<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Zo verhoog je de zichtbaarheid van jouw ICT vacatures in Google

door: Arnold Middelkoop

Zo verhoog je de zichtbaarheid van jouw ICT vacatures in Google

Zo verhoog je de zichtbaarheid van jouw ICT vacatures in Google

Arnold Middelkoop is internetondernemer en helpt met zijn bedrijf SquareMelon ondernemers en website eigenaren groot te worden op het internet.
One4marketing

Yellow Office Folder with Inscription New Employees on Office Desktop with Office Supplies and Modern Laptop. New Employees Business Concept on Blurred Background. New Employees - Toned Image. 3D..jpeg

Het is een universeel probleem voor bedrijven die actief zijn in de ICT-sector: het vinden van de perfecte sollicitant voor die ene vacature. Advertenties, social media en netwerken leveren niet veel op. Maar er is nog een ander alternatief waar veel bedrijven niet direct aan denken. Laten we eens ‘out of the box’ denken en Google gebruiken om de ultieme droomsollicitant te vinden.

Stop met vacaturesites

Het is een (soms) kostbare en veelgebruikte methode om sollicitanten te werven, maar vacaturesites zijn wellicht één van de meest ineffectieve manieren om de juiste kandidaten te vinden.

We willen geen speld in een hooiberg worden.

Bovendien zijn er veel efficiëntere alternatieven te bedenken, zoals het plaatsen van de vacatures op de eigen website. Als zoekmachine optimalisatie (SEO) expert ben ik dagelijks bezig met het bedenken van die alternatieve manieren om gevonden te worden.

Het internet in ons voordeel gebruiken – daar gaat het om. Dit artikel bespreekt 3 verschillende methoden om direct massaal gezien te worden door potentiële sollicitanten in de ICT-sector. Daarbij speelt het algoritme in de 2 grootste zoekmachines op het web (Google & YouTube) de hoofdrol.

Vacature optimaliseren voor Google

Iedereen vermeldt waarschijnlijk vacatures op de bedrijfswebsite. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze vacaturepagina onder de ogen van de juiste mensen komt? Simpel, door effectieve on-page SEO te gebruiken.

  1. Zoekwoorden in de titel

De titel is veruit het belangrijkste element van optimalisatie. Hiervoor moeten we een klein onderzoek doen naar optimale keywords. We willen ten minste twee dingen hebben in onze titel om hoog in Google te komen:

  1. Het exacte zoekwoord waar we op gevonden willen worden;
  2. De locatie of regio waarvoor de baan relevant is (of zou kunnen zijn).


Stel dat One4Marketing op zoek is naar een PHP Developer voor hun vestiging in Veenendaal. Hoe zou dan een ideale titel eruit kunnen zien? Als SEO consultant zou ik adviseren om zoiets te maken:

“Vacature PHP Developer Veenendaal, Utrecht – Senior PHP Ontwikkelaar Gezocht!”

Let ook op het feit dat ik PHP Developer en ‘Veenendaal’ aan elkaar plak, en niet Utrecht. Hiermee voorkom je dat je direct enorm veel concurrentie hebt, maar toch relevant blijft. Hiermee combineer je bovendien een gigantisch lange lijst aan relevante keywords:

  • Vacature PHP Developer
  • Vacature PHP Developer Veenendaal
  • Senior PHP Ontwikkelaar Utrecht
  • PHP Ontwikkelaar Veenendaal
  • Enzovoort
  1. URL

De pagina-URL moet vooral zo kort en simpel mogelijk blijven. Ook moet het ten minste het belangrijkste zoekwoord bevatten (gebaseerd op de titel). Er zijn enkele simpele SEO-regels om effectief om te gaan met URL-structuren:

  • Verhoog relevantie door alléén het belangrijkste zoekwoord toe te voegen, verder niks;
  • Gebruik nergens in de URL getallen of speciale extensies als ‘.html’ of ‘.index’;
  • Gebruik streepjes, geen underscores tussen woorden in;
  • Voeg, indien nodig, de locatie van de baan/het bedrijf toe in de URL.

We nemen weer even het voorbeeld van daarnet. Er zijn eigenlijk maar twee ‘correcte’ URL-structuren mogelijk wanneer je perfect wilt optimaliseren:

  1. https://www.one4marketing.nl/vacature-php-developer-veenendaal/
  2. https://www.one4marketing.nl/vacatures/php-developer-veenendaal/

Let vooral op het feit dat de tweede optie vooral gericht is op sites die een overkoepelende pagina hebben voor bedrijfsvacatures, met verwijzingen naar een lijst van losse job openings.

