<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Social media en de kunst van het zakendoen (deel I)

door: Driek Geurtsen

Social media en de kunst van het zakendoen (deel I)

Social media en de kunst van het zakendoen (deel I)

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

Social media: de kunst van het zakendoen

We worden gebombardeerd met berichten over sociale media. Wees gerust, een preek over het belang van deze social networks in het bedrijfsleven zal u bespaard blijven. Wel laat ik u enkele feiten zien. Want hoe succesvol zijn B2B- en B2C marketeers nu eigenlijk op de sociale netwerken anno 2012­?

  • B2B bedrijven hebben veelal succes ervaren met het opdoen van kennis over de lead, het verbeteren van de SEO resultaten en het verkrijgen van nieuwe business-contacten.
    B2C bedrijven hebben vooral succes als het gaat om het opbouwen van een leger van loyale fans.

  • De populairste netwerken onder de B2B marketeers zijn Facebook, Twitter, LinkedIn en blogs. De B2C marketeers nemen hierbij op Facebook de overhand met een gebruik van 96%.

  • Marketeers besteden nog altijd een groot deel van hun tijd aan sociale media. 59% investeert meer dan 6 uur per week aan sociale media.
    33% investeert zelfs meer dan 11 uur per week aan bijhouden van zijn sociale netwerken. B2C marketeers spenderen hierbij vooral hun tijd op Facebook.

In deze driedelige blog leert u hoe u sociale media effectief kunt gebruiken bij het zakendoen. Het eerste netwerk dat onder de loep wordt genomen is LinkedIn.

 

De kunst van LinkedIn

 

1. LinkedIn, uw Curriculum Vitae

Uw LinkedIn-profiel is uw online visitekaartje én CV. Zorg daaromLinkedIn Profiel voor een verpletterende eerste indruk!

Profielfoto

‘What you see is what you get.’ Ik hoef u waarschijnlijk niet uit te leggen dat het plaatsen van een professionele foto een absolute must is.

LinkedIn URL

Iedereen die een profiel aanmaakt op LinkedIn krijgt een URL toegewezen. Wat velen niet weten is dat deze URL, die vaak uit een brei van cijfers en letters bestaat, gecustomized  kan worden. Dit doet u door naar uw bewerkbare profiel te gaan (Profile --> Edit profile). Vervolgens ziet u achter uw Public Profile een edit-optie staan. Hier kunt u uw URL wijzigen. Het is aan te raden deze brei te vervangen door uw voor- en achernaam.

Contactgegevens

Zorg voor voldoende contactgegevens op de website. Een specifiek adres is niet altijd nodig, een telefoonnummer en/of e-mail-adres kan nooit kwaad. Dit maakt het bovendien makkelijker voor bekenden om u als connectie toe te voegen, aangezien er vaak om een e-mail-adres wordt gevraagd.

Shining summary

Experience en education levert doorgaans voor de meeste LinkedIn-gebruikers geen problemen op: u voert de betreffende instantie, functie en het jaar van deelname in en tadá: een prachtig profiel. Wanneer de gebruiker aanstrandt bij het kopje summary, scrollen ze echter stilletjes door.
Jawel, veel gebruikers van LinkedIn blijken het verdomd moeilijk te vinden om een samenvatting over zichzelf te geven. Toch maar doen! De summary geeft uw profiel een quasi-persoonlijk tintje, en dat is vaak juist datgene wat de prospects zo interessant vinden.

Recommendations

No need to say more. Met een flinke collectie aanbevelingen zal er weinig twijfel bestaan over uw expertise.

Plaats call-to-actions!

Een mogelijkheid die veel gebruikers niet aangrijpen, is het plaatsen van call-to-actions. Plaats links naar uw blog en/of company website of installeer de applicatie blog link (add sections --> applications --> blog link). Behalve een goede promotie draagt dit bij aan uw link-building, wat weer zorgt voor voordelige SEO-resultaten.

