<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

6 tips voor een optimale homepage om je conversie te verbeteren

door: One4marketing

6 tips voor een optimale homepage om je conversie te verbeteren

6 tips voor een optimale homepage om je conversie te verbeteren

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing


Je ontmoet regelmatig iemand die je niet kent. En uiteraard oordelen we niemand op het eerste gezicht, zeggen we. Maar wist je dat wij binnen 10 seconden al een eerste indruk van iemand hebben gevormd? Je voorkomen is je visitekaart, zullen we maar zeggen.

Online werkt het ook zo. Alleen, dan hebben we nog minder tijd. Je hebt maar drie seconden om je websitebezoeker zó te boeien, dat hij blijft hangen. Of waren het nou zeven seconden? Hoe dan ook, je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Zorg dat je die eerste keer zo goed en zo snel mogelijk benut. 

Zorg voor een 'wow-moment' met je homepage

Je website, en dan de homepage in het bijzonder, is het visitekaartje van je bedrijf. Zorg daarom voor een onverwoestbare, positieve eerste indruk op je homepage. En hoewel de bezoekers van je homepage niet direct converteren naar leads, je prikkelt ze wel om op je website te blijven. En liever nog, even rond te kijken op meerdere pagina's van je website.

Je homepage heeft als doel om bezoekers:

  • aan te trekken en te boeien; 
  • te informeren over jouw bedrijf;
  • te stimuleren naar andere websitepagina's te gaan. 

Lees de volgende tips om bovengenoemde doelen te halen!

1. Gebruik een sterke titel en subtitel 

Je website moet binnen een paar seconden duidelijk maken wat jouw bedrijf te bieden heeft. Daar gebruik je onder andere de titel van je homepage voor. Deze titel kan een succes- of een faalfactor zijn. Ook al gaat het vaak maar om een paar woorden, het kan veel opheldering geven.

Allerlei verschillende soorten mensen bezoeken je website. Het is echter lastig om met je titel al die verschillende soorten bezoekers even sterk aan te spreken. Richt je daarom op de 20-35% van de mensen die het meest blij worden jouw dienst of product. Spreek hen aan met je titel en je subtitel. Met je subtitel kan je namelijk nog even een stapje verder gaan. Benoem bijvoorbeeld een oplossing voor een pijnpunt. 

2. Hou het simpel en maak een duidelijk statement 

Het is duidelijk. De kunst van een homepage is om gedurende een paar seconden de aandacht van de bezoeker vast te houden. Maak een helder statement over wie jullie zijn als bedrijf en wat jullie te bieden hebben. Wij als mensen zijn geneigd om te denken: "what you see is what you get". Houd daar rekening mee in het ontwerp en in de opbouw van je homepage. Zorg voor een aantrekkelijke, uitnodigende uitstraling. Met een heldere en krachtige boodschap, waarin wordt uitgelijnd wat de website voor de bezoeker kan betekenen. En dat zonder teveel poespas.

Zorg ervoor dat mensen makkelijk vanuit je homepage door je website kunnen navigeren. Een menubalk kan bepalend zijn voor een conversie of een bounce. Test daarom het gebruiksgemak van je website uitvoerig. En wat denk je van een zoekfunctie op je homepage? Dat kan prima, omdat het mensen helpt om iets te vinden op je website waar ze naar op zoek zijn.

Kort samengevat let je op de volgende punten:

  • Introduceer je bedrijf en geef je bezoeker een duidelijke merkbeleving;
  • Wees merkwaardig, uniek en eigen qua ontwerp en uitstraling;
  • Bied je bezoekers duidelijke wegen naar de rest van je website.  

Dropbox is een goed voorbeeld van hoe het in de praktijk eruit kan zien. Een eenvoudig design, met een specifieke uitstraling. En dankzij een duidelijke titel en subtitel weet je meteen wat Dropbox voor je kan betekenen.

dropbox voorbeeld titel en subtitel


3. Gebruik beeld dat je verhaal ondersteunt

Wij als mensen zijn over het algemeen visueel ingesteld. En omdat we steeds meer overspoeld raken met content, willen we informatie het liefst in hapklare brokken aangeboden krijgen. Het spreekwoord luidt niet voor niets: "Een beeld zegt meer dan duizend woorden". Op je homepage kan je er echter niet omheen om tekst te gebruiken. En zoals ik al zei is een sterke titel en subtitel cruciaal voor op je homepage, zodat je binnen een paar seconden duidelijk kunt maken wat je als bedrijf te bieden hebt.

Wat kan je dan wel doen? Bekrachtig je boodschap met beeld! Let wel, voorkom cliché Stockfoto's, die je overal op internet tegenkomt. (Tip: een blog van HubSpot met 20 website's voor goede Stockfoto's.)