  1. Multimedia

Voeg ook enkele afbeeldingen en indien mogelijk een op maat gemaakte YouTube video toe. Deze video embed zou dan qua titel een gelijke strekking moeten hebben met de titel van de pagina zelf, om nog eens de relevantie van de pagina te versterken.

Geef ook de afbeeldingen qua bestandsnaam een keyword mee (een synoniem om overoptimalisatie te voorkomen), maar ook een alt-tag (beschrijving) die de afbeelding omschrijft.

  1. Tekstlengte & Subheadings

Let erop dat de tekstlengte/beschrijving ten minste 500 woorden is, bij voorkeur nog wat langer. Rond de 700-800 woorden is optimaal. Plaats veel H2- en H3-subheadings met daarin relevante zoekwoorden en er is al een sterke verbetering!

  1. Geografische Optimalisatie

Dit is erg belangrijk om jezelf te onderscheiden van anderen én regionale zoekopdrachten goed te kunnen targeten. Dit kan perfect door in ieder geval in de titel te vermelden:

  • Relevante plaats(en) of locatie(s);
  • Relevante gemeente(n);
  • Relevante provincie(s).

Bovendien is het vaak effectief om bij plaatsnamen te kiezen voor een grote stad in de buurt, en later op de pagina de exacte plaatsnaam (of het stadsdeel) te vermelden. Zo weet Google precies voor welke locatie-gerelateerde zoektermen de vacature getoond zou moeten worden.

ICT Vacatures Zichtbaarheid.jpg

Backlinks & Social Media

Wanneer eenmaal de pagina perfect is, is het tijd om deze te delen. Allereerst op de eigen social media profielen, maar het is ook essentieel om enkele krachtige hyperlinks te verzamelen.

Hierbij moeten we letten op onder meer:

  1. Domeinautoriteit – Heeft de site aanzien, is het een bekend platform of bedrijf?
  2. Niche-relevantie – Is de pagina of de linkende domein relevant aan het onderwerp?
  3. Nuttige linktekst (“anchor tekst”) – De exacte tekst die in de hyperlinks worden gebruikt.

 

De YouTube Methode

Veel mensen weten dit niet, maar videosite YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld, ook in Nederland. Toch maakt vrijwel niemand er gebruik van in de bedrijfswereld (zoek maar eens op videos met de term “ICT Vacature”). Wat een perfecte kans!

Er is amper video-SEO nodig om gezien te worden binnen Nederland. Kopieer de titel van de vacaturepagina (zoals we net hebben besproken), embed het geheel op de eigen site, et voila! Dit is wellicht nog vele malen makkelijker dan de zojuist besproken methoden.

 

De blogpost methode

Natuurlijk is het niet ‘verplicht’ om de eigen vacatures alléén te adverteren op één unieke pagina. Plaats een call-to-action of advertentie door de hele site heen, en zie de respons van sollicitanten verhogen:

  1. Gebruik een widget met een afbeelding in de sidebar van de bedrijfswebsite met beschikbare banen;
  2. Plaats een vermelding van de beschikbare job in verschillende blogposts;
  3. Reageer op blogreacties van mensen met een link naar de vacaturepagina indien relevant.

Dit zijn natuurlijk slechts drie simpele suggesties, en de laatste (derde) tip in het lijstje kan natuurlijk ook worden toegepast op ándere sites of zelfs forums. Laat even in de reacties weten welke methode in dit artikel u het meest interessant lijkt.

Zoekmachine optimalisatie één van de vele methoden om nieuwe connecties te leggen, sollicitanten te verzamelen, of leads te verkrijgen. Uit het onderzoek van One4Marketing blijkt dat ICT-bedrijven zoekmachinemarketing zelfs één van de meest succesvolle marketingmethoden vinden. Zij besteden daar bijna 20% van hun marketingbudget aan. Benieuwd naar de andere onderzoeksresultaten? Download ze dan hieronder:

Inbound Marketing en ICT

 

SEO
  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

seo

Misverstanden bij klanten van Online marketing bureau’s

De relatie tussen klant en online marketing bureau is niet vanzelfsprekend soepel. Daar moet je aan..

leadgeneratie

Vallen je cijfers tegen? Ga dan optimaliseren met deze tips

Na hard zwoegen staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Helaas vallen de..

seo

SEO in een notendop

Over search engine optimization (SEO) is al een hoop geschreven. Als je een blog wilt..