 

2. LinkedIn Answers

Bent u al bekend met LinkedIn Answers? Het concept is simpel: LinkedIn Answerssommigen vragen, en sommigen antwoorden. Wat zijn nu de voordelen van LinkedIn Answers?

Behaal een expertise-status
Als u bruikbare antwoorden geeft, kunnen lezers u uit dankbaarheid zogenaamde ‘expert points’ geven. Des te meer expert points u verzamelt, des te hoger u op de lijst van ‘experts’ komt te staan. Behalve dat dit bijdraagt aan uw personal branding, behaalt u dus ook een expertise-status in uw branche!

Meer traffic naar uw content

Een andere bijkomstigheid van LinkedIn Answers is dat u de mogelijkheid heeft om uw eigen content te promoten bij het beantwoorden van een vraag. Gebruik de gestelde vragen als een aanleiding voor uw eigen blog artikelen. Heeft de vrager een vraag over Twitter? Implementeer na uw advies een link naar uw eigen handleiding voor Twitter.

Gebruik de vragen voor uw eigen blog artikelen
Gebrek aan inspiratie? LinkedIn Answers is een oase van ideeën voor uw blogcreaties. Het geeft immers weer wat de lezer bezighoudt. Selecteer de meest vlammende conversaties en integreer ze in uw blogartikelen.

 

3. Netwerken, netwerken, netwerken

Als B2B marketeer kent u ongetwijfeld hetLinkedIn Connecties belang van connecties. Identificeer de meest invloedrijke leiders van uw branche en leg contact met ze. Een duurzame relatie met deze leiders kan uw eigen business naar het volgende niveau brengen.

Synchroniseer met uw andere sociale netwerken

De kans is groot dat uw vriendenaantal op Facebook en het aantal volgers op Twitter niet overeenkomt met uw connecties op LinkedIn. Zonde! Alle deze mensen zouden namelijk nu of in de toekomst iets kunnen betekenen voor uw business. Tijd dus om de connecties van andere sociale netwerken ook toe te voegen op LinkedIn.

Maak een reis door uw verleden

Hoeveel mensen denkt u in uw leven ontmoet te hebben? Kijkt u nu eens naar uw LinkedIn connecties. Dat zijn er heel wat minder, of niet? Mensen uit het verleden, of dit nu oud klasgenoten, collega’s, partners, vrienden of familieleden zijn, kunnen mogelijk in de toekomst iets voor u betekenen. Maak een reis door uw verleden: sla een fotoboek open of haal de oude e-mail-lijst tevoorschijn en voeg deze oude bekenden toe aan uw LinkedIn-profiel.

LinkedIn Answers

Ook LinkedIn Answers is een geweldige manier om (andere) branche leiders te identificeren en hier connecties mee te leggen. Bij het beantwoorden van vragen bestaat bovendien de kans dat u hier een klant aan overhoudt.

Participeer in groepen

LinkedIn biedt een schatkamer aan groepen voor iedere branche. Participeren in deze groepen is een goede investering omdat u

  1. Op de hoogte blijft van het laatste nieuws en de nieuwste trends

  2. Uw ‘gezicht’ laat zien, wat leidt tot naamsbekendheid

  3. Conversaties aan kunt gaan en nieuwe connecties kunt leggen

Spendeer iedere dag een half uur aan deze groepen, u zult zien dat het zijn vruchten afwerpt!

 

Lees ook dit deel II van deze blog. Dit keer komen de gouden mechanismen achter Facebook aan bod!

 

LinkedIn ebook

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Stappenplan voor social selling (+ gratis webinar)

Wat is social selling? Social selling houdt in dat je sociaal actief bent. Je zet social media in..

social-media

Hoe gebruik je Facebook voor meer leadgeneratie? 9 tips voor jou.

Met 1,6 miljard dagelijkse gebruikers, is Facebook één van de belangrijkste kanalen om in contact..

social-media

Wat is social selling? Een introductie...

Nog niet heel lang geleden pakten we het telefoonboek met onze telefoon en belden we bedrijven op..