Vergeet niet je afbeeldingen te optimaliseren voor mobiele gebruikers.Dit geldt uiteraard niet alleen voor de afbeeldingen op je homepage, maar voor iedere afbeelding op je website. HubSpot gebruikers hoeven zich hier overigens geen zorgen over te maken, omdat HubSpot afbeeldingen automatisch verkleind. En vergeet niet om een alt-tekst toe te voegen aan je afbeeldingen.

4. Win het vertrouwen van je homepagebezoeker

Zaken doe je met mensen, niet met ondernemingen. Op je homepage heb je ook de mogelijkheid om de menselijke kant van je bedrijf te belichten. Om zo sympathie of vertrouwen te krijgen.

Je kunt bijvoorbeeld laten zien wie je onderneming representeert en daar beeld bij gebruiken. Onderzoek wijst uit dat mensen positiever reageren op website's waar foto's met gezichten op te zien zijn, dan websites waar geen foto's van gezichten. Of waar helemaal geen foto's opstaan. Wil je geen foto's van je team op je homepage? Win het vertrouwen van je homepagebezoeker dan door de thought leadership van je mensen te tonen. De thought leader is een kennisguru en een toonbeeld van expertise, innovatie, betrouwbaarheid en inspiratie op een bepaald vakgebied. Straal dit meteen uit op je homepage!

Ook kan je met referenties of testimonials op je homepage, bewijzen dat je geweldige dingen te bieden hebt. Mensen willen graag geloven dat je veel voor hen kan betekenen. Maar, als ze lezen en ervaren dat anderen ook echt geholpen zijn, dan geloven ze dat eerder. 

Plaats korte quotes van klanten op je homepage, met links naar klantcases. Voeg je er een naam en een foto aan toe? Dan verhoogt dat de betrouwbaarheid van de referentie. Bij One4Marketing hebben we het op de volgende manier op onze homepage staan:

referenties homepage voorbeeld

5. Plaats de juiste én de juiste hoeveelheid CTA's

Zoals ik al noemde, wil je je homepagebezoeker prikkelen en boeien, meer vertellen over jouw bedrijf en stimuleren om verder te speuren op je website. Het plaatsen van enkele CTA's kan daarbij helpen. Met een CTA geef je de bezoeker een duwtje in de rug om ergens op te klikken. Plaats je belangrijkste CTA's boven de vouw, zodat ze direct zichtbaar zijn wanneer je homepage opent. Maar wees selectief! Wordt je homepagebezoeker overladen met buttons, dan haken mensen af. 

De CTA's moeten visueel eruit springen, maar wel in de uitstraling van je website passen. Gebruik niet teveel woorden en maak het actiegericht, ongeacht wat jij als bedrijf aanbiedt. Voorbeelden zijn: "Schrijf je in", "Gesprek inplannen" of "Probeer het gratis".

Scrollt iemand verder naar beneden, dan kan je nog aanvullende CTA's plaatsen. Je bereikt daarmee de mensen die niet meteen op de CTA's boven de vouw klikken. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kunt op je homepage ook goed een CTA naar een leadgenererend middel plaatsen. 

Uber.com.nl maakt mooi gebruik van CTA's op hun website. Hieronder zijn de CTA's boven de vouw te zien. Scroll je verder naar beneden, dan zie je nog meer CTA's.

uber voorbeeld CTA op homepage

 

6. Maak je homepage mobielvriendelijk

Deze laatste tip staat weliswaar onderaan dit blog, maar is daarmee niet minder belangrijk. Het is de laatste jaren erin gehamerd dat je website mobielvriendelijk moet zijn. En toch gaan genoeg bedrijven daarmee nog de mist in. En dat is zonde! Het aantal mobiele gebruikers blijft wereldwijd stijgen. Daarnaast is er ook een immens grote groep mensen, die alléén een mobiel apparaat gebruikt en geen desktop meer. Een optimale responsive website is tegenwoordig een must.

Het kan zijn dat er zelfs meer mobiele gebruikers dan desktop gebruikers op je homepage komen. Hoe jammer is het dan niet, dat je website traag laad of dat afbeeldingen niet juist getoond worden, of dat mensen niet op een button kunnen klikken omdat deze te klein is? Het kan écht voor een keiharde bounce zorgen. Zie dat te voorkomen!

Niet alleen voor je websitebezoeker is het gewenst dat je homepage optimaal op een mobiel functioneert. Ook Google heeft een voorliefde voor goed functionerende, responsive website's.

Wil je graag jullie homepage verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je graag dat wij je helpen bij het optimaliseren van je homepage? We helpen je graag!

Leadgeneratie

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

 

inbound-marketing

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..