, zijn de afdelingen van Sales en Marketing nog dichter bij elkaar komen te liggen. Tegenwoordig doorloopt een groot deel van de klanten het aankoopproces al zelf, doordat ze research doen op internet. Ook social media komt hierbij om de hoek kijken, hier vinden klanten niet alleen informatie afkomstig van jouw bedrijf zelf, maar wellicht ook van andere (tevreden en ontevreden) klanten. De klant anno nu heeft in principe veel meer te zeggen. Wat betreft de social media kanalen is het dan ook essentieel om op een eenduidige manier te communiceren om klanten tevreden te houden.
Marketing is door het internet en social media sterk veranderd, en is dichter bij Sales komen te liggen. Marketing wordt nu meer betrokken bij het genereren van leads, en bij het omzetten hiervan naar een saleslead. De ‘kloof’ tussen de taken van marketing en Sales is dus enorm klein geworden, wat betekent dat de samenwerking echt heel erg van belang is.
 

Wanneer je aanvullingen of tips hebt wat betreft een goede samenwerking tussen Marketing en Sales, laat deze achter in een reactie.

Samen bereik je meer dan alleen ! 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Stappenplan voor social selling (+ gratis webinar)

Wat is social selling? Social selling houdt in dat je sociaal actief bent. Je zet social media in..

social-media

Hoe gebruik je Facebook voor meer leadgeneratie? 9 tips voor jou.

Met 1,6 miljard dagelijkse gebruikers, is Facebook één van de belangrijkste kanalen om in contact..

social-media

Wat is social selling? Een introductie...

Nog niet heel lang geleden pakten we het telefoonboek met onze telefoon en belden we bedrijven op..