<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Start het nieuwe jaar succesvol met alle medewerkers

door: One4marketing

Start het nieuwe jaar succesvol met alle medewerkers

Start het nieuwe jaar succesvol met alle medewerkers

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

brainstorm

De tijd vliegt, we zitten alweer in de tweede week van januari van het nieuwe jaar, wat betekent dat alles weer in gang is gezet en het ‘normale’ leven hervat is. Het begin van een nieuw jaar is hét moment om te beginnen met nieuwe initiatieven, en oude gewoontes te laten voor wat ze zijn.
Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n frisse start voor een succesvol nieuw jaar?

Het begin van een nieuw jaar is bij uitstek het moment om al het personeel bij elkaar te halen en de plannen voor het komende jaar te presenteren. Wil je het écht goed doen, organiseer dan een brainstormsessie waarin je samen met je team, collega’s of medewerkers gaat overleggen wat de bedoeling is van het nieuwe jaar en welke stappen er gezet kunnen worden. Op deze manier creëer je betrokkenheid.

 

Terugblik

Het is verstandig om zo’n sessie te beginnen met een terugblik op het voorgaande jaar. Daarbij kun je je richten op de bijvoorbeeld de volgende vragen: Wat waren de gestelde doelen, en in hoeverre zijn deze wel of niet gehaald? Wat waren de succesfactoren, en wat waren de minder sterke punten? In hoeverre ben jij, en zijn je collega’s tevreden over het afgesloten jaar? Door zulke vragen te stellen, creëer je duidelijkheid over de mate van prestatie en succes onder de werknemers en binnen het bedrijf, in relatie tot de vooraf gestelde doelen. Er ontstaat zo een overzicht van de sterke en zwakke punten van het bedrijf, zwakkere punten kunnen bijvoorbeeld extra aandacht krijgen en zo worden verbeterd in het nieuwe jaar. Wanneer jij en je collega’s reflecteren op het functioneren van het bedrijf en vooral ook het eigen functioneren, ontstaat er bewustzijn van jezelf in het bedrijf en het geeft inzicht in manier waarop je te werk gaat. Kritische (zelf)reflectie levert vaak interessante leerpunten op. Door eerst terug te blikken naar de afgelopen tijd, krijg je een goed beeld van hoe het bedrijf ervoor staat.

 

Brainstorm

9406284808_02abc524a8Na deze terugblik is het tijd voor een brainstormsessie, laat de creatieve ideeën maar komen! Het hangt er natuurlijk vanaf hoe jouw bedrijf in elkaar steekt, en wat jouw bedrijf anno 2015 precies bezighoudt, maar ik denk dat er een aantal dingen zijn die altijd van belang zijn en voor ieder bedrijf kunnen gelden.

Te beginnen met het stellen van doelen. Een nieuw jaar, een nieuw begin is een goed moment om nieuwe doelen te stellen. Ben je niet van plan om echt nieuwe doelen te stellen, omdat je bijvoorbeeld op de lange termijn gericht bent? Dan is het misschien een idee om je eerder gestelde doelen er nog eens bij te pakken om te kijken of deze hier en daar wat bijgesteld kunnen worden – dit bijvoorbeeld eventueel naar aanleiding van dingen die aan het licht zijn gekomen bij de terugblik.

Als het mogelijk is, vraag dan input van je team, je collega’s of je personeel. Wat zien zij als realistische doelen, wat is volgens hen interessant of van belang om je het komende jaar mee bezig te houden? Focus ook op je omgeving, hoe is deze veranderd ten opzichte van een jaar geleden, en welke technologische innovaties moet je in te gaten houden of kun je goed gebruiken?

Na het opstellen of bijstellen van de doelen voor het nieuwe jaar, wordt het hoog tijd voor een plan van aanpak. Heel goed dat jullie nu ambitieuze, mooie doelen hebben gesteld, maar op welke manier moeten deze worden gehaald? Bespreek op welke manier je de doelen wil gaan bereiken, binnen welke tijd bepaalde zaken moeten worden afgerond en welke tools er bijvoorbeeld nodig zijn. Maak samen een goede planning die overzichtelijk en haalbaar is. Het is verstandig om zo concreet mogelijk te zijn, maar daarbij wel ruimte te houden voor flexibiliteit. Het plan van aanpak is geen strak keurslijf, maar het geeft de richting aan die je met je bedrijf wilt nemen. Wanneer er ruimte is ingebouwd voor flexibiliteit, kun je na tegenvallers altijd nog wel iets verschuiven of veranderen waardoor je uiteindelijk alsnog terechtkomt waar je terecht wil komen.

Tot slot hoort bij een plak van aanpak natuurlijk een taakverdeling: wie doet wat? Door open te zijn over wie zich waarmee bezighoudt, weet je altijd bij welke collega of welk team je terecht kunt met bepaalde vragen of problemen. Uiteraard is het ook voor de medewerkers zelf erg handig om te weten waar ze precies aan toe zijn en welke taken ze moeten uitvoeren.

En dan .. Aan de slag! Ik denk dat je na deze sessie helemaal klaar bent om het nieuwe jaar in te gaan, en succesvol van start te gaan. Uiteraard kun je deze meeting altijd effectiever maken door samen een activiteit te ondernemen die niet werkgerelateerd is, zoals bowlen, of een pizza eten.

 

Heb jij ook tips om het jaar goed te beginnen? Ik lees ze graag, dus deel ze gerust in een reactie.

 

 

 

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?