<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

5 eye opening B2B netwerk tips voor een ijzersterke online reputatie

door: One4marketing

5 eye opening B2B netwerk tips voor een ijzersterke online reputatie

5 eye opening B2B netwerk tips voor een ijzersterke online reputatie

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

netwerken-online-reputatieWhen I started networking on behalf of Virgin Music –- meeting with agents, persuading musicians to sign with us, finding distributors -– it often involved swapping phone numbers scrawled on napkins. It was the '70s, after all! Richard Branson

Dit is hoe Richard Branson zijn blog over netwerken start. Hiermee benadrukt hij het contrast tussen toen en nu: social media hebben een nieuwe dimensie van netwerken in het leven geroepen. Servetjes maken plaats voor een gestandaardiseerd e-mailbericht met een uitnodiging connectie te maken. U hoeft uw e-maillijst maar aan uw social media te koppelen en u kunt in een dag honderden connecties verzamelen!

Maar het gevaar ligt op de loer, vooral voor B2B marketing. Tussen efficiëntie en gemakzucht ligt immers een dunne lijn. Die automatische uitnodiging voor LinkedIn lijkt misschien veel efficiënter dan een dan een persoonlijke tekst, maar is des te minder effectief. Een waardevolle online relatie gaat namelijk verder dan een like en een retweet. Netwerken betekent namelijk investeren in persoonlijke boodschappen en berichten, aangepast aan de ontvanger.

Laat de robot uw online activiteiten niet domineren!

B2B bedrijven vergeten soms dat ook zij zakendoen met mensen. En zakendoen met mensen schreeuwt om onderhoud en verzorging. We zijn niet voor niets sociale wezens. Ook het onderhouden van uw online netwerk vergt tijd. De volgende tips helpen u het belang van online netwerken en social media marketing niet uit het oog te verliezen.

   1. Bouw een sterke structuur als fundament van uw netwerk

Om uw waardevolle contacten de aandacht te geven die zij verdienen, zult u structuur moeten scheppen. Verdeel uw contactpersonen daarvoor in verschillende groepen, zodat u hen gemakkelijk terugvindt wanneer u ze wilt benaderen. Vergeet deze groepen niet up-to-date te houden en nieuwe connecties meteen in een groep te plaatsen. Partners, prospects, leads, klanten, maar ook partners en oud-collega’s: segmenteer op basis van het doel van de connectie. Neem het onderwerp waarvoor u hen kunt benaderen als uitgangspunt.

   2. Vertrouw nooit op gestandaardiseerde uitnodigingen!

Vooral LinkedIn standaardiseert alles voor u: zo stuurt u een automatische uitnodigingen, een gestandaardiseerde felicitatie voor een promotie of nieuwe functie, endorsements in een klik… Zij kauwen de meeste berichten al voor en u bent maar een klik van verwijderd van hun verzending. Maar dat is niet waar netwerken over gaat: een originele tekst, afgestemd op de connectie zelf leidt tot een waardevolle connectie. Overdenk daarom, vooral wanneer u een potentiële lead een uitnodiging stuurt, de aanleiding voor uw verzoek. Heeft hij of zij bijvoorbeeld uw e-book gedownload? Perfecte aanleiding. Voeg vervolgens toe waarmee u de toekomstige connectie eventueel mee van dienst kunt zijn en u heeft een waardevol begin van een connectie te pakken.

Hetzelfde geldt voor Twitter: veel B2B bedrijven sturen een gestandaardiseerd bericht waarin zij volgers “bedanken voor het volgen”. Niemand zit te wachten op dit soort berichten en het effect is minimaal. Stuur in plaats daarvan eens een persoonlijk bericht en vraag eens wat uw volger verwacht van uw tweets.

Door een origineel en op de persoon afgestemd bericht te sturen, herinneren uw connecties zich sneller dat u onderdeel van hun netwerk bent. U was immers diegene met die originele uitnodiging. Klanten zullen u daarom sneller terugzoeken voor informatie over aanvullende of nieuwe producten en diensten.

 

LinkedIn ebook

 

   3. Reageer snel en persoonlijk

Een persoonlijk bericht zorgt voor een persoonlijk antwoord. De meest succesvolle netwerkers haken dan ook in op statussen en updates van anderen in plaats van slechts zelf informatie te zenden. In tip 1 noemde ik al het standaard felicitatie bericht bij een promotie of nieuwe functie op LinkedIn. Trap er niet in, want u laat zoveel meer interesse blijken met een persoonlijk bericht dan met die ene klik op de knop. Klanten prikken zo door een standaard bericht heen en oppervlakkigheid beschadigt uw online reputatie. Maak uzelf er dus niet zo gemakkelijk vanaf.

Wilt u waardevolle reacties plaatsen bij blogs om uw online reputatie te ontwikkelen? Lees dan de  blog over veelgemaakte fouten bij blog comments.

Krijgt u feedback op uw producten of diensten? Beaam dan hun waarde door een persoonlijke reactie. Hoe sneller u bent, hoe meer u blijk geeft van uw betrokkenheid bij de mening van uw klanten. Soms hebben zij een brandende vraag en willen vaak dringend geholpen worden. Een snelle reactie stimuleert bovendien de rest van uw netwerk om het voorbeeld van die ene klant te volgen.

   4. Geef ook uw partners aandacht

Positieve recommendations op LinkedIn voegen veel waarde toe aan uw online reputatie. Deze genereert u vaak door zelf ook aanbevelingen te doen. Wees niet bang om uw positieve ervaring met partners te uiten. Endorsements won’t do the trick, zij zijn simpelweg een bevestiging van wat een persoon van zichzelf vindt. Door iemand vanuit uw eigen perspectief te beoordelen, uit u de waarde van de connectie. Door activiteiten als deze zelf te initiëren, vergroot u de kans positieve recommedations terug te krijgen, die u weer helpen om uw online reputatie te versterken. 

   5. Wees transparant, relevant en concreet

 Netwerken is ook vertellen hoe het er met uw bedrijf voor staat. Ook de negatieve dingen. Uw connecties ontdekken meestal snel genoeg wat er aan de hand is en een passende verklaring is daarom op zijn plaats. Bevat een van uw producten fouten? Informeer uw netwerk dan meteen, zo voorkomt u roddels. Ga echter geen ellenlange verhalen op uw Timeline plaatsen. Berichten, updates en tweets stromen meestal binnen en de meeste mensen scannen slechts de content. Beperk u dus tot de relevante content en houd het concreet, daarmee pleziert u uw connecties het meest. Schrijf wat uw ontvangers willen horen.

Hoe onderhoudt u uw online reputatie? Wij zijn benieuwd naar uw aanvullende tips.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Stappenplan voor social selling (+ gratis webinar)

Wat is social selling? Social selling houdt in dat je sociaal actief bent. Je zet social media in..

social-media

Hoe gebruik je Facebook voor meer leadgeneratie? 9 tips voor jou.

Met 1,6 miljard dagelijkse gebruikers, is Facebook één van de belangrijkste kanalen om in contact..

social-media

Wat is social selling? Een introductie...

Nog niet heel lang geleden pakten we het telefoonboek met onze telefoon en belden we bedrijven op..